2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Budapest Rádió
Kapcsolódó cikkek
Megjelent Bródy János kottás daloskönyve és első DVD-je
Kapcsolatok
Bródy János

Budapest Rádió felköszönti a 60 éves Bródy Jánost!

A Budapest Rádió 88.1 Rockcirkusz c. vasárnapi adásának egyik vendége Bródy János lesz, aki a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, a magyar nyelvű popzene meghonosítója.

A legendás Illés zenekar meghatározó egyénisége április 5-én ünnepli születésnapját. A Budapest Rádió 88.1, a magyar zene rádiója, a Rockcirkusz című műsorában (21.00 - 24.00) felköszönti a most 60. születésnapját ünneplő Bródyt.

Bródy János (becenevén Tini) zenész, zeneszerző, szövegíró, előadóművész. Tagja volt az Illés és a Fonográf együtteseknek.

Szörényi Leventével közösen honosították meg a magyar nyelvű beat zenét, majd nemsokára már Bródy a rendszer ellen lázadó szövegei révén vált ismertté. Sajátos szimbólumrendszert alakított ki, melynek fontos eleme a virág, azon belül is a sárga rózsa. Úttörő szerepet vállalt a magyar költők verseinek megzenésítésében, amelyek ugyanolyan sikeresek, mint a többi, saját szerzeményei. Filmzenéket, színpadi műveket is írt, ezek közül az István, a király a legnépszerűbb. 1978-óta önállóan is koncertezik, zenekarral, vagy egyszál gitárral járja az országot.

A népszerű zenész 1946. április 5-én született Budapesten. Szülei: Bródy András, neves közgazdász, édesanyja Vajna Mária, minisztériumi tisztviselő. 1960-tól 1964-ig a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban tanult, majd .1964 és 1969 között a BME Villamosmérnöki Karra járt. Diplomája arról szólt, hogy miként lehet a tölcséres hangszóróból minél nagyobb hangerőt kipréselni.

Illés, Fonogram és Koncz Zsuzsa
Kilenc éven át - 1964-1973 között - az Illés együttes (Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs) tagja, 2000-ben Kossuth - díjjal tüntettek ki őket. Ezt követően - 1974 - 1985 között - az ünnepelt a Fonográf együttesben zenélt. (Tagjai: Bródy János, Móricz Mihály, Németh Oszkár, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László.) Ebben az időszakban született a legtöbb megzenésített vers, legtöbbször Koncz Zsuzsa számára, akivel a 60-as évek óta folyamatosan együtt dolgozik. 1974-ben adták ki Halász Judit első lemezét, a Kép a tükörben címmel, melyet leginkább gyerekek hallgattak. Ez inspirálta Bródyt és a Fonográfot, hogy a legfiatalabbaknak is írjanak dalokat.

1978-óta Bródy János egyedül, vagy a saját zenekarával koncertezik, kisebb művelődési házakban, vagy nagyobb színpadokon. Dalszövegei a rendszerváltás óta is aktuálisak, de az újabb szerzeményei is általában közéleti hangvételűek.

Az ünnepi műsorról előzetesen annyit árulhatunk el, hogy Hajnal Gábor vendége olyan, eddig még nem ismert történeteket fog elmesélni, amit biztosan most hallhatnak először.

- Bíró Zsolt -

[2006.03.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még