2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Juan Carmona és barátai a MüPa színpadán
Kapcsolatok
Juan Carmona
Dés László
Balázs József
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Flamenco–Jazz Fesztivál
[2006. november 15.
szerda 19:30]

Ambient beütésű jazz flamenco hatásokkal

Juan Carmona a MÜPA-ban először lépett fel, de egész rövid időn belül ismét láthatjuk őt a Bartók Béla hangversenyterem szinpadán.

Mindegyik zenész stílusa érződött és szépen ötvöződött kerek egésszé ami egy új zenét alkotott. Juan kezdett egyedül - mint a Flamenco-Jazz Fesztivál gitárosa - egy saját kompozícióval. Ez volt a tisztán flamenco az egész előadás alatt. Majd megjelent Dés és Balázs, és a rá jellemző, majdhogy embléma szerűen viselt fémesen csillogó sportcipőben a párizsi születésű Mino Cinelu lépett a szinpadra. Mino karakteres egyénisége jellegzetes atmoszférát teremt. Fantasztikus ügyességével és muzikalitásával káprázatosan virtuóz és szines ritmusszekciót képes hozni. A zenei nagyságok neveit felsorolni is hosszú lenne Miles Davis-től Sting-ig akikkel játszott és turnézott.

A továbbiakban a fent említetten megszólaló közös project ment végig, amely igazi fúziós jazzként hozva Mino Cinelu (New York, ritmushangszerek), Dés László (Budapest, fúvósok) és Balázs József (billentyűk) valamint a spanyol származású Juan Carmona (Marseille, gitár) érzelmeit, kultúráját és gondolatvilágát. A világhírű ütőhangszeres révén karakteresen volt jelen a koncert egyik jellegzetességét adva a ritmus és a vele való játék, amiben kiváló partnerre talált a Juan-ban hiszen a flamenconak a gyökereihez tartozik a feszes ritmizálás. Dés jellegzetes dallamaival és a kiváló jazz-zongorista Balázs, csodás hozzászólásaival átszőve egy nagyon különleges és entellektuális jazz élményt kaphatott aki jelen volt.

Juan Carmona úgy játtszott, hogy néha azt lehetett érezni szinte tudatosan szorítja háttérbe a flamencora jellemző fordulatokat, stílusjegyeket és játékát a jazz irányába fordítja. Láthatóan nyíltan és befógadóan állt a jazz-hez és zenész társai által közvetített gondolatvilághoz és élvezettel integrálta a saját mondandójába ezeket a hatásokat amivel bebizonyította, hogy egy igazán tanulni és fejlődni vágyó, és erre valóban képes nagyformátumú egyéniség. Ezt annyira odaadóan tette, hogy a koncerten elhangzott, eredetileg a Trio Standhal formációban előadott és Snétberger Ferenc gitározásával megismert Dés-szerzeményben sem használt flamenco gitártechnikákat, hanem az eredetihez hasonlóan játszotta, belevíve saját jazz-es ötleteit.

A ház érthetetlen módon nem volt zsúfolásig telve mert néhány szabad hely még a földszinten is akadt ami azért is furcsa mert az egyik legtehetségesebb ifajabb nemzedékhez tartozó flamenco gitáros és igazi zenei nagyságok játszottak egy különleges, nem mindennapi és talán egy alkalmi projectben, fantasztikusan ínyenc jazz-élményt nyújtva.

Ez a fesztivál azonban itt még nem ért véget, mert ma, 15-én folytatódik egy következő különlegességgel melynek főszereplője marad, és egy szinfónikus flamenco költeménynel majd egy valódi mai, a saját flamenco csoprttjával lép szinpadra, a Juan Carmona gruppoval.

Érdemes eljönni.

endre

[2006.11.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még