2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Gelka Myspace
Kapcsolódó cikkek
A zenében élet legyen, ne pedig kínlódás
Újabb magyar albumot terjesztenek világszerte
"Rockandroll zenekar biztos, hogy nem vagyunk"
Ciprus vs. Buzsák - avagy Deutsch Gábor lemezt készít
Képgalériák
Gelka press
Kapcsolódó Kiadványok
Gelka: Less is more
Kapcsolatok
Gelka
Marcel (Carmel)
Sena
Wax On Records
Legnépszerűbb csengőhangok

"Néha nem hisszük el, hogy hova sodort minket a zene" - beszélgetés a Gelkával

A Nightmares On Wax házi kiadója jegyzi a Gelka csapatának Less is more című debütáló albumát. A magyar duónak már több szerzeménye is megjelent a Café Del Mar válogatásokon, míg végül első szerzői albumuk kiadóra talált. A formáció két tagjával, Dömével és Csabával beszélgettünk.

- Először is a név: Gelka. Miért ezt a nevet választottátok?

Döme: - Akkor még jó ötletnek tűnt :). Igazából nem kell keresni semmilyen különös filozófiát a dologban, egyszerűen egy jól hangzó név, aminek csak itthon van múltja. A kintiek számára inkább a hangzása érdekes, mindenki próbálja megfejteni, hogy vajon mit is jelenthet ez a különös szó.

Csaba: - Az egyik kritikában szójatejnek hitték, bár mint utólag kiderült a golyva egyik népi megfelelője a gelka, és van, ahol női névként is használják. :)

- Mikor kezdtetek el együtt zenélni? Mi a Gelka története?

fotó: Chris Jankai

Döme: - Úgy nyolc éve melózunk együtt, de akkor még csak hangszereléssel és mixeléssel foglalkoztunk. Aztán egy idő után a fennmaradó szabad órákban elkezdtük megvalósítani a saját ötleteket, amik inkább csak laza stílustanulmányok voltak, ez volt a mi útkeresésünk. Nem az volt a cél, hogy mindenáron down-tempo alakulattá formálódjunk, így tényleg csak a legnagyobb sablonokat lehet elpufogtatni, mert csak és kizárólag a zenélés öröméről volt szó. Minden olyan műfajba belenyúltunk, ami számunkra kedves, mert elég széles skálán hallgatunk zenét, a breakbeattől kezdve a hiphopon keresztül a latinig, jazzig mindent… Ezeket az impressziókat öntjük egy fazékba, ebből próbáljuk megfőzni a saját hangzásunkat.

Csaba: - Miután összejött egy nagyobb adag zene, elkezdtük küldözgetni őket kiadóknak, és szinte az elsők között jelzett vissza a Café Del Mar 2003-ban. Nem volt könnyű összerakni agyban, hogy az első Gelka megjelenés egy CDM-en lesz, de végül ez adta meg a lökést, hogy érdemes rágyúrni a történetre, érdemes komolyabb energiákat fektetni a projektbe. Sikerült velük kialakítani egy elég jó kapcsolatot, és talán a legjobb érzés, hogy hátszél nélkül tudtuk megcsinálni, nem volt személyes találkozó, a neten keresztül intézünk mindent, szóval a számok eladták magukat, és ennek nagyon örülünk.

Döme: - Már az ötödik Café Del Mar megjelenésnél tartunk, ráadásul a legutóbbira (Volumen 15) Beth Hirsch-sel közösen készített muzsika került fel. Ő énekelt az Air All I Need című számában. Néha nem hisszük el, hogy hova sodor minket a zene…

- Hogyan találtatok rá a Wax on kiadóra? Vagy ők találtak rátok?

fotó: Richard Moran

Csaba: - Anno 2005-ben Ease (Nightmares on Wax) dj-zett Pesten, és készítettem vele egy interjút. Akkoriban újságíróként is dolgoztam. Elkértem tőle az email címét, hogy küldenénk neki számokat, majd egy hosszabb kihagyás után végül meg is érkezett hozzá a cd, amire rögtön úgy reagált, hogy szeretne egy Gelka nagylemezt megjelentetni a friss kiadójánál, a Wax Onnál. Azért itt leültünk egy pillanatra! Végül is a mi generációnk többek közt az ő lemezein nőtt fel…

Döme: - Néhány hét skype-olás után végül kialakult, hogy pontosan mik az elképzelések, ki mit szeretne megvalósítani, majd 2006 végén iderepült pár napra, hogy személyesen is megismerjük egymást. Eszméletlen laza fazon, könnyen egy hullámhosszra kerültünk. Megmutattuk neki az ötleteinket, a várost, kapott frankó paprikás csirkét, átbeszéltük a legapróbb részletekig a kiadót, a terveket, aztán benyomtuk a start gombot.

- Miért nem magyar kiadót kerestetek a lemezhez? Nem találtatok senkit, vagy már alapból külföldi megjelenésben gondolkodtatok?

Döme: - Pár éve még nem nagyon volt értelme itthon bármit is kiadni, nem volt Petőfi, nem volt MTV, maximum annyit érhettünk volna el, hogy magánkiadásban kiadjuk a lemezt, talán megjelent volna néhány kritika, esetleg lett volna pár fellépésünk. Eleve a lemezkiadás elég hálátlan műfaj itthon, pláne a mi stílusunk sincs túlzottan előtérben, és a siker érdekében nem szívesen vegyülnénk valóságshow-sztárokkal stb… De számunkra főállás a zene, szeretjük ezt csinálni, és 100%-on kell dolgozni, ha azt akarjuk, hogy valami igazán jó legyen. Persze ez nem evidencia, mert sokféleképpen lehet zenét fabrikálni, de nekünk csak úgy működik, ha 24 órában a zenére koncentrálunk.

fotó: Chris Jankai

Csaba: - Talán az a baj, hogy túlságosan telített a piac, és a hazai médiumok sem nagyon segítik a zenészek, művészek munkáját, persze tisztelet a kivételnek. A kereskedelmi rádiók szinte egyáltalán nem hajlandóak kortárs zenét játszani, mintha ott ragadtak volna '92-ben. Pedig nem kevés olyan előadó van itthon, aki megérdemelné a sikert, ha az ember veszi a fáradtságot, akkor elképesztő dolgokat lehet találni. Furcsa ez a kettősség, a mainstream világ alapján azt lehetne hinni, hogy alig történik valami, közben meg rengeteg, iszonyat durva magyar lemez jelenik meg, egy csomó külföldön is, mi meg büszkék vagyunk arra, hogy velük együtt visszük a jó hírét az országnak, és talán mi is vagyunk olyan jók, mint a többiek. Bár ezt nem nekünk kell eldönteni.

- Döme említette, hogy nektek a zene főállás. A zenélésből éltek?

Döme: - Igen, igyekszünk. 5 napot zenéléssel töltünk minden héten, így nem is lenne idő mással foglalkozni.

- A Less is more az első lemezetek? Kapható ez most Magyarországon is?

Döme: - Igen, ez az első Gelka lemez.

Csaba: - És kapható itthon, de ha esetleg valahol nem lenne ott a lemez, akkor a hazai terjesztőn, a Deep-en (www.deep.hu) keresztül meg lehet rendelni.

- Milyen az album eddigi fogadtatása? Kaptatok már visszajelzéseket az anyagról?

Döme: - Még csak most indult be a promóció, de rengeteg jó visszajelzés van, az eddigi kritikák java pozitívan vette a lemezt…

Csaba: - Egyszerűen annyi jó dolog történik, hogy nehéz összefoglalni mindent, és furcsa is lenne egy felsorolásba belekezdeni, talán nagyképűen adná ki magát.

Gelka: Less is More

Döme: - Ez az egész olyan, mint egy álom, majd ha felébredtünk, és látjuk, hogy tényleg igaz, akkor majd beszámolunk... Számunkra a legfontosabb visszajelzés, hogy a Myspace-n rengeteg levelet kapunk, így közvetlen tudjuk, hogy a közönség mit gondol a zenénkről. Szóval egyelőre jól állnak a dolgok, de inkább majd egy év múlva beszéljünk erről, akkor tudjuk megmondani, hogy sikeres lett-e a lemez, egyelőre ott állunk, hogy a portéka kikerült a piacra, és várjuk, hogy miként reagálnak az emberek. Dőreség lenne előre inni a medve bőrére.

Csaba: - A lényeg, hogy a kiadó remekül végzi a dolgát, felkerültünk egy csomó válogatáslemezre, rengeteg rádióhoz eljuttatták a zenénket, mi meg nem győzünk hálálkodni. Annyira sokat dolgoztunk ezen az egészen az elmúlt 7 évben, hogy a fáradtságtól még nem látunk 100 százalékosan tisztán. Sok mindent fel kellett adni a Gelka miatt, kompromisszum hegyek tornyosulnak mögöttünk, szóval ők tényleg a mentőövet dobták nekünk.

Döme: - A legjobb az egészben, hogy egy hatalmas baráti körbe kerültünk bele, ahol mindenki 100 százalékon, maximális profizmussal dolgozik. Van még mit tanulnunk, mert teljesen más a munkamorál, elképesztő teherbírással rendelkeznek, és imádják azt, amit csinálnak, a lelkesedésük átragad ránk…

[2008.10.31.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még