2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A modern jazz megasztárja Budapesten és Debrecenben koncertezik
Képgalériák
Chick Corea Budapesten
Kapcsolatok
Chick Corea
Kapcsolódó események
Telekom zenei esték - Chick Corea
[2006. december 6.
szerda 19:00]

Chick Corea - Bartók és Mozart tiszteletére

Egy zenei különlegesség ősbemutatója lesz a Kongresszusi Központban 6-án mikor a jazz hatalmas etalonja, talán a legentellektuálisabb képviselője lép szinpadra a Magyar vonatkozású fantasztikus produkciójával, tisztelettel a bartóki géniusz előtt.

“Nem is tudom pontosan hány alkalommal voltam Magyarországon de mindig nagyon kellemes és jó érzés volt itt játszani. Szeretek itt lenni és nagyon jó közönsége volt a különböző zenekaraimnak - asszem elsőre a triómmal voltam de több egyéb formációval is. Mindig, egész életemben érdeklődtem a klasszikus zene iránt de azt soha nem próbáltam közönség előtt élőben játszani egészen addig, amíg meghívást nem kaptam, hogy játsszak Mozart-ot ami nagyon vonzó volt számomra.

Amikor felkértek nagyon meglepett voltam, szinte sokkolt hiszen én nem vagyok klasszikus zenész - egyátalán - de azt hiszem, hogy van egy igazi szretetem a klasszikus zene és egyátalán a zene iránt, és mikor próbáltam játszani klasszikus szerzők műveit mint például Mozart zenéjét, akkor is a saját utamon és látásmódommal közelítettem, és talán éppen ezért a közönségnek is és a zenekarnak is tetszett amit csináltam.
A legtöbb nagy komponista ma is, és beszélhetünk Mozart-ról mint példáról, tehát ezek a zongorista zeneszerzők ők maguk is improvizatőrök voltak. Ilyen körülmények között a szellem a meghatározó, és én is amikor akár Mozart-ot játszom, így teszem. Szeretem megjeleníteni ezt és inkább úgy játszani Mozart-ot mint egy dalt.

Amikor 7-8 éves voltam apám tanított zenélni - ő jazz zenész volt, trombitás. Volt egy zenekara amivel táncosoknak is játszottak és kis bárokban zenéltek de apám nem érdeklődött a klasszikus zene iránt, tehát nem volt ilyen zene otthon. De elvitt engem egy tehetséges fickóhoz, hogy mutasson nekem néhány dolgot a zongorával, a zongora játékkal kapcsolatban - és Ő egy remek klasszikus zenész volt - és megmutatta nekem Chopin, Bach, Bethowen, zenéjét és mindegyik tetszett, de amikor meghallottam Bartók zenéjét akkor az az érzés volt, hogy tiiing!!! Tudod, azt éreztem ez az én zeném hiszen olyan mint a jazz, úgy éreztem közben magam mint otthon - a ritmusai, a harmóniák, a dallamai... Egész életemben tanulmányoztam Bartók zenéjét mint egy rajongó és mint egy tanuló is.

Az én első szabályom a művészethez és a zenémhez, hogy mindenkinek megvannak a benyomásai - és valóban - mindannyiunknak megvannak a saját ízeink és érzéseink. Valakinek aki Bartókot hallgat megvan az érzése, a képe róla és mindenkinek megvan a sajátja. Az én érzésem az volt hogy erre kell menni. Ennyire egyszerű, nincs semmi oka ennek csak vonzott engem valami amit élveztem és szerettem.
Sohasem próbáltam igazán játszani az ő zenéjét mert nagyon nehéz. Játszottam a Mikrokozmoszt és évekkel ezelőtt kezdtem játszani bagateleket tőle. Ezek nagyon nehezek és sok időt igényelnek és figyelmet. Talán egy nap... de aztán amikor meg lettem ide hívva, azt mondták; nézdd eljösz Bartók hazájába, légyszives játssz valamit Bartók-tól és ez volt a probléma mert nem tudtam mit játsszak a zenekerral, aztán azt mondtam ok, akkor játszom a Mozart zongora concerto-t és aztán bagateleket. Szóval lesz 6 bagatelem, melyeket érzésekként használok az improvizációkhoz. Ez az, az út amellyel elérek a zeneíráshoz - a saját zenémhez, Mozartéhoz, Bartókéhoz.... - ízekként játszva ezeket.
Mindig jönnek ki lemezeim de különböző helyeken mert manapság új időket élünk - itt az internet és különböző lehetőségek - a legutóbbi kompozícióm egy zongora concerto amit a nyáron írtam és elő is adtam Európa szerte de ez még nem lett felvéve, de tervezem hogy felveszem. Az egy nagy darab.

De előtte a legutóbbi felvételem az Ultimate Adventure ami egy regényen alapul. Karaktereket veszek a könyvből, őket ábrázolom és a spanyol barátaimat használom, hogy megcsináljam ezt a zenét mert a sztori az arábiai lovag történetek ízén alapul antik környezetben, kastélyokkal és városokkal, egy ilyen érzésvilágot hoz. Ez volt a kedvenc band-projectem mostanában.

Most a legújabb vállalkozásom egy duett Béla Fleck- el a bendzsóssal - van egy nagyon szép közös duettünk. Ő is és én is írok zenéket rá. Mi is van még?... Gary Burton-nel is lesz egy új vállalkozásunk ismét, aztán írtam néhány zongora szólót és darabot...  Én soha sem kerestem a stílusokat a stílus megjön mikor meglátod, én ming próbáltam valami újat hozni.

Vannak emberek akik azt mondják dolgok haldokolnak, ezekre nem figyelek hiszen minden él, mi is. ...most is itt vagyunk.  A média világa - a tv, radio, nagy lemeztársoságok, hírügynökségek, újságok - nem más mint egy nagy konglomerátum, egy rakás. Már mindenütt ott van és nem nemzeti többé hanem világ, ez egy világmédia. Minden ami nem illeszkedik ennek masszának a stílusába azt sosem láthatod - nem láthatod John Mclauglin Industrial Zen-jét, nem láthatod az én Electric Band-emet, zenét ami különös vagy érdekes, (általánosságban beszélve) - ezért nem látod ezeket a zenéket de azért létezik mert a zenészek játszák.

Van egy tervem...hmm, szóval a zenész barátaimmal próbálunk utakat találni ezen a média rakáson keresztül a közönséghez. Ezért játszunk kis klubokban, független koncerteken, ...ilyen dolgok.”

Végül még elmondta:
"A Matáv szinfonikusok hívtak meg, így kerültem velük kapcsolatba és nagyon vonzó és érdekes volt számomra ez és természetesen örömmel elfogadtam. Mindig szeretek itt lenni, ... szeretem a magyar ízeket. A koncert után Los Angelesbe megyek egy felvételt csinálni. Rögtön a következo héten". - így Chick, aki nagyon szivélyes és kedves egyéniség közvetlen és mosolygós.

Azt gondolom felejthetetlen és igazán különleges élmény lesz a koncert 6-án Budapesten és 9-én Debrecenben. Érdemes eljönni aki megteheti!

endre

[2006.12.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még