2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt augusztus 4-én? - a nap viccével
Kapcsolatok
Louis Armstrong

107 éve született Louis Armstrong, a zenész

Nehéz időkben nőtt fel, de minden tragédiát túlélt, és minden akadályt átlépett, hogy ez a nap mindig miatta legyen emlékezetes.

Satchmo (ez a beceneve) 1901. augusztus 4-én született New Orleansban, és ezen város szegénynegyedében nőtt fel édesanyjával és húgával. Gyerekként egy kisegyüttessel énekelt, majd a színes bőrű fiatalok javítóintézetében kötött ki 1912-ben egy „balhé” miatt.

Ezen a helyen tanult meg kornettezni és ütőhangszereken játszani, s itt egy másfajta zenei hagyományt tapasztalt meg, mint amit akkoriban jazznek neveztek: a díszítéseket és a perszonális előadásmódot tudta a javítós időszak után pluszként a NO-i jazzmuzsikához tenni.

Első mentora Joe „King” Oliver volt, aki meghívta a zenekarába, és a későbbiekben segítette, hogy a városon túli klubokba is eljuthasson. Fontos momentum volt, amikor Oliver Chichagoba ment, és Armstrongot Kid Ory gondjaira bízta, hiszen innentől még élesebben szállt felfelé az egykor balhés gyere csillaga. Később Louis is a király után ment, és a duettjükkel hatalmas sikereket értek el, de ez nem tartott sokáig az együttműködés.

Két szerelem: zene és Lili

Armstrong megismerkedett Lillian Hardin zongoristanővel, majd feleségül vette őt. A pár New Yorkba költözött, a hősünk pedig Fletcher Hendersonnal kezdett játszani. Itt sem maradtak meg sokáig, hiszen a feleség kérésére Satchmo megalakította saját zenekarát és visszaköltöztek Chichagoba. Ez a zenekar a Hot Five, majd a Hot Seven lett, amely a legjobb blues-énekesnőket kísérte: Bessie Smitht, Clara Smitht és Trixie Smitht.

A ’30-as évekbe trombitára váltott, az évtized elején pedig turnézott Európában is, ahol nem kis sikereket aratott. 1938-ban elvált Hardintól, majd Alpha Smitht vette feleségül, 1942-ben pedig újranősült: Lucille Wilson lett a neje. A swing-korszak idején Armstrong elismertsége csökkent, zenéje nem volt már olyan divatos, de a sikerorientált, kompromisszumot nem ismerő Joe Glaser, Armstrong menedzsere mindent megtett a művész újbóli felemelkedéséért.

Mindenben jó volt

Az idő múlásával Louis Armstrong arcizmai már lazultak, ezért nem tudta azt produkálni hangszerével, mint korábban, így egyre inkább áttért az éneklésre, hiszen abban is kivételesen tehetséges volt.

Egyedi előadásmódjában számtalan dal vált slágerré, köztük a Do You Know What It Means To Miss New Orleans és a What a Wonderful World, mely 1968-ban a brit slágerlista élére került. Meg kell említeni, hogy ő volt az egyik első és legnagyobb scattelő is, azaz szöveg nélkül fantáziaszótagok artikulálásával énekelt.

New York-i otthonában 1971. július 6-án, álmában érte a halál. Kevés kivételtől eltekintve minden őt követő trombitás az ő nyomdokaiban haladt és halad, s így vagy úgy, de az utókor minden jazzmuzsikusa köszönhet neki valamit.

- Zene.hu  -

[2008.08.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még