2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Horváth Kornél
Legnépszerűbb csengőhangok

Horváth Kornél dzsesszzenész: "Most már hárman vagyunk!"

"Az lett volna az igazi, ha a kollégák mellettem állhattak volna, mert úgy hiszem, hogy az elismerés nem csupán nekem szól, hanem a műfajnak. Remélem, hogy a többi dzsesszista éppúgy örül ennek a díjnak, mint ahogy örültünk annak, amikor Szakcsi Lakatos Béla, és utána Dés László vehette át a Kossuth-díjat. Most már hárman vagyunk!" - mondta Horváth Kornél, aki szombaton vette át az elismerést a Parlamentben.

Az ütőhangszeres dzsesszzenésznek, a Magyar Jazz Szövetség alelnökének, a Magyar Jazzművészek Társasága egyik alapítójának a világon szinte egyedülálló ütéstechnikai játékáért, méltán újszerű előadóművészi tevékenységéért adományozták a Kossuth-díjat.

Az MTI-nek nyilatkozva Horváth Kornél megjegyezte: az élmény annyira friss, hogy még nem gondolt bele, vajon a neve mellett álló Kossuth-díjas jelző megerősíti-e az egyébként sem gyenge érdekérvényesítő képességét, amellyel a hazai dzsesszéletet szolgálja.

Sokat játszom külföldön is, így pontosan tudom, hogy a magyar muzsikusok milyen hatalmas sikereket érnek el a nagyvilágban - hangsúlyozta Horváth Kornél, hozzátéve, hogy itthon is nő az elismertségük, gyarapszik a közönségük, már nem a nullán vannak, de még sok a dolguk.

Pályáját fuvolistaként kezdte

Horváth Kornél a zenei tanulmányait fuvolistaként kezdte, majd a latin, afrikai és indiai zene hatására kezdett ütőhangszereken játszani. Teljesen egyéni ütéstechnikát használ, melyet nagy sikerrel mutatott be az 1990-es Ütőhangszeres Fesztiválon Philadelphiában, ahová az amerikai ütőszövetség, a Percussion Art Society meghívására jutott ki.

Igazán a Trió Stendhallal lett közismert zenész, de több olyan nemzetközi és magyar hírességgel is dolgozott együtt, mint Randy Brecker, Tommy Campbell, David Friedmann, Carlo Rizzo, Dés László, Dresch Mihály, Lakatos Antal, László Attila, Lattmann Béla, Oláh Kálmán, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Szendőfi Péter.

Jelenlegi állandó zenekarai, a Lantos' Mirrorworld, a Black Sea Trio (Anatoly Vapirov, Enver Izmailov, Horváth Kornél), és a Percussion Project (Carlo Rizzo, Stoyan Yankoulov, Horváth Kornél) mellett számos alkalmi formációban is szerepel.

– MTI –

[2008.03.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.16.]
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még