2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szemrevaló sztárvendégek a Rapülők koncerten
Képgalériák
2/3 Rapülők a stúdióban
Rapülők táncosválogatás

100% Rapülők, 100% élő zene

A Rapülők zenekar már hónapok óta készülődik a januári nagy Recycling project bemutatóira.

A nagy visszatérést már többször tervezgették, de most végre félretették egyéb elfoglaltságaikat vagy legalábbis lecsökkentették az erre fordított időt, és nekivágtak. A munkák kellős közepén tartunk. Bár egy be nem tervezett csípőprotézis műtét Geszti András idejének elveszi egy részét, a terv minden hír szerint jó úton halad a siker felé.

A szuperkoncertre már folynak ez előpróbák, december januárban még hetekig fognak próbálni az illusztris vendégsereggel, az amatőr/félamatőr táncosokkal. Közel kétszázan jelentkeztek az együttes felhívására, ennyien gondolták úgy, hogy szeretnének aktív részesei lenni az együttes januári szuperkoncertjének.  Geszti Péter Seres Attilával, a Rapülők és a Megasztár koreográfusával, valamint a Rapülők művészeti vezetőjével, Mészáros Péterrel együtt zsűrizte a fiatalokat, akik várakozáson felül teljesítettek.

A produkció munkálatait komoly PR stáb segíti, TV megjelenések, folyamatos naplószerű beszámolók követik egymást a csapattól ...A lemez hanganyaga nagyjából fel vagyon véve, keverés, utómunkák zajlanak a két hónapra kibérelt Digi Pro stúdióban. A stúdiómunkálatok közepén találkoztunk Berkes és Szentmihályi Gáborokkal a stúdióban, és még néhány részletről kérdeztük a két (majdnem komoly) zenészt.

A project nevéről

- Nagyon szép név a recycling, de hagyományos skatulyába hova férne bele? Talán remake?
- Maradjunk a recyclingnál ami ugye újrahasznosított szép magyar szóval. A remake nem igazán fedi ezt, mert a remake-hez nem elég régi. 30-40 év távlatából lehet remake-et elképzelni, és általában a remake az valami ódon dologból csinál újat, újraforgatják ugyanazokat a jeleneteket, csak mai szereplőkkel, mai környezetben. Mi mást csinálunk. Amikor a lemezek eredetijeit csináltuk akkor egy modern lemeznek számított, most pedig egy olyan feldolgozást csináltunk amelyben modern dolgok mellett akár 50 éves zenék is szerepelnek. Így lesz swing, big band is. A lényeg, hogy újraöltöztettük a dalokat, mindegyiket másképp, más stílusban. A szöveg ami megmaradt, még helyenként a refrén dallama is változott. Nagyon érdekes lemez lesz, hiszen az egyetlen közös elem bennük a rap. Ezáltal olyan stílusok keverednek a rap-en belül ami nem volt eddig.

A vendégekről

- A lemezen hallhatók leszenk a koncert vendégei is, vagy két külön projectről beszélünk?
- A vokalistáink azok lesznek a koncerten akik a lemezen is vannak, de a lemezen egy csomó új művész is lesz. 23 fúvos lesz mindösszesen, a különböző stílusokat a megfelelő autentikus művészek játsszák, azaz a big band-et Fekete Kovács Kornél Big Band-ja játssza, a latin zenét Ricardo Salsa Band, tehát minden stílusból megkerestük azokat az embereket akik azt jól csinálják.
- A vendégművészek felkérése hogyan történt?
- Megmondom őszintén, baromi könnyen ment, boldogan jöttek, nagyon jól dolgozott mindenki aki itt volt, képességeit és tehetségét hozzáadta a produkcióhoz száz százalékosan. Szakmailag ez egy nagyon nagy öröm volt. Nagyon jó zenészekkel és énekesekkel dolgoztunk.

A Rapülőkről

- Kihagytatok 12 évet a Rapülőkből. Ezalatt gyakran gondoltátok hogy azért kéne még valami?
- Gondoltunk rá sokat. Egyrészt amikor lement a 4 koncert akkor éreztük hogy ezt mégegyszer át kéne élni, hiszen hatalmas volt a siker és egy olyan adrenalin szintre jutottunk amit aztán tényleg nem lehet máshogy megélni csak a színpdon. Dehát aztán az évek múltak és valamikor 1999-2000 környékén gondoltuk először hogy na akkor összeállunk. De „összevesztünk” azon, hogy mikor lesz az ezredforduló. Ha felmegyünk a szípadra 1999 végén akkor tévedünk, ha meg 2000-ben az meg hülyén nézett volna ki, így az egész elmaradt. Aztán megint eltelt pár év és időnként mindig összejöttünk és dumáltunk, de az az igazság, hogy mindenkinek az életében nagyon sok minden történt, sok dolgunk volt, ehhez meg idő kell, ennek elő kell készíteni a terepet, és az egyébként működő más vállalkozásoktól, karrierektől kell elvenni az időt.


A PR gépezetről

- Magyarországon eléggé szokatlan, hogy egy produció ekkora PR-t csinál maga mögé. Ez tudatos, vagy miért alakult ki?
- Koncertnél szokatlan valóban. De én azt godolom, hogy abban az országban ahol egyébként a valóságshowkkal kapcsolatban minden böfögés és fingás címlapra kerül, ott egy olyan produkció ami valóban hordoz értékeket, teljesítményt, és nagyon sok munkát az megérdemli a PR-t mint bármi más. Teljesen tudatos. Egy fontos dolog van azonban benne, hogy mindig valóságról szól. Ha fel is vannak fújva dolgok, mindennek valóságalapja van. Nyilvánvalóan nem biztos, hogy ugyanolyan fajsúlyosak, mint egy katasztrófa, de hálistennek nem vagyunk arra kényszerítve, hogy kitaláljunk dolgokat. Gesztivel mindig történik valami, nem kell kitalálnuni. Megpróbáljuk ezt is profin csinálni. A kilencvenes évek elején a Rapülők szokatlan dolgokat csinált, most megint olyat csinálunk ami szokatlan, de 5-6-8 év múlva már teljesen természetes lesz.
- Jut eszembe, Péter hogy van?
- Gyógyul szépen. Már két évvel ezelőtt ugyan volt neki egy ilyen csípőműtétje abból is jól kijött. Most csípőprotézist kapott. Le kéne fogynia egy kicsit, ami nem könnyű, de semmi nagyobb probléma nincsen.

A pénzről

- Mennyire motivált a pénz titeket a koncert elindításakor?
- Egészségesen. („Nagyon jó ” – Sz. G.) Nem hagyjuk figyelmen kívül, de nagyon gálánsan szórjuk a pénzt a produkcióra. Az volt a fő szempont, hogy a produkció százszázalékos legyen, mindenből a legjobbat akarjuk, a lemezfelvételből, a szereplőkből. Persze ki lehetne hozni a lemezt a karácsonyi piacra, és azon lehetne nagyobbat fogni. Fog jelentkezni nyereség a végén, ez nem titok, de nem ez az elsődleges motiváció. Nem tagadjuk, hogy ezen keresni fogunk. Mindent megpróbálunk a legprofibban csinálni és azután van egy szaldó ami a jövedelmezőséget mutatja, de nem ennek van alárendelve minden esemény.
- Milyen kiadványok lesznek a projectből? CD és?
- Slussz.
- Koncert DVD?
- Az lehet, hogy lesz, de egy ilyen az annyira deficites, hogy na. El lehet belőle adni ötezer darabot, és nagyon drága megcsinálni. Az nem üzleti vállalkozás, ezzel tartozunk az utókornak. Ez gyakorlatilag arra jó, hogy dokumentáljuk az eseményeket.

Az internetről

- Lesz-e online bemutató, azaz számok/részletek az interneten?
- Tanakodunk rajta. Lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem, még nem döntöttük el.
- Mi a véleményed az internetes másolásról/letöltésekről?
- A legális letöltéseket tartom az egyetlen kivezető útnak a showbusiness válságából, ha ezt meg tudják jól szervezni. De a jelenlegi konstrukciót mindenképpen meg kell változtatni, merthogy a lemezeladás mint fogalom az megszűnt. A jelenlegi struktúrát, hogy korongot csinálnak az emberek és azt megveszik mások, az nem működik. A zenét viszont elő kell állítani, van kényszer, van igény viszont ha nem fizetik ki amit előállítottál ... Ki kell találni, hogy hogy legyen. A televíziózás jövője is az online, teljesen nyilvánvaló, hogy a hangfelvételek is ilyen formán fognak terjedni. Ez ugyanaz mint annak idején a kazetta, meg a CD. Tulajdonképpen a hordozóról beszélünk. Van egy előállított termék aminek vn egy hordozója. CD, kazetta, internet.

A koncertről

- Hol tartotok a felvételekkel?
- Hangszeres feljátszásokon túl vagyunk vokálokon túl vagyunk, gyakorlatilag ami van az a keverés. Még két-három hét.
- Lezajlott a táncosok kiválasztása. Szerintetek hogy sikerült?
- Ezt Péter csinálta. Elmondása szerint nagon jól sikerült, találtak nagyon jó gerekeket akik komolyan hozzá fognak járulni a produkció sikeréhez.
- Ezt lehet tehetségkutatónak felfogni, vagy ez csak egy egyszeri projectre szólt?
- Csak erre az egy projectre szólt ez a válogatás. Úgy gondolom, hogy aki ebbe bekerült, és részt tud benne venni annak számára ez egy továbblépési lehetőség is. Kap egy olyan megjelenési lehetőséget, ami elég neki ahhoz, hogy utána – ha ügyes – tovább tudja építeni karrierjét.
- Teljesen készen van a show, vagy még mindig alakul?
- Sorrend meg van tervezve, videók készülnek, dehát még december-januárban mintegy negyven napot fogunk próbálni, és az alatt lesz kész a show. Persze ez nem mind zenei próba, koreográfia, táncpróba, összpróba ... gyakorlatilag december 5.-től január 17.-ig folyamatosan mennek a próbák.
- Milyen hosszú lesz a koncert?
- El akarjuk időben kezdeni, hogy a vége után még az utolsó metrót el tudják érni a nézők.
- Jegyeladásokal hogy álltok? Megtöltitek az arénát?
- Reméljük, hogy megtöltjük, bizonyos szekciókba már most nem lehet jegyeket kapni, szóval aki jó helyre akar jegyet az igyekezzen. És ugye a végén a slag mindenképpen megtölti (purhabbal...).

Sir Oesh

[2005.11.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még