2021. november 28. | vasárnap | Stefánia nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Bródy János
 
Legutóbbi kiadványok
Syma koncert (DVD) (2012)
Syma koncert válogatás (CD) (2012)
Az Illés Szekerén (2011)
Kockázatok és mellékhatások (2011)
Volt egyszer egy Bródy János Koncert a Budapest Sportcsarnokban (2011)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Bródy János: Az utca másik oldalán (2011)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Bródy János (press)
Kapcsolódó cikkek
Bródy János koncerttel emlékezik
István, a király Baján - képek a nagy bejelentésről
Megható mondatok! Bródy János Somló Tamás temetésén emlékezett
Lesz még egyszer… - megnéztük Bródy János Arénakoncertjét
Bródy János újra bakeliten is
     
 
Bródy János
Születés dátum: 1946. április 5.
Web: http://brody.mediastorm.hu
Aktív kapcsolat: Omega (szövegíró)
Egyéb kapcsolat: Illés (előadó/zenész, 1964-1973)
énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró
 
     

Bródy János

Bródy János (becenevén Tini) zenész, zeneszerző, szövegíró, előadóművész. Tagja volt az Illés és a Fonográf együtteseknek. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke.

Szörényi Leventével közösen honosították meg a magyar nyelvű beat zenét, majd nemsokára már Bródy a rendszer ellen lázadó szövegei révén vált ismertté. Sajátos szimbólumrendszert alakított ki, melynek fontos eleme a virág, azon belül is a sárga rózsa. Úttörő szerepet vállalt a magyar költők verseinek megzenésítésében, amelyek ugyanolyan sikeresek, mint a többi, saját szerzeményei. Filmzenéket, színpadi műveket is írt, ezek közül az István, a király a legnépszerűbb. 1978-óta önállóan is koncertezik, zenekarral, vagy egyszál gitárral járja az országot.

Bródy János 1946. április 5-én született Budapesten. Szülei: Bródy András, neves közgazdász, édesanyja Vajna Mária, minisztériumi tisztviselő. 1960-tól 1964-ig a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban tanult, majd .1964 és 1969 között a BME Villamosmérnöki Karra járt. Diplomája arról szólt, hogy miként lehet a tölcséres hangszóróból minél nagyobb hangerőt kipréselni.

1964-1973 között az Illés együttes (Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs) tagja, 2000-ben Kossuth - díjjal tüntettek ki őket.

1974 - 1985 között Bródy János a Fonográf együttesben zenélt. (Tagjai: Bródy János, Móricz Mihály, Németh Oszkár, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László.) Ebben az időszakban született a legtöbb megzenésített vers, legtöbbször Koncz Zsuzsa számára, akivel a 60-as évek óta folyamatosan együtt dolgozik. 1974-ben adták ki Halász Judit első lemezét, a Kép a tükörben címmel, melyet leginkább gyerekek hallgattak. Ez inspirálta Bródyt és a Fonográfot, hogy a legfiatalabbaknak is írjanak dalokat.

1978-óta Bródy János egyedül, vagy a saját zenekarával koncertezik, kisebb művelődési házakban, vagy nagyobb színpadokon. Dalszövegei a rendszerváltás óta is aktuálisak, de az újabb szerzeményei is általában közéleti hangvételűek.

1980-ban jelenik meg a  Hungarian Blues: talán a legsikeresebb Bródy-dalokat tartalmazza, pl.: Földvár felé félúton, Filléres emlékeim, Személyi igazolvány K. Kata balladája stb.

1985-ben megjelent a  "Ne szólj szám", majd 1989-ben a "Hang nélkül", újabb szólólemez. Ez a 2 lemez később egy CD-re került fel, rajta a szabadság modernkori himnusza, a "Ha én rózsa volnék".

1994 "Az utca másik oldalán" szólólemez - a rendszerváltás első benyomásaiból született ez az album, mely a "Tangó lemondó" és a "Haggyá’ má’ békibe" c. számok alapján nem valami kedvező.

2001Kockázatok és mellékhatások szólólemez, avagy hogyan látja Bródy János az ezredfordulót egy súlyos betegségből felépülve.

Színpadi művei:
1981 Kőműves Kelemen
1983 István, a király
1988 Fehér Anna
1988 Doktor Herz
2005 Volt egyszer egy csapat (magyar szövege)

Díjak, eredmények:
1981 SZOT-díj
1990 Magyar Művészetért Alapítvány különdíja
1996 Huszka Jenő-díj
1996 Liszt Ferenc-díj
2000 Kossuth-díj

[2005.07.28.]

Kiadványok
stúdió
Bródy János: Kockázatok és mellékhatások (2011)Bródy János: Az utca másik oldalán (2011)Bródy János: Az Illés Szekerén (2011)
élő (live)
Bródy János: Volt egyszer egy Bródy János Koncert a Budapest Sportcsarnokban (2011)Bródy János: Syma koncert válogatás (CD) (2012)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Kecskeméten beteljesedett Erzsébet és a Halál szerelme
Október közepén mutatta be a...

Az élet kabaré, igen... Rád is vár a Kabaré a Vígszínházban
Nincsen színház Kabaré...

beszámolók még