2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nemzetközi sikerek a Sony BMG-nél
Kapcsolatok
Flórián Band
Legnépszerűbb csengőhangok

Tűzoltók énekelnek tűzoltókról

Az első nagylemez sikerén felbuzdulva, két év elteltével újabb CD-t készített a fővárosi tűzoltóság munkatársaiból álló zenekar, a Flórián Band. A dalok többsége ezúttal is a tűzoltók mindennapjaival foglalkozik.

 Erdős Antal, a zenekar vezetője elmondta: a 2005 májusi, városligeti bemutatkozó fellépésük óta számos tűzoltónapra, rendezvényre kaptak meghívást, s közben folyamatosan írtak új dalokat is, így tavaly ősszel megkezdhették a cd stúdiómunkáit.

A tizennégy új szerzemény között — az első lemezhez hasonlóan — több dal a tűzoltói élettel kapcsolatos küzdelmet, átélt beavatkozást is megörökíti. Ezek a dalok a „105”, a „Bevetésre várva”, a „Hídmester”, a „Hajnalban”, a „Láng’n roll”, és az „Ugyanúgy”. Ez utóbbi szerzemény az önkéntes tűzoltók előtt tiszteleg.

A Félúton című album háromezer példányban készült el, ebből 1500 darab kerül kereskedelmi forgalomban, a bevétel egy részét pedig tűzoltócsaládok súlyosan beteg gyermekeinek gyógyítására fordítják.

A fájdalom megjelenik

Presztolánszky András, a Budapest Pops Orchestra zeneigazgatója a Langlovagok.hu-nak így vélekedik az albumról: a lemez hangulatára inkább a patetikusság, a dalszövegekre az élet általános emberi érzéseiről való elgondolkozó hangvétel jellemző. Ettől talán egy kicsit néha egyhangúnak tűnhet - különösen az első album kísérletező, ám változatos stílusai után -, de a tűzoltók tragikus halálát követelő műegyetemi tűzeset után talán ez érthető, hiszen a fájdalom több helyen megjelenik, különösen az érdekes módon, nagyon szerencsésen megválasztott szájharmónika alkalmazása során.

A zeneigazgató szerint első hallásra az albumon szereplő 14 szám sok, különösen, hogy a lemez hangulata kevésbé vidám. Így időben egy kicsit hosszú, hangulatában és felépítésében szürkébb az előzőhöz képest. Viszont a blues stílusban megírt számok esetében ez szinte szükséges is, hiszen a blues inkább egy cinikus, panaszkodó textúrát hordoz magában.

Presztolánszky úgy véli, a zenészek profi felkészültsége, a gitárszólista-énekes-frontember egyénisége szinte átüt az albumon, hangja és éneklés közbeni akcentusa Zoránra emlékeztet. Összességében az album előadása első osztályú, kidolgozottságában azonban itt-ott még érni való. A számok hangulata viszont valóban felidézi és visszaadja a tűzoltók sajátos, nehézségekkel teli életét, annak szépségeivel és kudarcaival együtt. Konkrét, megtörtént esetek feldolgozása, életérzésük és gondolatviláguk hangjegyekbe formálása: ez az, amiért szeretni és meghallgatni érdemes és kell őket, a Flórián Bandet.

Könyvesboltban kapható a CD

Erdős Antal tájékoztatása szerint az album az Alexandra budapesti és vidéki üzleteiben a jövő héttől kapható. A cd többek közt a Lánglovagok Egyesület támogatásával jött létre.

- Bíró Zsolt -

 

 

 

 

 

[2007.03.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még