2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Gáspár Laci már a másodikat harangozza
Gáspár Lacit segítségét kérik a leendő megasztárok
Gáspár "Megasztár" László: egy platinalemez után ...
Börtönben járt Gáspár Laci
Gáspár Laci újabb sikere, a "Bárhol jársz" is aranylemez 
A nap gondolata, a nap zenészétől ma Gáspár Lászlótól
Gáspár Laci is fellép vasárnap a Zavadszky Gábor Emlékgálán
Kapcsolódó Kiadványok
Gáspár László (Laci): Bárhol Jársz
Kapcsolatok
Gáspár László (Laci)

Gáspár Laci: Bárhol jársz - lemezkritika

Amikor először a kezemben tartottam az énekes új albumát már éreztem, ez nagyon extra lett: szép a borító, ízléses képek, dalszövegfüzet.

Úgyhogy az óbarna korongot azonnal betettem a lejátszóba, biztos voltam benne, hogy itt és most valami történni fog. Az album „Ma éjszaka” című dallal indul, ami jó választás volt, igényes és táncolható, igazi rádiós favorit. A címadó dal, - Bárhol jársz - komolyabb szöveggel, ütősebb ritmusokkal rendelkezik, amit kiváló hangszerelésben tálalnak, ez is kapásból bármelyik rádión mehetne naponta akár többször is.

A „Zene mindenhol”, egy igazi rapgyöngyszem, a végén kicsi Tyson vagány, de mégis komoly szövegével, ezt már rögtön kétszer is visszatekertem. Van benne egy remek Gáspár Laci basszusszóló, egy kis ízelítőt kapunk, hogyan kell ezt csinálni.

Még észhez sem tértem a zeneisokktól, mikor a „Csak neked dúdolnék” vidámabb ritmusai azonnal magamhoz térítettek. A pörgősebb után egy szép őszi melódia, szinte ott érzed magad a téren, ami már több Orbán Tamás szövegben megidéztetett. „Őszi eső” -ben Laci ismét megcsillant egy más hangszint, a végén olyan George Benson feelinggel, a gitárszólam nagyon „zsír”.

A hatodik nóta a „Funky groove” olyan „gerappás”, inkább groove, mint funky, nagyon meg van csinálva, a vokál is rendben van.

A „Maradj tiszta” lehetne akár egy kampány címdala is, ám itt másképp is értelmezhető, mindenképpen az egyik legérdekesebb szerzemény, különleges ritmusú, komoly szöveggel. Ezt is úgy elénekli Laci, hogy nehéz lenne utánacsinálni, de ez még inkább igaz az „Életfogytig tánc”-ra, ami a következő húzódal, baromi funkys basszusgitáros módra - igazi főétel. Szinte véget nem érő refrénnel, nem megbontva a ritmust, nagyon lehet rá táncolni ezt még a fotelból is éreztem. Hm, egy dobot kérnék. - mondja Laci és egy vad lüktető ritmus követi majd egy gitárszóló és egy szájbőgő párbaj megvadítja az embert. Ez a legjobb dal az albumon!

Elkiabáltam! Itt egy még jobb funky a „Mindig van egy történet”, amiben kellemes szöveggel, amiben ezer tündér kíséri el a hőst. Minden hang a megfelelő helyen, a vokálban Laci is ott van, de ott van benne van minden hangban, na nem dicsérem, mert még "el talál szállni!"-, egy biztos nagyon tud.

Volt eddig még olyan, ami kevésbé tetszett? Nem!!! Eddig mind okés, és itt van egy unplugged felénekelt Máté Péter örökzöld, a "Most élsz" - itt is nagyot énekel, de másképp. Bátor húzás volt, így vágatlanul egy az egyben feltenni a lemezre a nyers verziót, nem szokványos, bevállalós. A szám eleve sikerdal, ám Laci előadásában újjászületik. Személyes, mély és érzékeny. Lekapcsolt villannyal ajánlom.

Következik a "Most jó", aztán a "Homok a szélben", mint másik klasszikus, az eredeti Megasztáros felvétel, amikor Laci a csillagos eget énekelte le az égről. Már akkor is dobtunk egy hátast, ezúttal is megvan a "lúdbőr".

Na azért ez mégiscsak túlzás, egy gyöngyszemmel, Laci szerzeményével, a "Ne állj meg"-gel zár az album.

Megállapítható, hogy sokat fejlődött az év férfihangja, több hangszínen szól, bevállalós, egyéni és utánozhatatlan. Az első lemez is osztályon felüli volt, de ez most túlszárnyalja, felszabadultabb, Laci érezhetően ledobott minden kötöttséget és zenére hívja a hallgatót, igazi ritmusra, dallamra. A lemezen minden hang a helyén van elsőtől utolsóig, kerek, hibátlan, színes és ízléses.

A felvételek nagy részét a Gáspár–Nagy páros szerezte, süt, hogy jókedvükben csinálták, bennük van ez a zene, minden dalban ott a folytatás lehetősége, árad belőlük, a hangszerelésért, hangzásokért is együttes dicséret jár, mert nagyon "penge". Nem tudok gyenge szerzeményt mondani, mert nincs, ami nagy pazarlás a mai világban. Ha valami, akkor ez az egy baja a lemeznek, hogy túl sok jó dal van rajta, és a mai trend szerint ebből kettőt fogunk csak hallani rádiókban, a többiért, pedig fájhat a szívünk. Miért van ez így?

Ilyen lemezt két hónap alatt így megcsinálni! Nem semmi! Kalaplengetés, tapsvihar, elismerés. Sok öröme lesz benne a jófűlű hallgatónak akár a HIFI-ből, akár kocsiban. Hallottam, hogy Laci is elégedett, örülök, hogy egyezik az ízlésünk.

Wobo

[2005.11.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még