2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Magyar ikonok a Balaton partján
Mi történt július 28-án? - a nap viccével
Kapcsolódó Kiadványok
Locomotív GT (LGT): Aranyalbum 1971-76 (2)
Kapcsolatok
Kolta Gergő
Kapcsolódó események
MTV Ikon: LGT
[2008. július 19.
szombat ]

Kolta Gergő ma ünnepel

A zenész július 28-án ünnepli a 36. születésnapját.

1973-ban született Pécsett. Tizennégy évesen, autodidakta módon kezdett basszusgitározni. Tizenhét éves korában heti rendszerességgel lépett fel első, a városban népszerű zenekarával egy helyi klubban. Velük készítette első stúdió- és televíziós felvételét is a Magyar Rádióban illetve a Magyar Televízió egyik műsorában. A zenekar egyik gitárosa, egykori osztálytársa, Kamarás Iván színész volt.

Érettségi után a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán szerzett tanári diplomát. Ezt követően két év intenzív hangszeres- és zeneelméleti tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára, ahol Lattmann Béla növendékeként végzett 2001-ben. Közben párhuzamosan tanult, majd diplomázott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem fordító-tolmács szakán is.

A zeneművészeti főiskolán tanárai voltak László Attila, Borbély Mihály, Binder Károly, Gonda János, osztálytársai voltak többek közt Szabó Dániel, Balázs József és Romhányi Áron zongoristák, Váczi Eszter és Pély Barnabás énekesek, Mits Gergely basszusgitáros, Zana Zoltán szaxofonos.

Unitedban is remekelt

A főiskolai évek alatt, 1997-ben Pély Barnabással, Romhányi Áronnal és Vadász Péter dobossal megalapította a jazz és a popzene elemeit ötvöző Acid Company zenekart, amely a budapesti klubzenei élet egyik jelentős együttese volt.

A formáció nem sokkal később United néven az elkövetkező évek egyik legsikeresebb és szakmailag legelismertebb hazai popzenekarává nőtte ki magát. A zenekar 2000-ben az Év Popzenekara és a Jakab Líra Díj, 2001-ben az Arany Zsiráf Díj elismeréseket kapta.

A United zenekarból történő, 2002-es kiválása óta keresett hazai session- és stúdiózenész jazz, pop és rock műfajokban: 2002-2003 között Dopemannel játszott, majd 2003-2005-ig a TNT zenésze, 2006-tól Tóth Gabival is játszott, de ugyanakkor Dobrády Ákos zenésze is, és játszik a Nox-nál, Szekeres Adriennél, Szulák Andreánál a Groove Dealers-szel és a Nalandában is.

Számos neves előadó kísérőzenekarának tagja, több arany- ill. platinalemezen szerepel, többízben játszott teltházas koncerteken a Kisstadionban 12.000 ember előtt, Kapcsolat-koncerteken 500.000 ember előtt, számos sikeres koncertturnén vett és vesz részt. A Nalanda zenekar tagjaként nemrégiben a vibrafon-mester Mike Mainieri vendégszereplésével fellépett Mike Stern zenekara előtt.

A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének óraadó tanára.

- zene.hu -

[2009.07.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még