Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. április 10. | péntek | Zsolt nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Placebo és Lady Gaga is bezsebelt egy-egy díjat
Megalománia: Muse - The Resistance
Őszinte könyv jelent meg a Placebo frontemberéről
The Killers
Zene a Twilight (Alkonyat)-jelenségről
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: New Moon (The Twilight Saga)
Kapcsolatok
Alexandre Desplat
Anya Marina
Band of Skulls
Black Rebel Motorcycle Club
Bon Iver
Death Cab For Cutie
Hurricane Bells
Muse
OK GO
Placebo
Sea Wolf
St. Vincent
The Killers
Thom Yorke

Megérint az Újhold

Ahogyan a film is, úgy az abban felhasznált betétdalok is hangulatot váltottak. Sötétebb, elvontabb dalok sorakoznak az év legjobban várt romantikus filmjét kísérő lemezen. Indie fanatikusok kánaánja, twilighterek mekkája; kell ennél több egy soundtrack lemezhez?

Van még olyan aki nem hallott az Alkonyatról? Nehezen hiszem. Nem is olyan régen, amikor az Eclipse, a történetfolyam harmadik kötete kijött magyarul, éppen az egyik könyvesboltban sorakoztam. Körülöttem minden nő – de a férfiak is szép számmal – kezükben a kötettel tolongtak a kassza felé. A rajongás lassan őrületté vált, és ma már ugyanúgy várják a következő Twilight epizódot, mint ahogy annak idején Harry Potter kalandjait. A könyveket ugyan nem olvastam, a filmet és annak zenéjét volt alkalmam megismerni.

A második film betétdalai az indie pop/rock stílust lovagolják meg ismét, ezúttal is világszínvonalú bandákat felsorakoztatva, azzal az apró különbséggel, hogy most picit borultabb lett minden. Ha nem is olvastad még a könyvet, és a film megtekintésével is adós vagy, a zenéből levonhatod a következtetést. Itt nincsenek rózsaszín repkedő szívecskék, törött fekete szívdarabok annál inkább. Ugyan az első lemez sem volt túl vidám, ott azért még volt némi bemelegítés. Itt semmi ilyesmire ne számíts; rögtön a Placebo hangjára hajazó Death Cab For Cutie vág a közepébe, kissé ideges, hol beinduló, hol leállós dalával a Meet Me On The Equinox-szal. Másodikként, az alternatíva másik jeles képviselője, az angol Band Of Skulls csap a húrok közé, egy kissé lazább dallal.

Az énekhang és a dallamvilág egy picit lightosabbá varázsolja a témát - ez nyilván valamilyen kevésbé szívszaggató pillanatban sülhetett el a film alatt. Hogy mégse érezzük magunkat olyan felhőtlen szerelemben, Thom Yorke elszállós elektrós hangzása képes a mélybe húzni minden gyanútlan áldozatot. A negyedik trackért Lykke Li, a svéd indie énekesnő a felelős, aki tavaly jelentette meg első szóló albumát a Youth Novelst. Énekhangja és zeneisége teljesen témába vágó, a refrén pedig kifejezetten erősre sikeredett.
 
Őt követi a The Killers, a veterán post-punk banda. Nagyon jó, hogy szerepelnek a lemezen, mert egyedi hangzásviláguk finom árnyalatot visz az újhold sötétjébe. Anya Marina hatodikként énekel. Szerencsére a férfiak nem egyeduralkodók az albumon, néha fel-feltűnik egy szép női hang is, ami nagyon pozitív. Nemcsak a hangulatot javítja, de változatosságot is jelent.

Ugyanígy a Muse, I Belong To You című száma, amelyet kifejezetten a filmhez kevertek újra. Itt úgy éreztem levegőhöz jutottam, szertefoszlottak a komor felhők és átjutott végre a napfény, még ha csak egy kis időre is. Bon Iver és St. Vincent akusztikus hangzású dalát követően a Black Rebel Motorcycle Club pengetős játéka is az albumra viszi a saját egyéniségét. A tizedik a Hurricane Bells, amely picit keményebb hangzást csempész a trackek közé, finom dallamot lovagol meg és beindulós refrént ad alánk, természetesen mindezt tökéletes harmóniában a lemez többi számával. Ezen a vonalon haladunk tovább, úgy tűnik a depresszió kezd eltűnni, a Sea Wolf ugyanis a Hurricane-hez hasonló pörgősebb alappal próbálkozik, kellemes énekléssel körítve azt. Nem túl mélyen, ám mégis valahogy a country, a vidék zeneisége is megjelenik ezekben a számokban. A tizenkettedik Ok Go című banda szintén ad erre a hangzásvilágra némi pszichedelikus beütéssel.

A tempó ekkor ismét alábbhagy, visszasüllyedünk az erdő mélyére, és ha nem is kerülünk újra depresszív állapotba, a zene képes a legkeményebb szíveken is sebet ejteni, vagy legalábbis azt az érzetet kelteni mialatt hallgatjuk. Alexandre Desplat, a francia filmzene-szerző csodás zongorajátékával fejeződik be az album. Az ő nevét már olvashattuk számos sikeres produkció főcímében, hiszen olyan filmeknek írt zenét, mint az Arany iránytű, a Coco Chanel, a Benjamin Button vagy a Ghost.

Egy nagyon összeszedett, jól felépített lemezről van szó, amely nem csupán a film betétdalait tartalmazza, nem annak kötelező csatlósa, hanem egy önálló fejezetet is jelent az alkonyat világában. Tartalmas és sokszínű indie válogatás ez, egy gyönyörű szép komolyzenei lezárással. Habár a film megtekintése során nem minden dalra figyeltem fel, biztos vagyok benne, hogy egytől-egyig ott és akkor csendülnek fel, amikor eljön az idejük. Ajánlható bárkinek, aki egy picit elkalandozna ebben a világban, és annak is, aki szereti az indie egyedi hangulatvilágát. A twilighterek pedig kedvenc történetük egy darabját lelik majd benne.

-George - 

[2009.12.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Vadonatúj Pioneer DJ DDJ-1000SRT 4-csato hangszer [2020.04.10.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2020.04.07.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Bemutatták a Hello Again musicalt a Pinceszínházban - képek
Egy utcalány egy katonával.......beszámolók még