2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Robert Plant
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Sziget Fesztival 2006
[2006. augusztus 9. - 16. ]

Ki kicsoda az idei Szigeten? 2. - Robert Plant és a The Strange Sensation

Robert Plant sokak számára eddig ismeretlen szerepkörben: a Led Zeppelin óta a legnagyobb dobásával érkezik a Sziget 2006 Világzenei Nagyszínpadára.

Robert Plant (1948, Birmingham) húsz éves volt, amikor – a Listen és a Band of Joy nevű birminghami zenekarokkal való sikertelen próbálkozásai után – Jimmy Page gitáros az újjáalakuló The New Yardbirdsbe hívta énekelni. Plant javaslatára John Bonham lett a dobos, Page pedig két hónap múltán a névváltoztatás mellett döntött – így alakult meg a Led Zeppelin, a rocktörténet egyik legnagyobb hatású bandája, melynek kilenc albumából minimum az első négy (Led Zeppelin 1, 2, 3, 4) metál-klasszikus.

A Led Zeppelinnek Bonham halála vetett véget 1980-ban, de nem kellett sok, 1982-ben Plant már szólóalbummal jelentkezett. Pictures at Eleven című lemezét a következő tíz évben újabb öt követte (The Principle of Moments, Shaken ’N’ Stirred, Now & Zen, Manic Nirvana, Fate of Nations), melyek persze nem tagadhatták le a Led Zeppelin emlékét, de jelentőségük, erejük és sikerük jócskán elmaradt attól.

Plant – s egyszersmind Jimmy Page – következő nagy dobása ugyancsak a Zeppelin életművéhez kötődött: 1994-ben az MTV Unplugged sorozatában angol vonósok és arab ütősök társaságában játszották azon Zeppelin-számokat, melyek zömében nyilvánvaló az erőteljes arab vagy indiai zenei befolyás. A Led Zeppelin ugyanis world music-úttörőként is kiemelkedő: 1970-ben Marokkóban, 1972-ben Indiában érte megkerülhetetlen hatás. No Quarter címmel lemezen is megjelent ez az anyag, s hónapokig igen előkelő helyen szerepelt a világzenei listákon.

A kilencvenes évek végén Plant egy „névtelen” angol folkrock zenekarban, a Priory Of Brionban énekelt, kerülve a felhajtást, s anélkül, hogy lemezt készített volna vele. A folk és a blues letéteményesei (Bob Dylan, Tim Buckley, William Roberts, Robert Johnson, John Lee Hooker) iránti elragadtatása érződött 2002-es Dreamland című albumán is, melyhez új zenekart szervezett a mali bluesban járatos gitáros, Justin Adams kulcsszerepével. Robert Plant and the Strange Sensation néven 2005-ben Mighty Rearranger címmel újabb lemezt jelentettek meg, ezúttal már saját számokkal, s mindeközben összeállítottak egy rendkívüli koncertprogramot is, melyben azonos hőfokon ízzanak a blues- és folkklasszikusok, a mali blueszal átszőtt Zeppelin-feldolgozások és a saját számok.

Aki nem hiszi, most utánajárhat: Robert Plantnek a Led Zeppelin óta nem volt ilyen döbbenetes erejű korszaka.

A banda augusztus 9.-én 21:30-tól Pannon Világzenei Nagyszínpadon lép fel.

- sziget.hu - 

[2006.07.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még