2024. június 20. | csütörtök | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A kevesebb érdeklődő ellenére lesz Rock Aréna3
Kapcsolatok
Deák Bill Gyula
Legnépszerűbb csengőhangok

Harmincezer gratuláció Deák Bill Gyulának!

Életműdíjat kapott Deák Bill Gyula. A legendás blues énekes évtizedes munkásságát maga a közönség jutalmazta a rangos elismeréssel. Bill olyan neveket utasított maga mögé, mint Nagy Feró, Szigeti Ferenc, Németh Lojzi, Vörös István és Török Ádám. – írta a Bors

Deák Bill Gyula vehette át a PontFM 88.1 által alapított Rockzenei Életműdíját. A zenész, akit sokan a magyar blues koronázatlan királyának tartanak, a rádió által kezdeményezett szavazáson nyerte el az első ízben átadásra kerülő elismerést. Az évek óta sikeres szólókarrierrel büszkélkedő énekesre több mint harmincezeren voksoltak.

Nagyon nagy dolognak tartom a díjat, főleg azért, mert a közönség véleményét tükrözi. Óriási öröm számomra! Talán a hitelességemet értékelte a rengeteg szavazó. Szerintem nincs nagy titok: szeretni kell a zenét, az embereket és az országot - mondta az újdonsült díjazott, aki hamarosan 60 út 60 csapás című vadonatúj lemezzel szeretné meghálálni rajongói kitüntető szeretetét.

Közel 40 éve a színapdon

Deák Bill Gyula pályafutása az 1970-es évek elején kezdődött. Akkor robbant a magyar rockzenei életbe, mikor még javában dühöngött a pártállami rendszer, és „tetőzött a nemzedéki probléma”.

Jelentős kulturális eseménynek számított a Fekete Bárány Blues Fesztivál a rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok körében, akik a felszabadult rock-életérzésben is szabadságvágyuk kielégítését találták.

A független rockzenekarok számára a kitörés nem volt könnyű, mivel a magyar hanglemezgyártás pártkézben volt, amit Erdős Péter személyesített meg. Deák Bill Gyula, mint kezdő bluesénekes kisebb zenekaroknál énekelt, így például a Napsugár vagy a Sztár zenekar tagja volt. A Hobo Blues Band tagjaként lépett először a nagyközönség elé a 80-as évek elején, mert Erdős nem találta önállóan színpadképesnek. Így vált ő egyszerre ismert és elismert művésszé.

Bill, a király

Későbbi szélesebb ismertségre a Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király Torda táltosának szerepében tett szert. Nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. A 80-as években tovább dolgozott a Hobo Blues Band tagjaként és Földes László (alias „Hobo”) csapatának sikeréhez kulcs volt Bill szereplése. Rengeteg művelődési házban, fesztiválon és színpadon lépett fel.

Pályafutására nagy hatással volt Jimi Hendrix, valamint Radics Béla és Orszáczky Miklós. Bill a HBB-ből kiválva játszott a Kormorán együttessel is. Ezek után lépett önállóan is zenekarral a magyar közönség elé a Deák Bill Blues Band megalakításával. 

- zene.hu -

[2008.03.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még