2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A fesztivál magyar honlapja
Új Szó
Kapcsolatok
Tankcsapda
Republic
Quimby

Zene és barátság határok nélkül

Csütörtöktől szombatig tart a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky) a tizenharmadik Klikkfest, a legfontosabb dél-szlovákiai fesztivál.

1993-ban néhány fiatal összejött a nyár elején, beszélgettek, jókat vitatkoztak, és a maguk szórakoztatására kis programot is szerveztek. Két év múlva újból találkoztak, akkor már jóval többen jöttek, összejövetelük fesztivállá nőtte ki magát. A következő években a Klikkfest országos ismertségre tett szert. A fesztiválról fesztiválra járók szerint összességében mindmáig a legszínvonalasabb Szlovákiában, ami nem kis érdem, hiszen azóta számtalan hasonló rendezvény indult útjára. Több közülük már meg is szűnt. A Klikkfest az idén tizenharmadik alkalommal nyitja meg kapuit Érsekújváron. A csütörtöktől szombatig tartó rendezvénysorozatról a főszervezővel, Kis Péterrel beszélgettünk.

- A Klikkfest történetében évről évre nyomon követhető a fejlődés. Most viszont alaposan beleerősítettek.
- Valóban. Úgy döntöttünk, megpróbálunk több embert megszólítani. Az elmúlt két-három évben látogatóink száma stagnált, most szeretnénk elérni, hogy ismét növekedjen. Természetesen továbbra is elsősorban a tizen- és huszonéveseket várjuk, rájuk alapozunk. Persze további generációk is jöhetnek, akik szeretik a jó zenét, a jó hangulatot. Törekedtünk arra, hogy nagyjából egyformák legyenek az erőviszonyok, mármint a magyar és a szlovák fellépőket illetően. A legnépszerűbbeket szerződtettük, s őket kiegészítettük néhány, nagy sikerre számot tartó külföldi zenekarral.

- Szlovákia-szerte egyre több a zenei fesztivál. Önök mivel próbálnak meg kitűnni?
- Olyan múltja van fesztiválunknak, amelyet egyetlen hasonló sem mondhat el magáról. Egyedül a magyarországi Sziget Fesztivál hasonlítható hozzánk e tekintetben. Ők is ‘93-ban indultak, mi is. Nem titkoljuk, hogy a budapesti kollégákkal szoros kapcsolatokat ápolunk. Rendszeresen találkozunk velük, elsősorban tapasztalatszerzés céljából. Én például sosem hagyom ki a Szigetet, és már ők is jártak nálunk. A Klikkfest kiemelkedik a szlovákiai fesztiválok mezőnyéből. Való igaz, vannak, ahová nevesebb fellépőket sikerül elcsábítani – bár ez csak nézőpont és rajongás kérdése –, ám a szervezést és a körülményeket alapul véve még mindig a többiek fölé emelkedünk. Nem akarok ujjal mutogatni a konkurenciára, de a legtöbb gyerekcipőben jár, és sokszor az alapvető feltételek sem adottak. Elég, ha valaki körbejárja őket: kivilágítatlan utak, sár vagy por, az árnyék hiánya, a színpadok körüli rendetlenség, illuminált látogatók, zűrzavar jellemzi a legtöbbet. Mi sok energiát fordítunk a színvonal folyamatos emelésére. A városi és az országos rendőrséggel karöltve már a bejáratnál kiszűrjük a veszélyes egyéneket. Az őrző-védő szolgálat pedig mindvégig szigorúan ügyel a rendre.

- Egyre jobban bevonják a látogatókat a program kialakításába. Kikérik véleményüket, megkérdezik, kikre van igény. Az idén milyen kérések érkeztek?
- Honlapunkon az elmúlt év végén megjelent egy lista a leköthető zenekarokról. Kíváncsian vártuk, kiket választanak. A magyarországiak közül az első két helyen végzettet, vagyis a Tankcsapdát és a Republicot sikerült elhoznunk. A nemzetközi vonallal már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Sajnos egyre több a példa arra, hogy a fellépők a fesztivál előtt kis idővel egyszerűen lemondják a részvételt. Ez összeurópai probléma. Elárulok egy kulisszatitkot. Látogatóink körében nagy igény volt a HIM iránt. Tárgyaltunk az együttessel, de mivel különböző zenekaron belüli okok miatt csak az utolsó pillanatban, valamikor június elején tudták volna megmondani, hogy jönnek-e vagy sem, inkább lemondtunk róla.

- Az idei fesztivál miben különbözik majd a tavalyitól?
- Az ellátás színvonalát emeltük, például jobb lesz a közvilágítás, és a sátorhelyek előkészítésére is nagyobb hangsúlyt helyezünk ezekben a napokban. Szeretnénk, ha az őrző-védő szolgálat teljesen észrevétlen maradna azok számára, akik nem szorulnak rájuk. Olyan biztonsági embereket alkalmazunk, akik a magyar és a szlovák nyelvet tökéletesen beszélik, akár még az angolt is.

- Melyik zenekar koncertjét várja leginkább?
- A Dog Eat Dog régóta kedvencem. A kilencvenes évek közepén láttam őket a Sziget Fesztiválon, hatalmas, számomra örökké emlékezetes bulit csaptak. Lenyűgözött a hip-hop elemekkel megtűzdelt hardcore zenéjük, és a jó szövegeik. Már akkor eldöntöttem, hogy el kell őket hozni hozzánk is. Aztán a zenekar egy időre eltűnt. A közelmúltban előrukkolt egy régi hagyományokat folytató új stúdiólemezzel, ennek bemutató turnéja keretében érkezik Érsekújvárba. A Dog Eat Dog a pénteki nap fő attrakciója lesz.

Fontosabb fellépők

Dog Eat Dog
A zenekart 1990 áprilisában alapították meg a Mucky Pup nevű hardcore együttes tagjai. A Faith No More és az Anthrax nyomdokaiban lépkedve új, a hardcore, metál és rap jegyeit ötvöző stílust hoztak létre. Koncertjükön a nagy slágerek mellett bemutatják az idei, Walk With Me című lemezüket.

UK Subs
A legöregebb, ma is létező punkzenekar Charlie Harper vezetésével már harminc éve megszakítás nélkül zenél, és járja a nagyvilágot. Az első két albuma, az Another Kind Of Blues és a Brand New Age címűek a punkrock legkelendőbb korongjai közé tartoznak. A zenészek a nyolcvanas évek derekán stílusukat a hardrock és a heavy metál felé vitték el.

Redeema
Hét zenész alkotja, akik korábban különböző berlini underground formációkban játszottak. 2002-ben alakult meg, stílusukat a szakma Slipknot és a Linkin Park közé helyezi. Két énekes és két gitáros mellett a ritmusszekciót egy lemezlovas, DJ Somatic egészíti ki.

Stoneman
A svájci, német és magyar zenészek alkotta együttes stílusa Marilyn Manson és a Nine Inch Nails közelségében keresendő. Az elmúlt évben jelent meg első lemezük Sex Drugs Murder címmel.

Wendigo
A zenekart a Da Capo, a Stonehenge és az After Crying tagjai hozták létre. Az idén jelent meg debütáló albumuk, a Let It Out.

Republic
Presser Gábor néhány éve azt nyilatkozta, ha az LGT a kilencvenes években alakult volna meg, olyan zenét játszana, mint most a Republic. Az egyik legmeghatározóbb magyar zenekar, az 1990-es Indul a mandula!!! című lemeze óta a zeneélet vezetője.

Tankcsapda
A Lukács László, Molnár Levente és Fejes Tamás alkotta trió rendelkezik jelenleg a legnagyobb rajongótáborral a magyar együttesek közül, várva várt idei albuma, a Mindenki vár valamit című pillanatok alatt bearanyozódott. Sikerének elsődleges titka a hitelessége, a kiszámíthatósága és a szövegvilága, amelyet fiatalok ezrei tekinthetnek sajátjuknak.

Quimby
A zenekar az énekes-gitáros, Kiss Tibor egészségi-mentális problémái miatt 2003 februárjában átmenetileg feloszlott, majd 2004 őszén újjáalakult. Tavaly novemberben megjelent Kilégzés című visszatérő albuma a magyar zeneélet utóbbi éveinek legjobb lemeze. Ez az öttagú együttes eddigi legkiforrottabb, legnyitottabb és legváltozatosabb munkája, hemzseg az újszerű utakat kereső, néhol egyenesen meghökkentő, mégis hiteles zenei megoldásoktól.

Peha
Az eperjesi zenekart az IMT Smile-t elhagyó Katka Knechtová és Martin Migaš alapította meg 1997-ben a 67th Harlem nevű rockegyüttes tagjaival. Eddig négy albumot jelentett meg. Stílusuk a U2 és a The Cranberries érdekes keveréke.

Horkýže Slíže
A nyitrai együttes 1992-ben alakult meg. Sikere a könnyen megjegyezhető, szarkasztikus humorú dalokkal magyarázható. Igazi koncertzenekar.

Puha József (Új Szó)

[2006.07.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még