2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megvan a győztes! A Nőben a boldogság a kedvenc rockdal
Dupla Tankcsapda a Pecsában
A nap együttese a Tankcsapda 16 évvel ezelőtt alakult
A Tankcsapda a CLS csapatát erősíti
Új Tankcsapda album áprilisban
Márcus 31-től indul a Tankcsapda - turné
Nem kell semmi – készül az új Tankcsapda klip
Tankcsapda, Quimby és Hobó is fellép az EFOTT-on
Kapcsolódó Kiadványok
Tankcsapda: Mindenki vár valamit
Kapcsolatok
Tankcsapda
CLS

Tank You

Meghallgattuk a Tankcsapda „Mindenki vár valamit” című új albumát.

Az új Tankcsapda album címével bárki könnyen azonosulhat. Valamennyien várunk valamire. A tini srácok az első bevállalós csajra, a kiscsajok a második menetre, a huszonéves titkárnők az MSN-s fantom pasi üzenetére, a 30-as férfiak Kurt Cobain eljövetelére. Lukács mindenkinél többet tud. Sőt. Az Evangélium alapján Ő tudja a mindent. Az új album a „Minden” esszenciája.

A Tankcsapda készített már zseniális (Jönnek a férgek, Ember tervez), kísérletező (Connektor 567), túlszervezett (Agyarország) és kvázi slágeres rádióbarát (Élni vagy égni) lemezeket. A három év kihagyás után, a CLS gondozásában megjelent „Mindenki vár valamit” című munka a csapat utóbbi tíz évben megjelent legjobb albuma.

Az egyszerű logóval ellátott fekete tok sokat sejtető ajánlat a rockzenében. Gondoljunk csak az AC/DC „Back in Black”, vagy a Metallica: Metallica című korszakos albumaira. Nem állítom, hogy Lukácsék lemeze felér a klasszikusokhoz, de a tizenkét pörgős, dübörögő szám mindenképp meggyőző ajánlat.

Egységes a hangzás, nincs mellépofázás, nincs szünet. No kísérletezés. Csak kemény, zajos, néhol hard-rockba csúszó punk ’n’ roll. Lukács abszolút helyértékű szövegei ráfeszülnek a dalokra. „A nevem rock, a nevem roll, elég ha azt mondom magamról, a nevem rock” (Rock a nevem). A korong legslágeresebb szerzeménye a Quimby „Unom” című remeklését és a Beatrice „Nem kell”-jét egyaránt idéző klipdalnak választott „Nem kell semmi”. A szokásos punk alapérzés megvan. „Unom a rádiót, unom a tévét, unom az elejét, unom a végét”. A Dead Kennedys-féle „California Über Alles”-t idéző szám az amerikai életformán ironizál. „Az angyali városból már elköltöztek rég az angyalok”.

Az album legerősebb száma a „Mindenki” metálba hajló headbanger beindulás. Szimpatikus a szociális kiállás. „Elnézést kérek, de nekem tele van a faszom, hogy nem számít már csak az a szájbabaszott haszon!” A 12-es matrica kötelező. Az album egyik legrádióbarátabb nótája, a „Holnapot éljem túl”. A felvétel hallgatása közben egyaránt juthat eszünkbe a „Be vagyok rúgva” másnapos - mindenkinek beintő világanyázása, vagy épp a „Rock ’n’ roll rugója” profán öndefiníciója. A sötét témát feszegető „Irgalom nélkül” a lemez legdepresszívebb trackje. „’Mer aki nem vár semmit magától, az nem menekül meg a magánytól!” 

Az album az utolsó harmadban sem veszít lendületéből.  Az alig három perces punkos „Dávid és Góliát” a jellegzetes csapdás riffekre épülő slágeres „Minden szó” egyaránt rendben van. „Van-e akinek eltűnnél, hiányzol…?” teszi fel a kérdést Lukács a zajos karcos albumzáró „Hiányzol”-ban. A válasz nem egyértelmű.

A „Mindenki vár valamit” lényegretörő szókimondó ízig-vérig ’rákenroll album. Lukács szerint „old-school-tankcsapda” lemez született. Dallamos refréneket, együtténeklős témákat igen, balladákat, popnóták ne keressünk. A lemez bónuszkorongja a 2005. május 28-i PeCsa-buli legjobb pillanatainak DVD felvételeit tartalmazza.

Radics Gábor

[2006.05.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még