2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Együtt a Zenéért
Kapcsolódó cikkek
Nyereményjátékkal erősítenek az Együtt a Zenéért kampányban
Képgalériák
Összefogás a zenéért
Kapcsolatok
ProArt
Kapcsolódó események
D-Day: A dedikálás napja
[2005. október 29.
szombat ]

Példátlan mértékű összefogás a hazai zenei életben

Közel ötven előadó vesz részt abban az akcióban, amelynek célja, hogy a közönség számára egyértelművé tegye: a művész, az előadó abból él, hogy zenél, hogy szórakoztat, és ha ezért nem részesül az őt megillető fizetségben, akkor bizony más megélhetés után kell néznie, és nem fog tudni több zenét készíteni a rajongók számára.

A rajongók kedvenceik munkáját azzal tisztelik meg, ismerik el a legjobban, ha nemet mondanak az illegális fájlcserélésre, másolásra, a hamisításra és a kalózkodás bármilyen formájára. Ha a zenét legális úton szerzik be, azzal már önmagában is tettek azért, hogy a művész továbbra is alkotni tudjon.

Mindezt kiáltványban fogalmazták meg, amely érthetően, közvetlenül és barátian szól a közönséghez, a rajongókhoz, remélve, hogy ők is megértik az üzenetet: hogy a zene érték, és ezt az értéket emberek a munkájukkal hozzák létre. Ahogy a kiáltvány is fogalmaz: "Ha fontos Neked a zene, szerezd be legális forrásból. Ezzel Te is teszel azért, hogy a jövőben is születhessenek új dalok. Tegyünk együtt a zenéért". Hangoztatják ezt úgy, hogy az átütő sikerben a zenészek még maguk sem hisznek.
- Meg lennék lepve, ha valóban sikerülne komoly eredményt elérnünk - vélekedett Zséda. - Azt hiszem, hogy a gondolat nemes és jó, de ez még kevés ahhoz, hogy a másolatok készítői belássák, a munkánkat veszélyeztetik. Én mindig ledöbbenek azon, amikor némelyek jópofának tartják, hogy a másolt albumukat akarják aláíratni velem . Na azt már nem!

A kezdeményezést támogatja és koordinálja a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért. A ProArt-ot a közös jogkezelő szervezetek (ARTISJUS - szerzők, EJI - előadóművészek, FILMJUS - filmelőállítók, HUNGART - vizuális művészek, MAHASZ - hanglemezkiadók) együttesen hozták létre; a szervezet alapítóin keresztül a teljes hazai művészeti életet képviseli.
- Jelen vagyunk, mert már ideje lépni valamit, bár ettől a narancssárga karszalagtól nem sok előrelépést várok - árulta el Zsolt, a Groovehouse zenekar frontembere. - Szép lenne, ha egy idő után azon kapnám magam, hogy az eladási példányszámok rohamos csökkenése megtorpan és egy pozitív folyamat veszi kezdetét. Ki kell nyitni a szemeket, hogy lássák: a jövőbeni munkánk issza meg a levét annak, ha nincs kellő bevételünk. Ezen túlmenően pedig a kiadók árképzése is okolható azért, hogy sokaknak megfizethetetlenek a lemezeink.

A kampány szeptember 15-én, a Hungaroton Gigastore-ban (Duna Plaza), az utolsó klasszikus lemezboltok egyikében kezdődött, ahol a sok-sok részt vevő előadóművész a sajtó nagyszámú képviselőjének jelenlétében egyszerre tette föl az összefogást jelképező szilikon karszalagot. Másfél hónapon keresztül fogják azt mindannyian hordani: rockzenészek, popzenészek, mulatós előadók; nagy öregek és feltörekvő fiatalok, budapestiek és vidékiek, énekesek és énekesnők - egyszóval a teljes magyar könnyűzenei paletta.

És ami a legizgalmasabb: a közönségnek is lehetősége nyílik csatlakozni, kifejezni egyetértésüket, szolidaritásukat, támogatásukat. Az elkészült ötvenezer karszalagot az előadók fellépéseiken osztják ki azok között a rajongók között, akik úgy érzik, szeretnék azt viselni, mert maguk is tettek, tesznek azért, hogy kedvenceik megkapják munkájuk ellenértékét. Bárki hozzájuthat tehát a karszalaghoz az ország bármely pontján, ha elmegy kedvenc előadója fellépéseire. De közvetlenül a ProArt-tól is beszerezhető a karszalag: ennek részleteit és további információkat a www.egyuttazeneert.hu vagy a www.együttazenéért.hu weboldalon találhatunk.

A fent említett másfél hónap végén, október 29-én a Petőfi Csarnokban nagyszabású CD-vásárra kerül sor, ahol a közönség ez alkalommal igen kedvezményesen, nagykereskedelmi áron vásárolhatja meg a CD-ket - és nem csak az akcióban részt vevő előadók lemezeit, hanem bármit, beleértve az aktuális külföldi albumokat is! De ez sem minden: az akcióban részt vevő művészek ugyanis mindannyian ott lesznek és a helyszínen dedikálják a rajongók által vásárolt CD-ket. Október 29-e tehát a D-DAY, vagyis a dedikálás napja!

A magyar zenészek kiáltványa

1. Mi, zenészek, énekesek hivatásunknak, életcélunknak tekintjük, hogy Benneteket szórakoztassunk. Hogy közönségünknek, rajongóinknak a zenénk által minél több kellemes percet szerezhessünk.
2. Aki a zeneszámokat fájlcserélő rendszerekben osztja meg vagy egyéb illegális forrásból szerzi be, másolt CD-ket készít vagy vásárol, tudjon róla, hogy ez esetben a művészek, alkotók ingyen dolgoztak.
3. Aki úgy érzi, hogy a zene ingyen van, kérjük, gondolja végig, mennyi munka áll mögötte.
4. Nekünk a zenélés, a szórakoztatás egyben a munkánk is. Ebből élünk, ez a kenyerünk. A zenélésből szerzett jövedelem teszi lehetővé számunkra, hogy újabb dalokat, újabb zenéket készítsünk Nektek.
5. Ha fontos Neked a zene, szerezd be legális forrásból. Ezzel Te is teszel azért, hogy a jövőben is születhessenek új dalok. Tegyünk együtt a zenéért.

[2005.09.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még