2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A kiadó válasza: Nem mulatóst énekeltek, nem adjuk ki a lemezeteket
Ettől tuti felpörög az estéd! Íme A trópusi éjszakák
Kapcsolatok
Capuccino

Hogy születtek a népszerű Capuccino slágerei?

A népszerű duónak nemrég jelent meg új albuma "Elloptad Te lány a szívemet" a szívemet, amiről már több dal nagy népszerűségnek örvend.  Lapunk kiváncsi volt arra, vajon hogy születtek ezek a slágerek. Ezen apropóból Juhász Pétert a csapat tagja egyenként mutatta be a szerzeményeket.

Elloptad Te lány a szívemet
Amikor kezdett összeállni a második lemez anyaga és nagyjából eldőlt, hogy mely dalok is lesznek rajta, jött az örök kérdés, melyik legyen a címadó dal? Megmutattuk a demo-t ismerősöknek, családtagoknak. Sokan mondták hogy nehéz a döntés, mert jó ez is, meg az is, de a legnagyobb arányban erre a dalra szavaztak. Nekünk több alternatívánk volt, (közte ez is) de a közönség szavára mindig adunk, így ez lett a címadó dal. Ha akkor a sok nép másra szavazott volna, a második album címe is más volna…

Hazahúz a szívem
A dal érdekessége hogy úton Nyíregyháza felől, a kocsiban született. Akkor már több napja nem voltunk otthon, mert egy hosszabb turnésorozaton vettünk részt. Konzerveket meg minden marhaságot ettünk össze, hiányzott már a jó kis otthoni koszt, ráadásul még hátravolt egy nap, meg nyűglődik is az ember, ha nem a saját ágyában alszik, szóval így utólag az mondom, a dal címe tényleg tükrözte annak a napnak az emlékét.

Három éjjel, három nappal
A dal arról szól hogy milyen az, amikor szerelmes leszel, és nem tudsz aludni mert minden pillanatban a másik jár a fejedben (hogy el nem fárad?). Ha valaki nagyon szerelmes és nem láthatja a másikat, képes 2 napig is forgolódni, de azt hiszem a magyar rekordot Én tartom 3 nappal. Na, ifjú szerelmesek, lehet űberelni. : )

Mutass egy csillagot
Már a születésekor tudtuk hogy nagy részben élő hangszereken kell megszólalnia. Nem is tudtuk volna máshogy elképzelni, és a visszajelzések alapján kiderült hogy nem döntöttünk rosszul. Valakinek a gitár tetszik benne, van, akinek a szöveg, de már olyat is kaptunk hogy ez azért jó, mert nem annyira mulatós. Bizakodunk hogy mindenki megtalálja benne a szépet.
Ajánlhatjuk könnyed, lágy esti éjszakákra, a szerelmeddel hallgatva. : )

A vadlibák már elrepültek
A legkönnyebben megjegyezhető dal, ezt bátran kijelenthetem. Amikor legelőször betettük a fellépés anyagába, kikerekedett szemmel néztünk össze a színpadon, mert egy perc után már sokan a közönségből, velünk együtt énekelték a refrént. Azt hittük, hogy valahogyan kikerült a dal és ezért ismerik, de amikor a fellépés végén megkérdeztük az éneklőket, azt mondták, hogy most hallották először. Mások meg azt, hogy jó az a libás dal. Hát köszönjük szépen!

Zöld fenyők alatt
Ennél a dalnál voltam a legkönnyebb helyzetben, ugyanis otthon a kert végében valóban megtalálhatók a zöld fenyők, és a kopott pad, amit a refrénben hallotok. Ha Szombathelyen jártok, meg is nézhetitek…persze csak ha otthon vagyok.
Egyébként szerencse is hogy kopott a pad, mert hogy szólna az hogy : „Zöld fenyők alatt, ott állt egy frissen festett pad…”
Áh. Na szóval csak rímekbe kellett szedni a történetet és ráírni a zenét. Ez a receptje. : )


Nosztalgia megamix
A piacon található mulatós lemezek nagy része feldolgozásokból táplálkozik, mi megpróbáltuk saját szerzeményeinkkel frissíteni a felhozatalt, amit az együttes indulása óta folyamatosan hangoztatunk is. De (sajnos) nekünk is szükségünk van a figyelem felkeltése érdekében egy-egy feldolgozást tenni a lemezeinkre. S ha már muszáj, akkor mégsem szeretnénk teljesen lerágott csontot tenni az emberek elé, nehogy elhúzzák a szájukat. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 60-as, 70-es, 80-as évekből merítünk - szigorúan a szerzők hozzájárulásával - és egy megamix formájában 4 ismert dalt teszünk a lemezre. Mind a 4, számunkra nagyon kedves, ezért esett rájuk a választásunk.

Érik a fekete szőlő
Ez a dal áprilisban született, a hosszú fellépésekkel teli, nyári szezon előtt. A barátnőmön úrrá lett az ilyenkor szokásos aggodalom, és féltés, hogy sokat leszek távol, és mennyi közlekedési balesetről hallani, stb…és ő szegény rághatja otthon a körmeit. Ezzel a dallal akartam kedveskedni neki egy kicsit, és kérni, hogy ne aggódjon. A dal érdekessége, hogy ezt már egy poposabb hangvételűre kevertük, hogy egy hangyányit elkenhessük a manapság nem éppen pozitív tartalommal bíró „mulatós pecsétet”.

Szerelem
Amit érdekességként elmondhatok róla, az a stúdiómunkához kapcsolódik. Ezt a dalt a harmadik stúdió-munkanap éjszakáján rögzítettük, nem éppen józan állapotban….. Ha darabokra szednénk az éneksávokat, rögtön feltűnne a „boldogság effekt” a hanglejtésen…. Mivel ez a dal amúgy sem tartozott a favoritjaim közé, ezért sokáig kérdéses volt, hogy rákerül-e egyáltalán a lemezre. Végül is úgy döntöttünk, hogy így marad, és helyet kap a lemezen. Nem bántuk meg, mert a közönség nagy örömmel fogadja, a visszajelzéseink nagyon jók.

Egy fénykép rólad
Ez a dal, vagyis az alapötlete Nyíregyházán született meg, miközben fizettem a „főúrnak”. Az is pont egy hosszú hét, hosszú hétvégéjén történt. Amúgy is hiányzott már a Kedvesem, de a közös fotónk megpillantása a pénztárcámban, már csak olaj volt a tűzre…Tudom, hogy hihetetlen, és lehet, hogy nagyon érzelgősnek tartanak, de ez a dal tényleg így született.

Elvarázsolt éjszakákon
Itt kell megemlítenem egy nagyon kedves barátunk felbecsülhetetlen értékű, és nélkülözhetetlen munkáját. Az úriembert Svertsits Tamásnak hívják, aki egy nagyon jó füllel megáldott, nagyon nagy muzsikus. Eme dal hangmérnöki és hangszerelési munkáját rábíztuk teljes egészében, és finoman fogalmazva, nem bántuk meg… A szakavatott fül észreveheti, hogy ez a dal, egy kicsit más, mint a megszokott Capuccino-hangzás…

Hajnalodik
Ez egy több mint 10 éves dal. Számomra nagyon kedves, talán éppen azért, mert az elsők közé tartozik, amit írtam. Már az Édesanyám című lemezre is szerettük volna rátenni, de akkor még „mulatósabb” volt a lemez, így nem fért bele a repertoárba. De a másodikon már helyet kapott, így „közkinccsé” tehettük. Én személy szerint örülök, hogy nem merült feledésbe…

Bíró Zsolt

[2005.12.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még