2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szomorkás, színes alter - Kontrollzé: A reklámok szünetében
Barátság, család, zene - interjú a Kontrollzé zenekarral
Képgalériák
Kontrollzé
Kapcsolatok
Kontrollzé
Kapcsolódó események
Karcfeszt-13 zenekar, 1 cél -Jótékonysági koncert
[2012. október 20.
szombat 17:00]

A Kontrollzé is ott lesz a Karc Festen - interjú

A karcagi Kontrollzé zenekar is részt vesz az október 20-án megrendezésre kerülő Karc Festen. Legutóbbi anyaguk a kiváló hangzású Bejövő(3) című kislemez volt 3 slágergyanús számmal (nem egynyári slágerekre gondolok, inkább könnyen hallgatható, ám mély tartalmú dalokra). Az elmúlt egy évről, a fesztiválról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Nagy Ferenc énekes/gitáros/zenekarvezetővel.

– Kezdjük a Bejövő (3) című kislemezetekkel, ami már kb. 1 éves. Milyen visszajelzéseket kaptatok az elmúlt egy évben a közönségtől és a szakmától?
– Az Ep 2011 december 23- án lett bemutatva Láng Dávid blogján a ldkritika.blog.hu oldalon. Aztán felkerült az anyag a kontrollze.hu–ra, innen azóta kb. ezren töltötték le. A következő pár hónapban több kritika is jelent meg az anyagról, általában mindegyik írás kiemeli, hogy jól szól az anyag, változott a zenénk, jók a dallamok a szövegek, mi pedig örömmel olvastuk ezeket. Pár rádiónak is elpostáztunk egy–egy példányt az EP–ből. Nem titkoljuk azt sem, hogy nagyon örülnénk, ha az Mr2 erről a lemezünkről is műsorára tűzné valamelyik dalunkat.

– Az anyagon hallható dalokban sok maradt a régi Kontrollzéből, de vannak újítások is, pl. Szaki, a gitáros többször találja meg a torzítót és az ízes színezések mellett több gitárszólót is találunk, az elektronika (sampler/effekt) pedig kevesebb a dalokban. Igyekeztek élőben is hasonló hangzással megszólalni?
– Szaki játékán érezhető a változás. Egyre jobban a rock, a blues felé fordult az elmúlt időkben és ez, mint hatás nyilván jelentkezik a rögzített dalokban is. A másik lényeges dolog, hogy Kutrás Csaba (aki egyébként most is felelős a sampleres, zongorás részekért) basszusjátéka hallható az EP-n illetve a koncerteken. Az ő játéka is jó groove-os, ami szintén nagyban hozzájárult a hangzás változásához.. Az elmúlt egy évben úgy alakult, hogy meg kellett próbálnunk átalakítani a dalokat, hogy billentyű nélkül is elő tudjuk adni őket. Menet közben rájöttünk, hogy sok dalunk működik és megszólal az elektronika nélkül is, de jó pár megkívánja annak használatát. Főleg technikai kérdés (ami pénz kérdés), hogy sikerül-e egy lépéssel közelebb kerülnünk a kívánt hangzáshoz.

– Az ének is változott egy kicsit, stabilabb, magabiztosabb, mint a korábbi felvételeken. Feri, jársz tanárhoz vagy inkább önképző vagy?
– Már nem járok tanárhoz. Van egy nagyon jó kis gyakorló felvételem, amit akkor vettünk fel, mikor még vettem órákat. Gyakorlatok vannak rajta, amiket rendszeresen elvégzek, főleg a felvételek előtt. A dallamokat is próbáltam úgy megírni, hogy kicsit magasabb fekvésben is elő tudjam adni. Most én is éreztem, hogy természetesebben jönnek ki a dolgok belőlem a stúdióban. Megvannak a képességeim határai, amivel tisztában vagyok, de úgy érzem, sikerült fejlődnöm.

–  Volt tagcsere az elmúlt időszakban vagy maradt az eddigi felállás?
– Azzal nem árulunk el titkot, mert a Facebook oldalunkon is megjelent, hogy énekest keresünk. Már egyre közelebb vagyunk a megoldáshoz, de többet majd akkor szeretnénk elárulni, ha minden a helyére került.

– A szövegek ismét a mindennapok aprónak tűnő, ám fontos történéseit jelenítik meg. Számomra a rohanó világból hiányzó kedvesség és a nihilizmusban vagy csak egyszerűen egy görbe italozós estében rejlő szabadságérzet melankóliája rajzolódik ki néhány sorban. Milyen üzenetet, gondolatokat akartok közvetíteni?
– Nos, ennél jobban mi sem tudtuk volna megfogalmazni a dolgot :-)  Igen, kb. erről van szó. Apró villanások az életünkből, de reagálunk a körülöttünk zajló dolgokra is. A személyes szűrőnkön át látottakat, tapasztaltakat próbáljuk közvetíteni, persze semmi szájbarágósat nem szeretnénk.

– Milyen a zenei élet Karcagon? Nehéz jó bulikat szervezni?
– Gyakorlatilag nincs megfelelő méretű, jól szóló hely, ahol klub jelleggel fel lehetne lépni. Ez nagyon hiányzik.

– Nemsokára játszotok egy nagyszabású jótékonysági rendezvényen, ahol több stílus is képviselteti magát. Mesélj egy kicsit a koncert sajnálatos apropójáról!
– Tavaly novemberben felszisszent az egész ország, amikor is Kecskemét közelében történt egy tragikus közúti baleset, melyben egy család 4 tagja (a vétlen autóban ülő anya, apa és két kislány) életét vesztette. A család ötödik tagja, a 11 éves Erik éppen otthon maradt akkor délután és egyik pillanatról a másikra egyedül maradt, illetve szerencsére rögtön mellette termett keresztapja, az anyuka öccse, aki szintén Kecskeméten élt. Karcagi származású családról van szó, széles baráti körrel nagyrészt a zenészvilágból, ezért a példátlan összefogás. Minden zenekar önzetlenül jön játszani és a teljes bevételt Erik és Laci, a gyám kapja meg a megnehezedett élethelyzetük enyhítésére.
Az említett rendezvényt, a KARC FEST-et főként Szaki és egy jó barátunk Ráci (Decadence, Remorse) szervezi, de picit minden fellépő kiveszi a részét. A nagy koncert alapötlete a támogatni akarás apropóján fogalmazódott meg. Célunk továbbá hogy a vidékre vagy külföldre került karcagiakat és környékbelieket hazaszólítsuk a régi ízű estére. Ugyanis a hely, ahol meg lesz rendezve a fesztivál, régen a fiatalok gyűjtőhelye volt (a HEMO), itt próbált szinte minden karcagi zenekar és elég sűrűn voltak koncertek is. Ez az épület most üresen áll, nem próbál már ott senki és nem gyűlnek ott össze a fiatalok hétvégenként. Nincs pénz az üzemeltetésére…
Tervünk az lett, hogy minden aktív (14!!) karcagi zenekart szerepeltetünk a koncerten és rá kellett jönnünk, hogy ez már bizony fesztivál kategória. A Karc Fest elnevezést a városnévből származtattuk és mindenképp szeretnénk évről évre megrendezni.

– Mi lesz a koncert utáni következő lépés? Vannak új dalok?
– A Bejövő 3–mal egy időben született egy dal (aminek már csak a keverési munkálatai vannak hátra) és októberben szeretnénk bemutatni. Egy ismerősünk pedig vállalta, hogy készít hozzá egy kis filmet. Annyit elárulhatok, hogy nem az EP rockosabb világa a jellemző a felvételre. A dalszerzés ilyen-olyan formában gyakorlatilag folyamatosan zajlik. Jellemzően itthon csiszolgatom a témákat de sokszor ketten–hárman is összeülünk ötletelni. A zenekari próbák alkalmával is születnek új dolgok, a lemezre kerülő verziók is itt nyerik el végleges formájukat Akkor bólintunk rá egy dalra, ha mindenki elégedett vele. Elég szigorúak és kritikusak vagyunk magunkkal szemben.

– 2004-ben indult pályafutására a zenekar. Azóta változott valamennyiben a gondolkodásotok, a hozzáállásotok? Mik a zenekar jelenlegi céljai hosszú távra tervezve?
– Igen jól látod a dolgokat, változunk. Szerintem ez egy természetes folyamat. A lényeg igazából az, hogy még mindig élvezzük egymás társaságát és tudunk együtt alkotni. Fél éve dolgozunk elég keményen, vitákkal, konfliktusokkal fűszerezve, mindezt azért, hogy meg tudjunk újulni. Most ebben vagyunk nagyon benne. Alkotni, felvételt készíteni, élőben előadni, ez a terv :-)

- TZ -

[2012.09.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még