2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mozgó képzetek
Kapcsolatok
Ágens
Kapcsolódó események
Ágens: Aqua toffana
[2006. március 29.
szerda 19:00]

Ágens messziről indul

Mozart: Aqua toffana - Mozgások, színpadi akciók, bevett fordulatok elkoptatott, foszlóban lévő szavaink.

Messziről kell elindulni. Mélyről kell felemelkedni. Az első lépést kell megtenni és az út felfedi magát. De hol van az a messzeség? Meddig merüljünk a súlyos és néma vizekbe? Hogyan lépjünk az útra, ha láthatatlan? A szavak jelentése tűnőben, változóban. Mozgások, színpadi akciók, bevett fordulatok elkoptatott, foszlóban lévő szavaink. Mint egy molyette, kifakult báli ruha a 18. századi Bécs szekrényéből. Hogyan szóljunk tehát?

Az ének lelkünk közvetlen zenéje, mindig, minden rezdülésével azonosak vagyunk. A zene (az a bizonyos klasszikus), a hangszerek zenéje, a harmónia, a hangzás már a technika, a szabály, a kottafejek logikája. Csillagképek épültek ember és ember közé, ha feléd nyúlok, csillagporos lesz kezem, de nem érhetlek el.

Varázslat, mágia. Szellemidézés, szertartás. Ceremónia, celebrálás. Ágens messziről indul. Még csak egy kis pont a perspektíva végtelenjében. De megérkezése csak így lehet beteljesülés.

Mélyről indul, mint a hangzuhatag, ami feltör belőle, mint a láva, hogy szikrázva, kék lánggal égve borítson be mindent. Érezzük a forróságot, a hangszálak iszonyatos feszültségét, a hangok, mint vörös hajfonatok szállnak a viola di gamba sötét örvénylése felett.

Profán, katartikus, szent és alpári opera. Épül mozgásokból, térbeli pozíciókból, arckifejezésekből vagy azok hiányából. Épül hangból, hangokból, melyek körülfolynak minket, beborítanak, szárnyalnak, emelnek, égbe repítenek, hogy aztán pokolra taszítsanak. Épül egy többszörösen áttételes, erősen asszociatív, néha sokkoló vizuális háttérből. Egy ezüst zongorából a színpadon: mint medálion egy korabeli dáma nyakán, a dekoltázs felett.

Hiába a próba mímelése, a kis bolondozások: itt mindenki a bőrét viszi a vásárra, zenészek, táncosok, a csodálatosan szóló férfikar, a szólóénekes pár. Mezítláb lépnek a színpadra, mert a szentség így követeli. Megállnak korabelit utánzó cipőkben, táncgesztusokba meredve, bravúrosan kettőzik egymás finom mozdulatait, hihetetlen érzékkel adják és veszik egymásnak a hangot, a zsinór végén repülő korong, mint a metronóm kegyetlen lüktetése. Valahogy minden és mindig egyszerre van, csak az intenzitás változik. Hiába jövünk egyre közelebb, nem látunk jobban. Néha még el is távolítanak: menj már, ez csak (szín)játék, nem látod?

Kegyetlen, tiszta játék. A gyermek zseni belülről. A kövült szabályt kacagó fiatal, szerelmet űzve és szerelemtől, betegségtől, sötétségtől és haláltól űzetve. Halálos könnyedség. Végzetes elegancia. Fel kell hajtani ama poharakat, legyen bennük bor avagy pirosló vérünk.

Milyen megdöbbenés a végén, hogy ez egy előadás volt, mert most már itt a vége, már adományt gyűjtenek áladománygyűjtők, álművészek keresnek mecénást, támogatót, a nézőtéren fény. „Mozartnak gyűjtünk”. Persze ez is még előadás, amíg van a többszörös csavaroktól kába néző a nézőtéren. Lassan oldódik happeningé minden, bár a két énekhang még körülöttünk, mellettünk. A színpadot már a műszakiak szerelik, díszletek, maszkok lekerülnek, de minket ki rak össze újra? Lesz-e erőnk ezután a zene kölyök-fejedelmét nem tükör-által-homályosan szemlélni? És szeretni? Szereti Ön Mozartot?

Az ezermérföldes út is egy lépéssel kezdődik. Ágens a kezét nyújtja. Vessük le cipőinket és induljunk.

Ez az út.

Szávai József

[2006.04.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még