2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mandarin holdat kínál az elsőlemezes fúvósegyüttes
Németországban turnézik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Évvégi ajándék a győri zenekedvelőknek
Kapcsolatok
Boldoczki Gábor
Komolyzene

A kiváló magyar trombitás sikere Dubrovnikban

Hangos sikert aratott Boldoczki Gábor világhírű magyar trombitaművész a Dubrovniki Nyári Játékokon: kedd esti koncertjén a közönség le sem akarta engedni a színpadról, még a szünet előtt két ráadásszámot kellett játszania.

A fiatal művész 1976-ban született Szegeden. A szakkritika generációja kiemelkedő tehetségének tartja, a német Süddeutsche Zeitung Maurice André méltó utódjának nevezte.

14 éves korában első díjat nyert az országos trombitaversenyen, s a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után külföldön is elindult szólista karrierje. Sorra nyerte meg a legfontosabb nemzetközi versenyeket – többek között Genfben, Prágában, Münchenben és Párizsban –, és számos rangos díjjal ismerték el művészi teljesítményét.

Koncertezett Kínában és Dél-Amerikában is

Egyebek mellett 1999-ben megkapta a Davidoff-díjat, 2002-ben pedig „Az év fiatal művésze” díjat, majd 2003-ban a német lemezipar ECHO-díját is megnyerte. Johann Wilhelm Hertel Esz-dúr trombitaversenyének előadása után a sajtó „a harmadik évezred trombitazsenijeként” ünnepelte.

Rendszeresen dolgozik jól ismert európai szimfonikus és kamarazenekarokkal, Edita Gruberova szopránnal pedig gálakoncerteken lépett fel a kontinens legfontosabb zenei központjaiban. Ő az első olyan trombitaművész, akit szólistának hívtak a Salzburgi Fesztiválra Michael Haydn trombitaversenyeinek előadására. Koncertezett Kínában és Dél-Amerikában is. Repertoárját szívesen bővíti kortárs zeneszerzők kompozícióival.

Boldoczki Gábor a Sinfonia Varsovia kamarazenekarral - amellyel már öt éve játszik együtt - és Albrecht Mayerrel, a Berlini Filharmonikusok szóló oboistájával lépett fel a játékokon. A koncert első felében Vivaldi Hegedűversenyét adta elő trombitán, majd Albrecht Mayerrel Albinoni D-dúr kettősversenyét játszotta el kirobbanó sikerrel. A közönség nem engedte, hogy szünetet tartsanak, így Telemann szvitjéből adtak még két ráadást.

A művész az MTI-nek elmondta: a zsúfolt Knezev dvorban, a koncert helyszínén a szünet után beült a közönség soraiba, hogy meghallgassa a varsói zenekart és német kollégája előadásában Händel oboaversenyét. Utána Albrecht Mayer fölhívta magához a színpadra és együtt újráztak: Telemann szvitjéből adtak elő újabb részleteket.

Visszatérő vendég Dubrovnikban

A 32 éves trombitaművész harmadik alkalommal lépett fel a Dubrovniki Nyári Játékokon. Először Szabó Teréz zongoraművész volt a partnere, majd a Zágrábi Szólistákkal Boris Papandopulo (1906-1991) horvát zeneszerző egyik művét adta elő. Most éppen koncertkörúton van Albrecht Mayer oboaművésszel. Első hangversenyüket Bajorországban, Ingolstadtban adták, s Dubrovnik után Mecklenburg-Pomeránia tartományban lépnek fel.

Hozzátette továbbá azt is, hogy csak nemrég tudta meg, hogy legutóbbi lemezével - amelyen Telemann- és Händel-műveket játszik - elnyerte a német Phono-Akademie Echo-díját az év zenésze kategóriában. Hozzátette: októberben Münchenben veheti majd át az elismerést, amelyet korábban olyan neves zenészeknek ítéltek oda, mint Anne-Sophie Mutter hegedűművész, Hélene Grimaud zongoraművész és Anna Netrebko operaénekes.

– MTI – zene.hu -

[2008.07.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még