2021. szeptember 18. | szombat | Diána nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Spartoo - Summer Sales- kiárusítás - akár 60%
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Lukács Ervin elpanaszolta: "foglalkoztathatnának többet!"
Kincses Veronika: "Csendben élünk, alig vesznek észre... és ez nekem jó"
Magyar siker New Yorkban! A CNN hírtelevízió "feltörekvő sztárnak" nevezte Ádámot
Kapcsolatok
Guiseppe Verdi
Komolyzene

A Teremtéssel kezdődött a pályája Verdinek

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Most a világhírű zeneszerzőre Guiseppe Verdire emlékezünk, aki ma ünnepelné születésnapját.

Az olasz zeneszerző 1813. október 10-én született egy Le Roncole nevű kis faluban, Észak - Olaszországban. Szegény családból származott, első zeneleckéit a falu orgonistájától kapta. 10 évesen a bussetói gimnáziumba került, majd két év múlva felvételizett a milánói konzervatóriumba. Miután kérelmét elutasították, egy magántanárnál, nevezetesen Lavigná-nál folytatta tanulmányait. A harmincas évek elején hívta fel magára a figyelmet, mikor beugróként vezényelte Haydn Teremtés című művét.

Hazafias mozgalmat indított el

Pályája kezdetén zenei ízlését nagymértékben befolyásolták Rossini, Bellini és Donizett alkotásai. Első operáját, az Oberto-t 1839-ben mutatták be a milánói Scala színpadán, a sikeres debütálás után viszont a Pünkösdi királyság kudarcot hozott. Országos hírnevet Nabucco című művével szerzett, melynek szövegkönyve és zenéje nem is igazán a “hallgatósághoz”, hanem az olasz nemzethez szólt. A bemutató után a milánói Scala körüli kirakatokat Verdi-kalapok,- nyakkendők és különféle emléktárgyak árasztották el, melyek a Nabucco zeneszerzőjére emlékeztették az egységes Itáliáról álmodozó hazafiakat. Ugyanilyen nagy hatást ért el a művész a Lombardok, majd később Ernanit című alkotásával is.

Schiller három drámájának (Jeanne d'Arc, A haramiák, Luisa Miller) feldolgozását követően igazi világhírnevet a Rigoletto (1851), a Trubadúr (1853) és a Traviata (1853) hozott számára, majd 1855-67 közt ismét remekművek sora következett - ekkor született meg az Álarcosbál (1859), A végzet hatalma (1862) és a Don Carlos (1867). 1871-ben mutatták be az Aida -t - későbbi alkotásai, az Otello (1887) és a Falstaff (1893) szintén népszerűek voltak.

Sokat jótékonykodott, politizált is

Guiseppe Verdi rendkívül termékeny zeneszerző volt, csaknem 30 operát írt. Életművét az őszinte érzelmeket kifejező dallam elsődleges szerepe hatja át. Művészetének nagyságát erősíti önzetlen segítőkészsége. Az egyre gazdagabb művész nagyon sok nincstelennek adott munkát. Birtokát igazi mintagazdasággá fejlesztette, ahol földműveléssel kapcsolatos ismereteket oktatott a parasztoknak. Emellett kórházakat alapított, vagyonát pedig a rokkant zenészekre hagyta.

Verdi a zeneszerzés mellett közéleti szerepet is vállalt, eleinte parlamenti képviselő, majd 1874-ben szenátor lett. Művészeti tevékenysége által aktívan részt vett a polgári átalakulásáért folytatott küzdelemben.

A 19. század legnagyobb hatású olasz zeneszerzője 1901. január 27-én hunyt el. A kiváló művészt a nemzet halottjaként gyászolta az ország.

-berze-nagy.sulinet.hu/ fidelio.hu/ Pogonyi/zene.hu -

[2008.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Sokszor...

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
Forró nyári péntek este a Balatonparton a Tankcsapdával - képekben
A Pokolgép tüzelte fel a hangulatot a Barba Negrában - képekben
beszámolók még