2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Qka MC ünnepel: "Idén nincs nagy buli"
5 tanulságos idézet az Animal Cannibals-től
Szabadon értelmezett hiphop a Budabeats-től
Az Animal Cannibals-nek mindent lehet?
Kell az új is! De kell ám!
Ricsi Pí: Alkossatok!
Kapcsolódó Kiadványok
Animal Cannibals: Mindent lehet - Rap diszkó
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Animal Cannibals

Borzalmas az Animal Cannibals trilógia befejező része

Egészen semmitmondó lett az Animal Cannibals ötödik stúdiómunkája. A következő írás valószínűleg nyugalmat megzavaró mondatokat és gondolatokat fog tartalmazni az Animal Cannibals rajongói számára. Tehát, számukra a cikk további olvasása nem feltétlen javallott.
 

Trilógia vége… végre

Az Állati Kannibálokat nem kell bemutatnom. Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország legismertebb hip-hop srácai (Qka és Ricsi) alkotják az 1989 óta aktív formációt. Ki ne emlékezne a Takarítónő-re vagy épp a Kérek egy Puszikát-ra? Azóta eltelt néhány év. A két rapper ugyanúgy őszinte és egyedi maradt. Azonban ez az egyediség sajnos már lejárt. Gyermekként rajongó voltam, egy ideje viszont már csupán a magyar hiphop-világ csodabogarainak látom őket.

A Rap diszkó a Trilógia (Mindent Lehet: Stílusok keverve, Nincs Határ és most a Rap diszkó) befejező része. Nagyjából az a gondom vele, mint a trilógia összes többi részével: felnőttem, kinőttem. Mielőtt rázúdítom a fekete levest a Kannibálokra, első körben jöjjön, ami tetszett.

Ami klassz

Többnyire nagyszerű a hangszerelés. Vannak abszolút nyugati hangzású nóták is. Pozitív, hogy a lemezen sehol nem hallatja magát a tipikusan unalmas, sötét, magyar underground hiphop hangzás. Tetszetős továbbá, hogy a Kannibálok – mint eddig minden albumukon – a Rap diszkó korongon is megpróbálják összefogni a magyar hiphop-élet ifjú törekvőit és vén rókáit is, ezért meglehetősen sok a lemezen a kollaboráció.

Ettől viszont nekem nem támadt az a rosszalló érzésem, hogy mások közreműködésével akarják eladni produktumukat. Jópofa mindemellett még, hogy a fiúk vaskalaposan ragaszkodnak a 19 track legyártásához minden albumon, és ez itt is megmarad.

Állj, és ne tovább!

Sajnos a dicséreteket nem tudom tovább halmozni, mivel ennyi és nem több. A szövegekre jobb nem is figyelni, mert felbosszantod magad. 12 éves koromban ez még nagyot szólt, de kicsit agyalágyult az a felnőtt ember, akinek ez valamennyire is kielégíti igényeit. Kb. úgy hangzik egy-egy nóta, mintha Pap Rita írta volna nekik, csak itt épp nem Hápi Kacsáról, hanem mindenféle rap diszkókról, hipermarketekről, kidobókról vagy a testszagról esik szó.

A kollaborációk kiválasztása is hagy maga után némi kívánnivalót. A Csillogjon, Csörögjön dal közreműködője Siskafinuccsi, akinek hangja egyáltalán nem illik ehhez a hangzáshoz. Hogy megőrizzék a trendi dance hall fílinget, inkább egy Copy Con-t kellett volna felkérniük. Így a szám ugyan hajazatott volna Usher és Lil’ Jon egykori közreműködésére, de dinamizmusát és divatosságát sokkalta inkább sikerül megőriznie.

A legnagyobb probléma, mint említettem, a témák megválasztásával volt. Gyerekes, nem vicces, nem érdekes. Belőlem többnyire a stop gomb eszement nyomkodását váltotta ki. Újra és újra erőt kellett gyűjtenem, hogy képes legyek továbblendülni eme bárgyú komolytalanságokon.

Nálam nem kívánatos dolog, hogy azt hallgassam rapperektől, hogyan néz ki egy Hipermarketes vásárlás, milyen is egy kidobó vagy mennyire tud büdös lenni egy száj. Ha hiphop-ba öntött kreténséget akarok, akkor inkább a Belgát választom, mert ott megmarad valamifajta kreativitás, érdekesség, és úgy humoros, hogy ez nem megy az összkép rovására.

A címadó Rap diszkó egyenesen szánalmas. Arról, ahogy Ricsi magyarázza a népeknek, hogy milyen is az a rap diszkó, egy régi 'Szomszédok' epizód jutott eszembe. Az a rész, amikor Vágási Feri szájbarágósan magyarázta (voltaképpen a szocialista társadalom nézőinek) az Internet, a számítógép és a nyomtatás csodáit.

Kérelem

Kedves Qka és Ricsi. Lehetséges, hogy méltatlan dolog így beszélni a magyarországi hip-hop két igen befolyásos alakjáról, akik sokat tettek már le az asztalra, és mások is igen sokat köszönhetnek már nekik. Azonban én mégis elvárnék így harminc felett egy kis komolyságot, egy kicsit másabb, egy kicsit újabb és meglepőbb AC-t.

Jövőre jubileum (20. év) a duó életében. Hátha kapunk valami megrázkódtatóan újat, olyat, amitől összetesszük kezeinket. Hátha kapunk végre egy igényes borítót és egy érett korongot a majd húszéves móka után, mert ez felénk már rég nem elég!

- Márta Alex -

[2008.10.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még