2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Radics Béla
Legnépszerűbb csengőhangok

Lendületben a Radics Béla Emléktársaság

Radics Béla művészi életpályája főképp a Taurus ex-T: 25-75-82 szupergruppban, valamint az általa létrehozott, különböző Tűzkerék formációkban teljesedett ki. A 36 éves korában elhunyt nagyszerű zenész munkásságát a maga korában - két kislemezt leszámítva – semmilyen hivatalos hanghordozó nem őrzi.

Az 1999. október 15. óta működő Radics Béla R.B. Emléktársaság felvállalta, és az óta is ápolja minden idők legnagyobb magyar gitárosának szellemi örökségét, életművét.

A Radics Béla R.B. Emléktársaság, valamint a gitárzseni utókorra maradt szerzeményeit folyamatosan műsorán tartó Tűzkerék xT együttes, egy egészen új kezdeményezéssel indítja az őszi rock-szezont. Rendszeres összejöveteleken, klubesteken, koncertekkel és egyéb rendezvényekkel kívánnak emlékezni a fiatalon elhunyt gitáros-zeneszerzőre. A tervek szerint egykori szerzeményeit különböző zenekarok, előadók elevenítik fel, de ízelítőt adnak egyéb kortárs szerzők műveiből is.

Bár a CLUB ’68 elnevezésű rendezvénysorozat elsődleges célja a Radics Béla köré szövődött legenda életben tartása, a látogatók ugyanakkor belekóstolhatnak a '60-as, '70-es évek zenei világába is. A tiszteletre méltó kezdeményezés messze túlmutat egy (vagy több) szimpla emlékhangverseny keretein.

Ugyanis a szervezők másik fontos célkitűzése, hogy bizonyos kapcsolódási pontokon keresztül megismertessék az érdeklődőkkel az egyetemes hazai kultúra (pl. film, képzőművészet, irodalom) fejlődését is, az említett korszakoktól napjainkig. A klubnak RB Kapitány zajos sikereinek egykori helyszíne, a József Attila Művelődési Központ ad rendszeresen otthont, nem mellékesen teret biztosítva a Radics Béla RB. Emléktársaság tevékenységéhez is.

Szeptemberben ők is elkezdik

Az első klubnapra 2008. szeptember 12 –én, pénteken kerül sor. A program este 6 órakor az Emléktársaság ülésével kezdődik, azt követően - DVD film illusztrációval - egy rock- történeti előadás első részére kerül sor „A magyar rock-blues felejthetetlen pillanatai” címmel. Az érdekesnek ígérkező verbális ismertetőt élőzenével öblíthetik le a klubest résztvevői; a „talpalávalóról” elsőként az R.B. Kapitány Emlékzenekar, majd a Tűzkerék xT triója gondoskodik. A műsor előreláthatólag éjfélkor ér véget.

A soron következő összejövetel dátuma: 2008. október 10. Időtartama a szeptemberihez hasonlóan 18 és 24 óra között lesz. A Radics Béla R.B. Emléktársaság menetrendszerű ülése után, a filmvetítéssel színesített rock-történeti előadás második részét hallgathatják meg a résztvevők.

Ezen a napon illusztris vendéget is köszönthetnek a klub látogatói: Miklóska Lajos, a Sakk-Matt-, a Korong-, a Syrius-, valamint a Beatrice együttesek legendás basszusgitárosa emlékezik majd vissza a felejthetetlen beat/rock/blues évekre. Természetesen az élőzenéről ezúttal sem feledkeznek meg a szervezők: a már ismert Tűzkerék xT, Szegő Csaba szaxofonossal kiegészülve gondoskodik a forró hangulatról.

A további klubnapok programja szervezés alatt áll; előrelátható időpontok: november 14. és december 12. Ha valaki netán kedvet érezne ahhoz, hogy a Radics Béla R.B. Emléktársaság sorait erősítse, minden további nélkül kérheti felvételét.

Viszont, ha „csak” egyszerűen szippantani szeretne egy keveset a '60-as, '70-es éveket idéző zenei levegőből és életérzésből, azt is megteheti, ha ellátogat a rendezvények valamelyikére.

- Hegedűs István -

[2008.09.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még