2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Igrice Néptánc Együttes

Igrice

Nyíregyháza és a megye a népművészet tárgyi és szellemi értékeinek is páratlan gyűjtõhelye, néhány évtizede még a mindennapok valósága volt a hagyományos falusi lakodalom, a húsvéti öntözés, a karácsonyi pásztorjátékok vagy a paraszti táncmulatságok, bálok.

Ezeknek a gazdag magyar néphagyományoknak egyik örököse az Igrice Néptáncegyüttes, mely megalakulása (1983) óta gyűjti, ápolja és színpadra dolgozza a Kárpát-medence magyarságának zenei- és táncos örökségét.

Repertoárjukban szűkebb hazájuk, - Kelet-Magyarország- táncain kívül a Dunántúl, az Alföld, a Szlovákiában és Erdélyben élõ magyarság tánchagyományai kelnek életre.

Saját szervezésű néprajzi gyűjtõútjaikon az Igrice táncosai mind a mai napig kutatják, rögzítik és rendszerezik a tradicionális paraszti kultúra még fellelhetõ értékeit, videó - és hangfelvételek õrzik a lakodalmak, bálok táncrendjét, az évszázadok óta öröklõdõ szokásdallamokat, népdalokat.

Az Igrice Néptáncegyüttes rendszeres „táncházak” szervezésével tanítja a városi gyermekeknek és felnõtteknek a csárdás, az ugrós, vagy a forgatós, alapelemeit.

Az együttes a folyamatosan megrendezésre kerülõ szakmai eseményeken is részt vesz. Ezt bizonyítja az is, hogy 2006 októberében harmadik alkalommal is elnyerte a „Kiválóan minõsült” címet, ami a mozgalomban a legnívósabb díjnak minõsül.

Megalakulása óta a Néptáncegyüttes bejárta Európa számos országát, a kisebbségben élõ magyarságot magába foglaló szomszéd országokon kívül Németországban, Szicíliában, Észtországban, Lengyelországban, Törökországban, Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban turnéztak az elmúlt években. (igrice.hu)

[2008.11.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még