2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Bikini a Cobacabana-n
Szélcsend, Őrizd a lángot, azaz itt a Heti CD termés
"A lelkünk szebbik fele" - Interjú Sándor Csabával, az Időgép együttes gitárosával
Kapcsolódó Kiadványok
Időgép: Szélcsend
Kapcsolatok
Időgép
Legnépszerűbb csengőhangok

Meghallgattuk az Időgép Szélcsendjét

Ha rajtam múlna, a lemez alcíméül egészen biztosan, a „Nem csak rock-fanoknak” kitételt választanám. Mégpedig azon egyszerű meggondolásból, hogy a 11 zeneszámot végig kagylózva megállapítható: valamennyi szerzemény túlmutat a klasszikus értelemben vett rock-muzsika képzeletbeli határain.

Valamikor, a kemény zene fénykorában (de még napjainkban is előfordul) a meghatározó rock/metál bandák – a zúzást megelégelve – mintegy pihenésképpen, időnként előrukkoltak egy „csendesebb” lemezalbummal (pl. Scorpions, Metallica, Edda, Pokolgép, stb.).

A „Szélcsend” esetében egy hasonló koncept-albumról van szó, mely a gyengébbik nem legnagyobb örömére, főként a lírai, balladisztikus hangvételű dalokat gyűjti csokorba. Az elektromos gitár némileg háttérbe szorul, a főszerep az akusztikus változatú hathúrosé, no meg a zongoráé. Emellett gyakran csendül fel a szimfonikus, nagyzenekari kíséret – vélhetően egy jófajta szintetizátor szimulációs programjának köszönhetően.

Ha egyáltalán beszélhetünk kiemelkedő szerzeményekről (ugyanis egyetlen egy „tölteléknótát” sem tudtam fölfedezni), akkor a keretszerűen rászerkesztett kezdő-, és befejező tétel, a „Tudnod kell”, mindenképpen viszi a pálmát. A „Szétfolyt álmok” akusztikusra hangszerelt darabja után azért csak megvillantanak valamit a fiúk az Időgép keményebb arcából, ez pedig a „Lázadó”. Címéhez méltón, egy szigorú riff, középen egy veretes villanygitár szóló – csak, hogy emlékeztessen: azért mégis rock-zenekarról van itt szó!

A „Vigyázz még ránk” akár egy rockopera betétdala is lehetne, erre a következtetésre különösen Balogh Laci teli tüdős-érces orgánuma juttatja a figyelmes hallgatót. A tömör hangzású vokál kristálytisztán gondoskodik a hangkép telítettségéről. A „Legyen áldott” bibliai utalásai, méltóságteljes melódiája, a „Ha lenne szó” már-már himnikus dallamvezetése, a „Titok” líraisága, mind-mind a koncepciót erősíti.
Meglepetés erejével hat az „Újjászületés” instrumentális darabja. Sándor Csaba keze alatt valósággal felsír az elektromos gitár, érdekes módon, ezúttal nem hiányzik az ének. A jórészt szerelmi témájú dalszövegek között üdítően hat az egy szál zongora kísérettel elővezetett „Szép volt fiúk” finom iróniával előadott látens társadalomkritikája, mindennapjainkról.

E dalcímet csak ismételni tudom: szép volt fiúk!

Olvass tovább: "A lelkünk szebbik fele" - Interjú Sándor Csabával, az Időgép együttes gitárosával

-Hegedűs István-

[2008.06.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még