Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. április 26. | szerda | Ervin nevenapja
    cdbolt.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
Republic
 
Letölthető dalok
Varsó hiába várod

Összes letölthető dal

Legutóbbi kiadványok
Rajzoljunk Álmokat (2015)
Klasszikusok (2013)
Miért, maga bohóc? (2011)
20 éves ünnepi koncert (CD1) (2010)
20 éves ünnepi koncert (CD2) (2010)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Republic: Köztársaság (2010)
Republic: Aranyalbum 2. (CD 1) (2009)
Republic: Aranyalbum 2. (CD 2) (2009)
Balázsovits Edit: Új Republic dalok (2009)
Republic: Tiszta udvar, rendes ház (2008)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
A Republic 15 éves
EFOTT 2008 - Republic
Fezen - 2. nap
Hegyalja 2007 - Republic
Republic (press)
Republic - születésnapi örömkoncert
Republic koncert - Nyíregyháza (2009.05.22)
Republic koncert az Arénában
Kapcsolódó cikkek
Fura ötlet! A Republic tagjai megszólaltak
József Attila Színház: Hattyúdal a Republic együttessel - jegyek itt
Karácsonyi koncertet ad a Republic - jegyek itt
Teltház előtt ünnepel a Republic
Sokan érzékenyülnek el ezektől - Republic szerelmes dalok egy csokorban
     
 
Republic
Megalakulás: 1990. február 23.
Web: http://www.republic.hu
Aktív kapcsolat: Környei Attila (szervező), Bódi László (Cipő) (előadó/zenész, 1990-), Boros Csaba (előadó/zenész, 1990-), Tóth Zoltán (előadó/zenész, 1990-), Nagy László Attila (dobos, 1990-), Patai Tamás (gitáros, 1991-), Republic Rajongói Oldal (Dantian Oldala) (fan club)
Egyéb kapcsolat: Bali Imre (Rece Apó) (gitáros, 1990-1991)
 
     
     
 
SZAVAZÁS - Hány pontot adsz a Republic Engedj közelebb dalára?
1
2
3
4
5

 
     
     
 
SZAVAZÁS - Hanyast adsz a Republik - Ne sírj kedves című dalra? Hallgasd meg a dal ITT!
1
2
3
4
5

 
     
     
 
SZAVAZÁS - Hanyast adsz a Republic - 67-es út című dalra? Hallgasd meg a dal ITT!
1
2
3
4
5

 
     

Republic

A Republic 1990-ben alakult, pályafutásuk során közel 1,2 millió lemezt adtak el. Emblémájukká vált kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.

A történet kezdete 1990, amikor is Bódi László alias Cipő (65.05.03.) - elhatározta, hogy zenekart alapít. Tóth Zoltán (66.05.13.) a Republic előtt a Balatonszeletben gitározott és hammond orgonán játszott, Nagy László Attila dobolt, Boros Csaba (gitár) és Bali Imre -művésznevén Rece Apó - a szólógitáros posztot töltötte be, Szilágyi "Bigyó" László pedig a zenekart segítette.

Egy vidéki lepukkant házban próbáltak, ahol megszülettek az első dalok (Ahogy a halak, Meleg és boldog stb...), valahogy híre ment ennek az egésznek a faluban, és kijött a helyi tévé. A hírnév felé az első lépéseket meg is tette a zenekar. Ősszel megnyertek egy tehetségkutatót és egy két lemezre szóló szerződést kötöttek a Hungaroton Gong Kft-vel.

A zenekar első évfordulójára már meg is jelent első albumuk, az Indul a mandula, melyről a Repül a bálna hatalmas siker lett. Nagy Feró ezek után turnéra viszi a társaságot. Ebben az időszakban esnek túl az első botrányukon is: a Hungarotonnal való szerződésük lejárt előtt szerettek volna átigazolni az EMI-hoz, ezért ki kellet adni egy kényszerlemezt. Az Üss a kazettára címet viselő 40 percnyi dobszóló mindössze 5000 példányban kerül a boltok polcaira.

Még 1991-ben megjelenik a harmadik albumuk, a Hoppá-hoppá!, melyen olyan slágereket találhatunk, mint a Jó reggelt kívánok vagy a Szeretni valakit valamiért. Az első és egyben az utolsó tagcsere is ebben az évben történik meg: Rece Apó helyére a Kormorán, a Moho Sapiens és a Beatrice gitárosa Patai Tamás érkezik.

Az Én vagyok a világ című korongon számtalan népdal feldolgozás is helyet kap. A kislemezen is szereplő Engedj közelebb betörése a tévéadókra újabb sikereket hoz a Republicnak. A következő album, a Hahó öcsi igazi nagy slágerek nélkül is rövid idő alatt átlépi a 25 ezres példányszámot és egy Arany Zsiráf-díjat is besöpörnek vele.

Az 1994-ben megjelenő Disco című lemezhez köthető a csapat első komoly lemezeladási rekord is: a 100 ezres eladott példányt megélő korong megkapja az arany- majd a gyémántlemez státuszt. Ezt elsősorban két nagy slágerüknek köszönhetik, a Ha itt lennél velem és a 67-es út hetekig vezetik a rádiósjátszásokat. Közben Cipő Rajcs Renátával közös szólólemezt jelentet meg (Amszterdam), erről a Kék és narancssárga című dal lett sikeres.

A zenekar igazá áttörése a Tüzet Viszek album, főként a Szállj el Kismadár című dal megjelenésekor következett be. A lemezből rekordidő alatt eladtak 150 ezer példányt, a dal Európa különböző országaiba betörve hódított, a németek szerint Közép-Európa legjobb dala.

A soron következő album egy koncertlemez, amelyet október 6-án vettek fel Kaposvárott, a bulit a nagy érdeklődés miatt másnap meg kellett ismételni. A fellépésre esténként 6000 ember váltott jegyet. A már csak '96-ra megjelenő élő CD az Október 67 címet viseli.

Március 15-én fellépnek a Budapest Sportcsarnokban, az ünnepi koncertre 16 ezer néző volt kíváncsi. A három órás őrületnek három sztárvendége volt, Koncz Zsuzsa, Halász Judit és Bródy János. Ezzel a fellépéssel a zenekar akarva-akaratlanul is, de egy újabb Republic - hagyományt alakított ki. Mert a jól sikerült buli hatására, minden év nemzeti ünnepén (március 15) nagyszabású koncerttel örvendeztetik meg a rajongókat.

1996-os Igen című lemezük nem tudta megismételni a Szállj el kismadár sikerét, bár azért az elős nap 25 ezret adtak el belőle. 1997-ben adták ki a Zászlók a szélben-t, majd Gurul a kő címmel turnéra indultak, és megkapták a Huszka Jenő díjat. '98-ban Cipő és Tóth Zoli megmutathatta, mennyire intellektuális személyiségek, hiszen az év elején megjelenő újabb nagylemez – A rózsa vére – egyben egy filmzene-lemez is. Az azonos című filmhez írt dalok többnyire instrumentális betéteket tartalmaznak.

A soron következő album az Üzenet, amely a 12-es sorszámot viseli, majd '99 februárjában egy tripla válogatással kedveskedtek kitartó rajongóiknak, ezúttal ismét az EMI-nál.

A három CD-re három kategóriába sorolva vannak válogatva a dalok, szerelmes, népzenei és közérzeti dalok. Az évtized dalaira keresztelt három lemezre összesen 55 szám került, mindegyik lemezhez egy-egy új dal rögzítése mellett. Március 15.-ét Budapesten ünneplik a Kossuth téren 30 ezer fan közreműködésével. 1999 augusztusának a végén válik kaphatóvá az új lemez, a Boldogság.hu, sikerdalai a Ne meneküljek és a Róka jár az udvaron.

A 2000. évbe érve kiadnak egy közös albumot Cseh Tamással, amin egymás nótáit éneklik. A Levélváltás nem csak egy CD-ről szól. Az egész a nyolcvanas években kezdődik Cipő és Cseh Tamás barátságával. Aztán egy kőszegi fesztiválon Cseh rögtönözve közreműködött a Republic koncertjén és az ott aratott siker világította meg a rockzenészek fejét egy közös kiadvány elkészítésére.

Mindezzel egyetemben a 10. születésnapját ünneplő Republic kiadja az Aranyalbumot, amely az elmúlt évtized 17 legnagyobb slágerét tartalmazza. 2000 november 15-én megjelenő új nagylemez három cím közül kapta meg a Só és cukor nevet. A soron következő két lemez - a 2001-es A reklám után és a 2002-es Mennyi még, Béla - szárnypróbálgatásnak fogható fel. Nem sikerültek rosszul, de nem lett semelyik sem kimondottan sikeres.

A következő esztendő egy újabb vízválasztót ígér, tudván, hogy ez így nem fog menni, ahogy ebbe belekezdtek. Egy különleges válogatásalbummal kedveskednek minden CD vásárlónak. A Törmelék című lemezen, ún. medley-ok kapnak helyet, a kazettán 6-, a cd-n 8 konténerbe válogatott dalok különböző ütemre vannak felfűzve, a részletek egymásba folyása egy dalként tünteti fel a rengeteg szerzeményből felépülő "konténereket".

A folytatás egy ígéretes maxival, a Nagy kő zuhan-nal indul. Az új nagylemez az október első napján megjelenő Aki hallja, adja át. A megjelenést turné követi, melynek kiemelendő állomása Debrecen, ahol a Főnix Csarnokban hosszú idők után ismét tiszteletét tette Bródy, akinek néhány slágere (pl.: Sárika, Földvár felé stb...) óriási sikert aratott.

A következő esztendő termése a Mohikán, az ötven perces, 11 számos album dalai újra betörtek a rádiókba (Dudu című szerzemény felkerül egy Now.hu válogatásra, amin a média által legtöbbet forgatott zenekar slágerei kerülnek). A lemezzel mindenki nagyon elégedett lett végül, mind a zenekar, mind a rajongók.

A 2005-ben 15. születésnapját ünneplő csapat e kerek évforduló alakalmából kiadja újabb nagylemezét 1 Magyarország 1 Mennyország címmel, fellépnek a Fábry-showban, ami által milliókhoz eljut a Republic. De mégis ami igazán fontos a jubileum kapcsolatban, a kuriózumnak számító első önálló DVD, amely az eddig megjelent klipeket tartalmazza, 3 kivételével.

A 2006-os év két korongot tartogatott magában. Először a tavasszal megjelent duplalemezes koncertalbum, a Győri kex-et vehették kezükbe a rajongók. Az első lemez egy audio CD, ami a fellépés átfedése, a másik, pedig egy 7 számot tartalmazó DVD. Az anyag 2005 december 26.-án lett felvéve a Győri Egyetemi Sportcsarnokban, 4500 rajongó közreműködésével.

A Republic 2006-ban, Kenyér vagy Igazság címmel jelentette meg a 21 nagylemezét. Alig telik el 5 hónap és rögtön jön egy újabb kiadvány: ezúttal két régi album (Üzenet, Boldogság.hu) újrakiadása egy dupla CD-n.

2008 őszén újabb album látott napvilágot. A cím, mint régen a ház falán a tábla kitéve: Tiszta udvar, rendes ház. Ezt követte 2009-ben a duplalemezes Aranyalbum. A második korongon egy eddig kiadatlan ajándék-szerzemény is található, az Emberlelkű földeken, amely az MTV Magyarország Története című sorozatának a főcímzenéje.

2010-ben jelentette meg újabb lemezét a 20. születésnapját ünneplő együttes, Köztársaság címmel.

2011 november 14-én lát napvilágot a Republic 33. lemeze, ‘Miért, maga bohóc?’ címen. A Republic ezúttal is teljes csapattal vettette bele magát az alkotói folyamatba; a szövegek és dalok megírásában, összeállításában mindegyik tag kivette a részét. Külön ízt ad a lemeznek, hogy Cipő mellett Tóth Zoltán (‘Róma Fényein Túl’) és Boros Csaba ('Háború') ének előadását is élvezhetjük. A záró, tizedik track, 'Gótika' címen egy instrumentális alkotás, amely remekül lezárja az albumot.

[2011.11.27.]

Kiadványok
stúdió
Republic: Hoppá-hoppá (1991)Republic: Én vagyok a világ (1992)Republic: Hahó, öcsi (1993)Republic: Disco (1994)Republic:  Tüzet viszek (1995)Republic: Zászlók a szélben (1997)Republic: Üzenet (1998)Republic: Boldogság.hu (1999)Republic: Levélváltás (2000)Republic: Só és cukor (2000)Republic: A reklám után (2001)Republic: Mennyi még, Béla? (2002)Republic: Aki hallja, adja át! (2003)Republic: Mohikán (2004)Republic: 1 Magyarország, 1 mennyország (2005)Republic: Kenyér vagy igazság (2006)Republic: Fényes utakon (2007)Republic: Tiszta udvar, rendes ház (2008)Republic: Köztársaság (2010)Republic: Miért, maga bohóc? (2011)Republic: Klasszikusok (2013)Republic: Rajzoljunk Álmokat (2015)
élő (live)
Republic: Október 67 (1996)Republic: Győri Kex - Koncertalbum (CD+DVD) (2006)Republic: 20 éves ünnepi koncert (CD1) (2010)Republic: 20 éves ünnepi koncert (CD2) (2010)
válogatás
Republic: Az évtized dalai - Szerelmes dalok (1999)Republic: Az évtized dalai - Közérzeti dalok (1999)Republic: Az évtized dalai - Népi-zenei dalok (1999)Republic: Aranyalbum (2000)Republic: Törmelék (2003)Republic: Aranyalbum 2. (CD 2) (2009)Republic: Aranyalbum 2. (CD 1) (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekesnőt zenekar [2017.04.26.]
Énekesnő keres zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2017.04.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
Zene.lap.hu

Juhász Mártonék nagyon megmutatták mi az a jazz!
Juhász Márton, a Berkley University-n...

Újra felrázta a budapesti éjszakát a Postmodern Jukebox!
Közkívánatra ismét a budapesti...

beszámolók még