2024. július 13. | szombat | Jenő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Radics Béla
 
Legutóbbi kiadványok
Dat-Ol'-Boogie-Man-from-Angel-Land (2011)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Radics Bélára emlékeztk - csodálatos utazásra hívlak
Neves előadók emlékeznek a legendás Radics Bélára
A gitár magyar Paganinije a Syma csarnokban
 Radics Béla utcanév avató emlékkoncert
Az Égi Zenekar emlékezete a PeCsa Music Hallban
     
 
Radics Béla
Születés dátum: 1946. február 6.
Elhalálozás: 1982. október 18.
Web: http://www.extra.hu/rockzene/radics.htm
Aktív kapcsolat: Taurus (gitáros), Tűzkerék (gitáros)
 
     

Radics Béla

RB. Kapitány, a Magyar Gitárkirály, munkás szülők gyermekeként Angyalföldön, egy szoba-konyhás lakásban született, ott is élte le egész életét.

Viszonylag korán, 16 évesen kezdte a zenélést egy gyári bigband-ben. Mikor érdeklődése a beat felé fordult, előbb az Atlantisz- majd a Pannónia együttesek tagjaként kezdte bontogatni szárnyait. Ekkor még egyik zenekarban sem jutott meghatározó szerephez, viszont a velük készült kislemezeken már hallható gitárjátéka.

Önálló arculata 1968-tól kezdett kialakulni az általa létrehozott Sakk-Matt, később a Tűzkerék formációkban; ezekben már keményebb muzsikát játszott, neves külföldi előadóktól (Cream, Jimi Henderix stb.). E külvárosi együttesek klubbeli koncertjei valóságos show-műsort jelentettek, mikor Radics előadta a foggal való gitározás egyedülálló mutatványát.

A zenei elismertség reménye 1972-ben látszik felcsillanni, mikor Magyarország 2. számú szuperguppjának, a Taurus ex-T: 25-75-82 szólógitáros és énekesi posztját tölti be. Határtalan lelkesedés, virtuóz gitárjáték és nem utolsó sorban intenzív alkotó munka jellemzi e korszakát; saját szerzeményeinek döntő többsége is ekkor születik. Mindezek ellenére is csak két kislemez megjelentetésére futotta a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat részéről. A Taurus megszűnése után még kísérletezik különböző formációkkal (Alligátor, majd újra Tűzkerék), de az a bizonyos tűz már nem lobog úgy, mint a korábbi években. Ehhez hozzájárul egyre jobban elhatalmasodó alkoholizmusa is.

Mint ismert, a ’60-as, ’70-es évek illetékes elvtársai nem tartották összeegyeztethetőnek Radics Béla zenéjét és egyéniségét a szocialista kultúrával; számára nem nyílhattak meg sem a Magyar Rádió, sem a Hanglemezgyár kapui, így a már említett kislemezeken kívül, a maga korában nem maradt utána semmiféle (hivatalos) felvétel.

Különösen fájdalmas, hogy a Taurussal, de az azt követő formációkkal sem készíthetett nagylemezt, holott az ehhez való anyag réges-rég összeállt. A gyűjtők által féltve őrzött ún. kalóz demo- és koncertszalagok inkább csak kuriózumot képviselnek, mivel nem ütik meg azt a mércét, ami egy mai hanghordozótól joggal elvárható.

Ha munkásságát röviden szeretnénk összefoglalni, elmondhatjuk: a ’60-as évek egyik legjobb gitárzenekarán – a Shadows együttes – emlőin nevelkedett, Jimi Hendrix zenéjén érett felnőtté; rövid életének utolsó szakaszában már a rhythm & blues volt a meghatározó - s nem utolsó sorban a műfaj magyar megteremtőjeként emlékezünk rá. A rock-zenésznek 2005. október 22-én - Magyarországon elsőként -, egész alakos szobrot avatott a Radics Béla RB. Emléktársaság.

2006-ban kezdődött a forgatás, majd a 2008-as év végére elkészült a Magya-Rock Halottai filmsorozat első epizódja, mely az 1946-ban született Radics Béla életútját, munkásságát dolgozza fel.

-Hegedűs István-

[2009.01.28.]

Kiadványok
stúdió
Radics Béla: Dat-Ol'-Boogie-Man-from-Angel-Land (2011)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még