2020. június 4. | csütörtök | Bulcsú nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
Prince
 
Legutóbbi kiadványok
Planet Earth (2007)
Guitar (2007)
Diamonds And Pearls (2006)
Ultimate (2006)
Ultimate (Vol. 2) (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Prince: 3121 (2006)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Prince 1985-ös koncertjét három napig lehet látni a YouTube-on
Jó hír a Prince rajongóknak
Prince egykori zenekara a VeszprémFest-en!
Elhunyt Prince - kérdések és válaszok a tragédia kapcsán
Váratlanul elment a kreatív ikon - a világsztárok is gyászolnak
     
 
Prince
Születés dátum: 1958. június 7.
 
     

"Prince" Rogers Nelson

Prince azaz Rogers Nelson 1958. június 7-én Minneapolisban jött világra. Apja zongorista és dalszerző, anyja énekesnő volt, így könnyen rátalált az "ősök" útjára. A Prince művésznevet állítólag apja együttese, a Prince Rogers Trio után kapta, s ez rajta is ragadt - néhány évet leszámítva.

Kezdetben James Brown, Jimi Hendrix, a Rolling Stones, a Led Zeppelin volt rá különösen nagy hatással. Első lemezeinek stílusa rhythm and blues kis popos beütéssel. Első lemeze éppen 30 évvel ezelőtt jelent meg, de csak a harmadik, a Dirty Mind aratta az első komoly sikert.

A nyolcvanas évektől zenéjét a csak rá jellemző Minneapolis Sound határozta meg, amelybe belefért a: pop, a rock, a blues, a rhythm and blues, a funky, a new wave is. A kilencvenes évektől belépett életébe a rap, a hip-hop, de az utóbbi években belekóstolt a jazzbe is, majd ismét a rock felé tapogatózott. Dalainak visszatérő témája kezdetektől a szerelem a szexualitás, de nem "hajolt el" a társadalmi problémáktól és a vallási-spirituális kérdésektől sem.

A kilencvenes években "A Művész, akit korábban Prince-nek hívtak" néven szerepelt. Ezzel függetlenségét akarta hangsúlyozni a nevét kisajátító kiadójával szemben. Végül vissza kellett térnie a zenészvilág, a közönség által jól ismert, könnyen megjegyezhető Prince-hez.

Ízlés dolga, kit melyik Prince-dal fog meg a legjobban, de az I Wanna Be Your Lover, a Dirty Mind, a Controversy, az 1999, a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a Pop Life, a Batdance, a Diamonds and Pearls mindenképpen legsikerültebbek közé tartozik.

Albumai közül a Dirty Mind, a Purple Rain című filmzenealbum, a Batman, az utóbbiak közül a 3121 és a Planet Earth tűnik a legértékesebbeknek, s a slágerlisták tanúsága szerint egyúttal a legsikeresebbnek is.

Csak a Billboardon több mint 25 dala ért el első helyezést, albumai pedig nyolcszor álltak az élen. A Rolling Stone magazin néhány éve minden idők legjobb 500 dala közé sorolta Prince hét számát, míg az 500-as album-öröklistára négy korongja került, közülük a legjobb helyre a Purple Rain futott be. Prince összesen 11 Grammy-díjat kapott.

A rendkívül jó megjelenésű, erőteljesen szexis énekesnek komoly filmsikerei voltak az elmúlt évtizedekben. A több mint húsz alkotásból, amelyhez köze van, a leggyakrabban a Purple Raint és a Graffiti Bridge-et emlegetik - utóbbinak ő az írója, rendezője, zeneszerzője és főszereplője. A Purple Rain, amelyben zeneszerző és színész is volt, nem véletlenül nyert Oscart, de Golden Globe-ok és más szakmai elismerések is sorjáznak a hercegi vitrinben. (mti alapján)

[2008.06.06.]

Kiadványok
stúdió
Prince: 3121 (2006)Prince: Planet Earth (2007)Prince: Guitar (2007)
válogatás
Prince: Ultimate (Vol. 2) (2006)Prince: Ultimate (2006)Prince: Diamonds And Pearls (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

beszámolók még