2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Liszt Ferenc
Komolyzene

Megtudtuk, miért halasztották el 2011-re a nívós budapesti orgonaversenyt

Az Orgonaverseny Liszt Ferenc emlékezetére címmel 2008 szeptemberére meghirdetett 43. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt 2011-re, a Liszt-emlékévre halasztották - közölte az MTI-vel a versenyt rendező Kht. ügyvezetője.

Igric György elmondta, hogy 2011-re, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára nemcsak orgona-, hanem zongoraversenyt is meghirdetnek, így még reprezentatívabb, még nagyobb szabású megmérettetésre kerülhet sor.

Idén túl sok nagyon rangos orgonaverseny volt a világban, és néhány időben pont ütközött a budapestivel, ez komolyan megosztotta a versenyzőket - indokolta a döntést az ügyvezető.

Így sem maradt azonban üresen a Filharmónia Budapest Kht. versenynaptára, hiszen Mosonmagyaróváron tartották a XI. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyet Kállai Ernő nyert meg. A fiatal magyar muzsikus jelenleg a Juilliard School of Musicban, New Yorkban tanul Itzhak Perlmannnál. A következő Flesch-verseny időpontját még nem tudják, de a következő években bizonyosan folytatódik - jelentette ki Igric György.

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny sorozatáról szólva elmondta, hogy 2009 szeptemberére nemzetközi trombitaversenyt hirdetnek Joseph Haydn halálának 200. évfordulója tiszteletére, 2010-ben, az Erkel Ferenc-emlékévben ária- és dalverseny lesz a korszakalkotó magyar komponista tiszteletére, a 2011-es orgonaverseny után pedig 2012-ben a Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny kerül sorra.

Igric György felidézte, hogy legutóbb tavaly rendezték meg a hegedűversenyt, amelynek első díjasa a zeneakadémista Banda Ádám volt, az orosz Lev Solodovnyikovval megosztva. Orgonaversenyt utoljára 1999-ben rendeztek, ekkor a brit Charles Matthews lett az első.

A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt, amelynek társrendezője a hagyományokhoz híven a Zeneakadémia, 1933-ban szervezték meg először, zongoristák számára. Ez volt az a híres verseny, amelyet meglepetésre a fiatal Fischer Annie nyert meg, a szovjet Mikisa Tarasz és a magyar Kentner Lajos előtt.

– MTI –

[2008.07.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még