Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. június 22. | csütörtök | Paulina nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Csárdáskirálynő királya – Interjú Alföldi Róberttel
Kapcsolatok
Alföldi Róbert
Armel Produkció

Franciaországban rendez Alföldi Róbert

A magyar rendező a Versailles-i kastélyban működő barokk zenei központban, amely a világ legtekintélyesebb művészeti intézménye ebben a műfajban és rendkívül konzervatív hagyományok szerint dolgoznak.

Most először külföldi koprodukcióban mutatják be a XVI. századi szerző, Charpentier operáját és a rendező posztjára Alföldi Róbertet választották ki hároméves tárgyalási folyamat eredményeképpen.

A Versailles-i Királyi Kastély nem csak a világ egyik leglátogatottabb turistaközpontja, hanem a barokk művészet jelenkori kutatásának nemzetközi centruma is. A kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ezúttal – működése során első alkalommal – külföldi művészekkel közösen, koprodukcióban mutat be operát. A megtiszteltetés Magyarországnak és a magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban francia művészekkel közösen mutatják be a francia barokk egyik legnagyobb mesterének, Marc-Antoine Charpentier-nek egyik darabját.

A bemutatandó mű igazi ritkaság, a premiert két éves kutatómunka előzte meg. A kutatóközpont által nemrég felfedezett és rekonstruált darabot a Versailles-i Opera zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja majd, a Versailles-i barokk zenei központ által képzett szólisták és énekkar, valamint az általuk választott magyar zenekar részvételével.

Charpentier jezsuita rendi Louis-Le-Grand kollégium diákjai számára írta a David et Jonathas (1688) című zenés tragédiát, melyet a diákok adtak elő, s különleges alkalmakkor csatlakoztak az előadáshoz a Királyi Zeneakadémia művészei is. A Mors Saulis et Jonathae (Saul és Jonathas halála) tekinthető az azonos című tragédia rövid változatának. Ez az oratórium mind formai tökéletességében, mind zenei szépségében, mind helyzetei fennköltségében az 1688-ban írt tragédia méltó párja. Pusztán a cselekmény tömörebb, néhol hatékonyabb. Ez a történet képezi az előadás első részét.

A második rész Charpentier karácsonyi pásztorjátékainak egyike, melyet a jezsuiták számára latinul és franciául írt. Fényes, örömtől és gyengédségtől sugárzó mű.  A pásztorjáték logikai folytatásaként, mely egyben visszatérés a „rémület és ájtatosság” hangulatához, az utolsó darab  A szent ártatlanok lemészárlása, mely a zeneszerző egyik legnagyobb hatású egyházi darabja.
Az előadásban a gyerekek (Les Pages) együtt vesznek részt a felnőttekkel (les Chantres), ahogy annak idején a jezsuita diákok együtt adták elő a professzionális művészekkel David et Jonathas tragédiáját.

Az előadásban a magyar, barokk hagyományú Savaria zenekar és három táncos is részt vesz majd. A decemberi Versailles-i bemutató után márciusban a Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban is látható lesz a darab.

A francia-magyar operakoprodukció ősbemutatója 2005. december 6-án a Versailles-i Kastélyban lesz, melyet a France Musique rádiócsatorna élőben közvetít. A darabot hazánkban  2006. március 20., 21-én a Thália Színházban mutatják be. 

Jegyek kaphatók az Armel Produkció irodájában, személyesen, telefonon vagy emailen.

[2005.09.21.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Rockénekes zenekart keres! zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2017.06.18.]
Billentyűs+dögös rockandroll zenész » billentyűs [2017.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Hová tettem a gördeszkám? - A Sum 41 tarolt a Budapest Parkban
Június 14-én fantasztikus...

Ünneplő vámpíroktól hemzsegett a színház - képekben
Éjszakai vámpírtalálkozó, rengeteg...

Bruno Mars 24 karátos varázslata a Budapest Arénában
A Depeche Mode is elérzékenyült a magyarok meglepetésén - képek
Valódi szívrobbanás volt Nagy Dávid lemezbemutató koncertjén
Íme az X-faktor 2017 műsorvezetője
beszámolók még
cdbolt.lap.hu