2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Gondola.hu
Kapcsolatok
Markó Iván
Magyar Fesztivál Balett
Komolyzene

Ősbemutatóval jubilál a magyar balett együttes

Új ősbemutatóval ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett. A Johann Sebastian Bach zenéjére íródott kompozíciót Angyali üdvözlet címmel láthatja a közönség. Ezt követően film és élőtánc egyvelegével kápráztatja el nézőit az együttes a József és testvérei különleges előadásával.

Az elmúlt tíz év eseményeiről és a jubileumi előadásról Markó Iván beszélt a Thália Színházban tartott sajtótájékoztató keretében. Vendégei Rockenbauer Zoltán, az Orbán-kormány kulturális minisztere, és Kupa Mihály voltak, akik mindketten hosszú évek óta támogatói és barátai a művésznek.

„10 évvel ezelőtt a semmiből megszületett egy együttes” – kezdte mondandóját Markó Iván. Hozzátette, soha nem szeretett más székébe beleülni, a semmiből szeret teremteni, amit eddig kétszer meg is tett, 1979-ben a Győri Balettet, míg 1996-ban a Magyar Fesztivál Balettet hozta létre.

Az elmúlt tíz évben fantasztikus élmények születtek. A közönség az együttes mellé állt – hangsúlyozta. 12 ősbemutató született ez idő alatt, amelyek szinte kivétel nélkül teltházas előadások voltak.

A mostani fesztivál kapcsán elmondta, ötlete a zsidó-magyar kultúra jegyében született meg, amelynek szerinte közös fundamentuma a tízparancsolat. A fesztivál üzenete is az: „van mihez mérni magad!”.

Mint kiemelte, a mai világban fontos, hogy a szépségről, harmóniáról és szeretetről beszéljünk, ezért az első rész ezekről szól. Az előadáson díszlet nem lesz, fekete bársony előtt fognak táncolni a művészek. A gálaest második részében a József és testvérei című nagysikerű táncjátékot mutatják be, amely az azonos című film szélesvásznú vetítésével kezdődik, majd a végén élő műsorral folytatódik. Ebben a részben Markó Iván is táncolni fog, ő alakítja Jákobot, a filmben pedig feltűnik Kupa Mihály, mint rabszolga kereskedő.

Végezetül a közönséget szeretné egy közös táncra hívni Markó Iván, amit elmondása szerint eddig kétszer tett meg. A záróműsornak a Szeretet tánca címet adta.

A jubileumi előadások, október 27-28-29-én este hét órakor kezdődnek a Thália Színházban.

- gondola.hu -

[2006.10.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még