2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó Kiadványok
Prince: 3121
Kapcsolatok
Prince

A Popherceg nyerőszáma

Prince tizenhét év után tért vissza az Egyesült Államok albumeladási listájának csúcsára a 3121 című lemezével.

A zenerajongók kiszámíthatatlanok. Amíg Michael Jackson mellől szinte teljes egészében elfordult rajongótábora, addig nagy riválisa, a nyolcvanas évek másik ünnepelt sztárja, a minneapolisi Prince ismét a slágerlisták élén tanyázik. Ez azért meglepő, mivel a Popherceg a kilencvenes években látszólag minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy az addig felépített legendáját lerombolja. Összességében mégsem sikerült neki. Pályafutását világslágerek tucatjai és kudarcba fulladt zenei kísérletek fémjelzik. Az utóbbiakat sokszor szántszándékkal irányította.

A nyolcvanas évek sikerei

Legjobb és legsikeresebb albumait kétségkívül a nyolcvanas évtizedben készítette. Utoljára ’89-ben állt az amerikai eladási lista csúcsán a Batman első részének filmzenéjével hat héten keresztül – ezt megelőzően a ’85-ös Around The World In A Day cíművel három, míg a ’84-es Purple Rain című korongjával huszonnégy hétig (!) uralta a mezőnyt. Már ekkortájt is volt egy-két furcsa húzása. ’87-ben Black Album címmel készített lemezt, de miután szerinte idő előtt kiszivárogtattak belőle részleteket, az utolsó pillanatban mérgében visszavonta a kiadását. Egyet mindenképp elért vele, felvirágoztatta a zenei feketepiacot, az időszak egyik legkeresettebb kalózlemeze lett. ’94-ben végül hivatalosan is megjelentette, különösebb visszhang nélkül, addigra már minden rajongó gyűjteményében ott volt.

A kilencvenes évek kudarcai

Nagy megdöbbenésre ’93-ban bejelentette: nem használja többé a Prince nevet, és perrel fenyegette meg azokat, akik döntését figyelmen kívül hagyva a régi nevén szólítják – következő lemezeire egyiptomi életkulcsra (Ankh) emlékeztető jelet tett. Ez viszont kiejthetetlen, így aztán különböző álnevek születtek: „korábban Prince néven ismert művészként” szerepelt, de TAPKAP (The Artist Formerly Known As Prince), Symbol és The Artist neveken is emlegették. ’94-ben még volt egy világslágere, a The Most Beautiful Girl In The World című, amelyet érdekes módon Prince-két jegyzett, azzal indokolva, hogy a dal az előző korszakában íródott. Ezt követően kezdetét vették a hanyatlás évei. A folyamat 2004-ig tartott.

Visszatérés az élmezőnybe

A felesleges, bukásokba torkollott zenei kirándulások és a különböző hercehurcák, kiadóbeli viták után visszavette az eredeti művésznevét, és a 2004-es Musicology című albumával visszatért a gyökereihez: a pop, a rock, a funk, a soul és a hip-hop vegyítéséből származó egyedi stílusához. A visszatérés meg is hozta az eredményt, ez lett a legnépszerűbb lemeze a ’91-es Diamonds And Pearls, még akkor is, ha Európában jóval mérsékeltebb siker kísérte, mint az USA-ban, ahol kétmilliót adtak el belőle. 2004-ben a legsikeresebb amerikai koncertelőadó volt – 87,4 millió dollárt turnézott össze.

Az új lemez diadala

A március 20-án kiadott 3121 című albumával a héten az Egyesült Államok eladási listájának élén debütált, az újdonságnak a kontinensünkön is kedvező a fogadtatása. Prince úgynevezett bíbor jegyeket rejtett el a lemezben – hét darabot az amerikai, hetet a nemzetközi kiadásban. Aki ilyen jegyet talált, részt vehet a házi koncertjén. Akik az Apple iTunes online zeneáruházból töltötték le a Black Sweat című kislemezdalát, szintén esélyesek voltak a koncertre, március 21-ig itt is lehetőség nyílt hét darab belépő megszerzésére. Az albumon közreműködik új felfedezettje, Tamar is, akivel a Beautiful, Loved & Blessed című dalt adja elő duettben. Kettejük kapcsolata itt nem ért véget, az énekes hathatós segítségével készül az r&b énekesnő első lemeze, megjelenését májusra tervezik.

Prince tehát visszatért a slágerlisták élére. Hogy meddig marad ott, az nagyrészt saját magán múlik. Mivel a zenerajongóknál csak Prince kiszámíthatatlanabb, elképzelhető, hogy holnap ismét valami megdöbbentő dologra szánja rá magát. Most, hogy a 3121 nyerő szám lett, a Popherceg nyerőszáma, kár volna ezt a jó sorozatot elrontani.

Hamarosan világkörüli turnén mutatja be új albumát, de a volt szocialista országokban nem lép fel, mivel elmondása szerint „kommunistáknak nem zenél”.

(Puha József, Új Szó)

[2006.04.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még