2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Időgép
Legnépszerűbb csengőhangok

"A lelkünk szebbik fele" - Interjú Sándor Csabával, az Időgép együttes gitárosával

Jöhetnek-mehetnek a különböző stílusirányzatok, az Időgép együttes akkor sem hajlandó behódolni a tiszavirág életű divattrendeknek. A kecskeméti illetőségű ötösfogat már 2000-ben - megalakulásuk évében - a hardrockot tűzte zászlajára, s ennek jegyében immár harmadik albumuk lát napvilágot. A napokban boltokba került „Szélcsend” munkálatairól és promóciójáról beszélgettünk az együttes gitárosával, Sándor Csabával.

- Előző albumotokon, még „Szemben a széllel” jártatok, a nemrég megjelent friss anyagon, viszont már „Szélcsend” van. Két év leforgása alatt ennyire lecsendesedett volna a hangulat az Időgép zenekar háza táján?
- Nem, egyáltalán nem csendesedett le körülöttünk a világ – és ebben, Hála Istennek, a médiának is része van. A két lemez közötti gondolati összefüggés nem véletlen. Míg a „Szemben a széllelt” húzós hardrock anyagként ismerhette és szerette meg a közönség, addig a „Szélcsend” nem unalmat, vagy közönyt tükröz, hanem megnyugvást. Ez a fajta megnyugvás mindig is benne volt a zenekarban; úgy is fogalmazhatnék, hogy van lelkivilágunk!

- A lemezborítón egy csókolózni készülő pár feje látható, érdekes fejdísszel. Mit szimbolizál a kép?
- A borító Hédl Renáta grafikus művész tehetségét dicséri, aki már előző lemezünk design-ját is tervezte. Ezt a bájos, ugyanakkor keménységet is tükröző szürrealista női figurát szárnyaival, szarvaival együtt ő álmodta meg – s szinte földöntúli jegyeket képes fölmutatni. Az alkotás a zenekar sokoldalúságát hivatott szimbolizálni, az embléma időközben a védjegyünk lett. A koncerteken már felbukkannak az ezt ábrázoló zászlók, sőt ilyen témájú rajzos leveleket is kaptunk rajongóinktól.

- Térjünk rá a tartalmi részekre: úgy tudom, hogy a dalok többsége korábban elkészült. Milyen szempontok alapján került kiválasztásra az a tizenegy, ami végül felkerült a korongra?
- Ezek a dalok valóban régebben vártak a megjelenésre. Egy részük azért maradt le az előző albumról, mert hangulatilag nem illeszkedett a többi közé. Más, szintén régebbi nótákat kissé átdolgozva, újra hangszerelve játszottuk föl, nem akartuk, hogy elvesszenek. Így összegyűlt jó pár szerzemény, ami a lelkünk szebbik felét mutatja meg. A koncertek visszajelzései alapján erősödött meg bennünk az elhatározás, hogy megjelentessük a „Szélcsendet”. Még az is fölmerült, hogy unplugged-formában jönnénk ki az új anyaggal, de a próbák során végül elvetettük az ötletet.

- Mikor kezdődtek a stúdiómunkák és mennyi idő alatt sikerült tető alá hozni a teljes anyagot?
- Alapvető koncepciónk, hogy zenész stúdióban ne tanuljon, ne gyakoroljon, mert borzasztóan drága. Szerencsére nem kezdők játszanak az Időgép zenekarban, ezen felül a dalok jórészt készen voltak; így nem sok időt kellett a stúdióban töltenünk. Nem emlékszem pontosan, de úgy három-négy alkalommal, négy-öt óránál nem vehetett több időt igénybe az egész lemezfelvétel. Nagyjából egy hetünk ment rá a válogatásra -, hogy melyik verzió kerüljön rögzítésre. Mindent összevetve, kb. másfél hét leforgása alatt összehoztuk az egészet.

- Kik írták a dalokat, ill. a szöveget? Mennyire jellemző az együttesre a csapatmunka?
- A zenekar történetében egy pozitív lefolyású folyamat indult meg. Az „Újjászületés” című bemutatkozó korongunk, szerzői kiadásban látott napvilágot. Ennek, és az utána következőnek is a teljes zenei anyagát, valamint az összes szöveget én írtam – a hangszerelést is beleértve. Annyiban volt kollektív munka, hogy - spórolván a drága stúdióidővel – a próbákon együtt csiszolgattuk, javítgattuk. Harmadik, legfrissebb albumunk e tekintetben jókora változáson esett át. A „Szélcsend” - akár hangszerelését is figyelembe véve - nagyon sok zenei ötletet tartalmaz. Nem titok, hogy készülünk a következő lemezre, ami viszont már abszolút csapatmunka.

- Erre a lemezre később még visszatérünk! Az Időgép eddigi munkássága a klasszikus rock jegyében telt, amelynek – mint tudjuk – vannak bizonyos korlátai. E korlátok ellenére, hogyan lehet előre lépni?

- A „Szemben a széllel” (második) lemezünk egy nagyon meghatározó énekes hangjára íródott, amit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A műfaji kötöttségek valóban korlátozták a zeneszerzés szabadosságát, ami a kritikákból is visszaköszönt. Az előzőekben említett kollektív munka egyértelmű előrelépést jelent a zenekar életében. Azzal, hogy mások is részt vesznek a szerzői tevékenységben, az egész munkamódszer megváltozott. A próbákon dalok születnek, egy-egy ötletből továbbfejlesztve, zenei-szövegi témák alakulnak ki.

- Nem ritkán egy komplett dal lesz „kulcsrakész” állapotban, akár egy óra leforgása alatt. Legtöbb esetben viszont nyersen hagyjuk, és több hasonló állagú nótával együtt, a stúdióban finomítjuk. Ez a módszer gyakorlatilag garantálja a változatosságot, a dal nincs agyon érlelve, és egyben irányt is mutat. Méghozzá egy állandóan fejlődő irányt. Ezen felül újfajta hangzásvilágot eredményez, amely mégiscsak egységesen illeszkedik egymáshoz. Nemcsak a termékenységben mutatkozik meg jótékony hatása, de a zenekar morális állapotát is meghatározza.

- Terveztek-e nagyobb szabású lemezbemutató koncertet?
- Igen, tervezünk. A zenekar minden év szeptemberében egy nagyobb bulival szokta születésnapját ünnepelni, ehhez kötnénk azt a bizonyos koncertet. Mivel a „Szélcsend” alapvetően „lassú lemez”, és az új, negyedik albumot is az idei évre tervezzük, ezért a kettőt mindenképpen érdemes volna egy közös bemutatóval, szeptember-október tájékán összekötni.

- Tehát készül az új lemez. Ezen kívül merre forog tovább az „Időgép” kereke?
- Mindenféleképpen előre! A „Szélcsend” folytatásaként készülő negyedik albumunkhoz mindenki hozzátette a maga ötletét - ettől lesz sokszínű ez a kiadvány. Jelenleg folynak a tárgyalások a kiadóval. Az elképzeléseink szerint a Karácsonyra megjelenő friss anyag, mintegy összegzi eddigi munkásságunkat. A sodró lendületű, húzós rock-nóták mellett, egyfajta kontrasztként helyet kapnak a lassú, lírikus felfogású darabok is. Olyan sokoldalú kiadványt vehet kézbe a közönség, ahol remélhetőleg mindenki megtalálja a neki tetsző, ízléséhez, hangulatához igazodó dalokat. Addig is klipet forgatunk, és rengeteget koncertezünk. A lekötött bulijainkra pedig már becsempészünk egyet-kettőt az új szerzeményekből is. Úgyhogy pörgünk ezerrel.

-Hegedűs István-

[2008.06.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még