2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
The Syndicate (Tribute to Joe Zawinul)
Berki Tamás
Horváth Kornél
Kaltenecker Zsolt
Szakcsi Lakatos Béla
Oláh Kálmán
Babos Gyula
Fekete-Kovács Kornél
Balázs Elemér
Barcza Horváth József
Borbély Mihály
Dés László
Lantos Zoltán
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla
Komolyzene

Zenei csemege az Operában az AIDS világnapján

Mindig újat, különlegeset, egyedit alkotni a tradicionális formák újraértelmezésével, keverésével, ami ledönti a műfajok közötti korlátokat. “A legkülönbözőbb zenei kultúrából érkező muzsikusokat hozzuk össze együttes munkára, hogy párbeszédet folytassanak egymással zeneileg és emberileg is, és ez legyen a közös zenélés kiindulási pontja”.

Joe Zawinul, a múlt esztendőben elhunyt kitűnő zenész gondolatai inspirálták a december elsején, a Magyar Állami Operaházban megrendezésre kerülő koncert szervezőit, a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjait, hogy életre hívják a Jazz az Operában elnevezésű eseményt.

Bemutatkozik a The Syndicate

A budapesti hangversenyéletben egyedülálló előadás keretén belül Magyarország legpatinásabb koncerthelyén együtt áll színpadra a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjai, valamint a Joe Zawinul által alapított The Syndicate.

Az est első részében a nemzetközi sztárokból álló The Syndicate és vendégei – Berki Tamás, Horváth Kornél és Kaltenecker Zsolt - közös produkciója lesz hallható.

A The Syndicate legutolsó felállása volt Zawinul számára az a csapat, amelyről mindig is álmodott. A közös munka eredménye az a senki máséval össze nem téveszthető, egyedülálló stílus, amelynek titka a különleges ritmuskombinációkban és egyedi improvizációkban keresendő. A kiváló, elismert, dinamikus zenészek beteljesítik Zawinul gondolatát: tovább járják azt az utat, amelyet együtt kezdtek el, tovább játsszák a nagy zenekarvezető különleges kompozícióit., ezzel is tisztelegve emlékének.

Fellép Szakcsi, Babos, Fekete-Kovács

Az est második részében négy nagyszerű jazzművész, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél jazzkompozíciói és hangszerelései hangzanak el a Budapesti Filharmóniai Társaság előadásában, Kovács László karmester vezényletével. A szólisták a fent említett zeneszerzők mellett, Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Borbély Mihály, Dés László, Lantos Zoltán és ifj.Szakcsi Lakatos Béla.

Az előadás különleges előkészületeket is igényel, így hosszabb próbafolyamat előzi meg, több nagyzenekari próbával, ahol a klasszikus képzettségű művészek többsége először találkozhat napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő irányzatával, az európai kortárs improvizatív zenével. Ez az újfajta élmény magában hordozza egy izgalmas zenei megújulás lehetőségét, a nagyzenekari szimfonikus hangzás és az improvizációs zene egyedi ötvözetét.

Az Operaház és a Jazzművészek Társasága közös kezdeményezésének nem titkolt célja az is, hogy a két, látszólag egymástól távol eső zenei műfaj rajongóit közelebb hozza egymáshoz. Minden egyes operabarát jazzrajongóval és jazzbarát operarajongóval az egységes magyar zenekultúra gazdagodik.

A koncert december elsején, az AIDS világnapján kerül megrendezésre, amivel a Magyar Állami Operaház csatlakozik a világ operaházaiban ezen a napon hagyományosan megtartott különleges, sokszor rendhagyó koncertek sorához. 

– zene.hu –

[2008.10.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még