2020. június 6. | szombat | Norbert, Cintia nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
Kapcsolódó cikkek
Botfülű Amerika! Íme az év lemeze - szerintük
Botrány! A megjelenés előtt neten a Metallica lemez
Metallica újratölt(őd)ve: Death Magnetic
Kapcsolatok
Metallica
Rage Against The Machine

Néma csenddel kezdte a koncertet a Metallica

Nehéz elképzelni a Metallicát vagy a Rage Against The Machine-t csendben. A két amerikai sztárbanda azonban mostanában többször is megtette, hogy koncertjeit többperces néma csenddel kezdte. A Zero DB (zéró decibel) mozgalomról van szó, amely tiltakozik az ellen, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel.  

A fenti együttesek, továbbá az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban, Guantánamón.
 
Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot. Először Ricardo Sanchez, az Irakot megszálló amerikai csapatok parancsnoka engedélyezte 2003-ban felettesei jóváhagyásával. Azóta guantánamói foglyok is tanúskodtak erről. Volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Dre-t - írta az El País című spanyol lap.

A hátborzogató ötlet Anthony Burgess Mechanikus narancs című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos, "hipererőszakos", de agymosásnak alávetett főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza. 

Már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészeknek azonban elegük lett ebből és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni ellene. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak.

- MTI -

[2009.01.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Otthoni játékok