2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Versenyre kel a három príma zenész
Kapcsolatok
Csillagszemű gyermek táncegyüttes
Varnus Xavér
Zorán (Sztevanovity Zorán)
Fassang László
Koncz Zsuzsa
Kesselyák Gergely
Magyar Állami Operaház Zenekara

Zenészek felléptek és Prima Primissima Díjat kaptak

A zenéhez köthető műfajokban tevékenykedők közül hárman kaptak Prima Primissima elismerést: Czigány György szerkesztő, a Csillagszemű gyermek táncegyüttes és Sztevanovity Zorán előadóművész vehetett át egy-egy díjat. A tíz kategóriában meghirdetett rangos díjak átadása alkalmából rendezett műsort Krizsó Szilvia és Pálffy István vezette péntek este, Budapesten a Művészetek Palotájában.

A díjátadó estet Kesselyák Gergely által vezényelt Magyar Állami Operaház zenekarának műsorra nyitotta meg, majd Csányi Sándor beszéde következett.

Az egyik ismert bank elnök-vezérigazgatója, és egyben a díj kuratóriumának elnöke, köszöntőjében kiemelte: - A magyar szellemi élet, a tudomány, a kultúra, a sport olyan hiteles képviselői vannak itt most jelen, akiktől az ifjú nemzedék tagjai megtanulhatják, hogy csak a következetes átmeneti kudarcokkal járó, kemény munka hozhat tartós sikert.

Tokody Ilona operaénekes, Kodály Zotán Háry János című művéből Örzse dalát adta elő, ami után stílszerűen a Magyar Népművészeti és Közművelődési kategória győztesét hirdették ki.

Az elismerést a Csillagszemű gyermek táncegyüttes kapta. A 500 gyermeket foglalkoztató formációt Tímár Sándor koreográfus és felesége hozta létre 1993-ban. Táncpedagógiai műhelyükben a gyermekek a néptáncot mintegy anyanyelvként tanulják és a világ legkülönbözőbb tájain képviselik Magyarországot.

Csodálatos mikor a munkát elismerik

- Nincs annál csodálatosabb, mint mikor az ember kétkezi munkáját elismerik, egy ilyen csodálatos kitűntetéssel jutalmazzák. Őszintén köszönjük - mondta az Magyar Örökség-díjas és Európa Táncdíjas együttes képviselője a díj átvételét követően, majd munkájuk elismeréseként a kategória másik két jelöltjét Kobzos Kiss Tamás népdalénekest és Márta István rendezőt szólították a színpadra.

A Magyar Zeneművészet kategóriában Fassang László orgonaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész zeneszerző és Sztevanovity Zorán előadóművész kapott jelölést.

Nagy a feszültség

- Ilyenkor nagy a feszültéség, de a zeneművészek értenek hozzá, hogy lehet ezt oldani - mondta a díjátadó Parragh László, majd kinyitotta a borítékot és átadat a díjat Sztevanovity Zoránnak. A díjazott 1961-ben alakította meg testvérével a Metró együttest, amelynek énekese, szólógitárosa, vezetője volt. A zenekar feloszlását követően kezdődött szólókarrierje, állandó alkotótársa azóta is Sztevanovity Dusan és Presser Gábor. Számos sláger, platinalemez kísérte pályáját.

A Magyar Sajtó Kategóriában Czigány György szerkesztő-műsorvezető kapta a díjat. Az újságíró a Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát majd 1956-tól a Magyar Rádió munkatársa: szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető. Húsz esztendőn át vezette a Magyar Televízió művelődési szerkesztőségét, miközben portréfilmet készített Kodály Zoltánról.

Mama kérlek és Ünnep

A színvonalas díjátadót több zenei produkció színesítette. Koncz Zsuzsa Mama kérlek című számmal lépett színpadra, Kiss B. Attila a Magyar Állami Operaház művésze Hazám, hazám című műből adott elő részletet, míg Zorán az Ünnep című dallal kedveskedett a közönségnek. Az estet Varnus Xavér mini orgonakoncertje zárta.

A fentiek mellett Esterházy Péter író, Kállai Ferenc színművész, Kő Pál szobrászművész, Sajó András jogászprofesszor, Szerémy Gyula tanító, Osskó Judit építész, szerkesztő, Kemény Dénes vízilabdaedző kapott elismerést. A közönségdíjat Papp Lajos orvosprofesszor vehette át.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euró összeggel jár.

- Bíró Zsolt -

[2006.12.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még