2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Prince

Rogers Nelson 50 éves, de más néven lett világhírű

Sokoldalú zenész, szinte nincs olyan stílus, amelyben ne próbálta volna ki magát a most ötvenesztendős Prince. Énekhangja mellett magas színvonalon gitározik, basszusgitározik, de a billentyűs hangszerek sem idegenek számára. Ami nem mellékes: kitűnő szerző, remek színpadi ember, ezt megerősíti számos zenei és filmes elismerése.

Prince azaz Rogers Nelson 1958. június 7-én Minneapolisban jött világra. Apja zongorista és dalszerző, anyja énekesnő volt, így könnyen rátalált az "ősök" útjára. A Prince művésznevet állítólag apja együttese, a Prince Rogers Trio után kapta, s ez rajta is ragadt - néhány évet leszámítva.

Jimi Hendrix nagy hatással volt rá

Kezdetben James Brown, Jimi Hendrix, a Rolling Stones, a Led Zeppelin volt rá különösen nagy hatással. Első lemezeinek stílusa rhythm and blues kis popos beütéssel. Első lemeze éppen 30 évvel ezelőtt jelent meg, de csak a harmadik, a Dirty Mind aratta az első komoly sikert.

A nyolcvanas évektől zenéjét a csak rá jellemző Minneapolis Sound határozta meg, amelybe belefért a: pop, a rock, a blues, a rhythm and blues, a funky, a new wave is. A kilencvenes évektől belépett életébe a rap, a hip-hop, de az utóbbi években belekóstolt a jazzbe is, majd ismét a rock felé tapogatózott. Dalainak visszatérő témája kezdetektől a szerelem a szexualitás, de nem "hajolt el" a társadalmi problémáktól és a vallási-spirituális kérdésektől sem.

A kilencvenes években "A Művész, akit korábban Prince-nek hívtak" néven szerepelt. Ezzel függetlenségét akarta hangsúlyozni a nevét kisajátító kiadójával szemben. Végül vissza kellett térnie a zenészvilág, a közönség által jól ismert, könnyen megjegyezhető Prince-hez.

Ízlés dolga, kit melyik Prince-dal fog meg a legjobban, de az I Wanna Be Your Lover, a Dirty Mind, a Controversy, az 1999, a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a Pop Life, a Batdance, a Diamonds and Pearls mindenképpen legsikerültebbek közé tartozik.

Filmsikerekkel is büszkélkedhet

Albumai közül a Dirty Mind, a Purple Rain című filmzenealbum, a Batman, az utóbbiak közül a 3121 és a Planet Earth tűnik a legértékesebbeknek, s a slágerlisták tanúsága szerint egyúttal a legsikeresebbnek is.

Csak a Billboardon több mint 25 dala ért el első helyezést, albumai pedig nyolcszor álltak az élen. A Rolling Stone magazin néhány éve minden idők legjobb 500 dala közé sorolta Prince hét számát, míg az 500-as album-öröklistára négy korongja került, közülük a legjobb helyre a Purple Rain futott be. Prince összesen 11 Grammy-díjat kapott.

A rendkívül jó megjelenésű, erőteljesen szexis énekesnek komoly filmsikerei voltak az elmúlt évtizedekben. A több mint húsz alkotásból, amelyhez köze van, a leggyakrabban a Purple Raint és a Graffiti Bridge-et emlegetik - utóbbinak ő az írója, rendezője, zeneszerzője és főszereplője. A Purple Rain, amelyben zeneszerző és színész is volt, nem véletlenül nyert Oscart, de Golden Globe-ok és más szakmai elismerések is sorjáznak a hercegi vitrinben.

- MTI -

[2008.06.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még