2024. július 19. | péntek | Emília nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elvis karrierje egy ajándékgitárral kezdődött - harminc éve nincs köztünk
Kapcsolatok
Elvis Presley
Legnépszerűbb csengőhangok

A Rock and Roll tűze 53 éve ég

Arról, hogy pontosan mihez is köthető az egyik legkedveltebb zenei irányzat, a Rock and Roll születésnapja, megoszlanak a vélemények.

Egyesek szerint ez akkor történt, amikor Elvis Presley először belépett a Sun Studioba, mások szerint április 12-re tehető, amikor is 1954-ben, New Yorkban, Bill Haley rögzítette Rock Around The Clock című lemezét. Koccintsunk egyet most mi is a rock&roll egészségére, amely éppen ma 53 éves.

Cseppnyi Rock and Roll történelem

A népszerű zene és tánc gyökerei egészen a századelőig nyúlnak vissza, ám ahogy a történelem folyamán nagyon sok minden, ez is a hagyományokból épült fel. A rock&roll zene eredendően amerikai múlttal rendelkezik. Elődjének leginkább az 1940-es évek Rhytm, Blues irányzatai tekinthetőek. Eleinte a „feketék” zenéjének tartották, de egyre szélesebb körben lett ismert és kedvelt, hiszen ideális volt a kikapcsolódáshoz, s emellett igényes is maradt. S elérkeztünk 1954-hez, amikor is Bill Haley világsikert ért el a ma is szinte minden bulihoz hozzátartozó Rock Around The Clock című slágerével. S ettől a pillanattól kezdve nem volt megállás: a fiatalok – bőrszíntől függetlenül – ráéreztek a muzsika ízére és mindenki ezt akarta hallani, erre akart „rázni”, kár volt minden szülői tiltás, neveltetés.

Szinte forradalom tört ki, a rock&roll forradalma: öltözködésben, hajviseletben, szóhasználatba, életfelfogásban is változás lett. Olyan nagy és ma is tisztelt zenészek neveivel fonódott egyé a stílus, mint a már említett Bill Haley, vagy Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins és Chuck Berry. Na persze az sem elhanyagolható, hogy a „Király”, azaz Elvis Presley is rock and roll csillag volt, méghozzá a legnagyobb. S ahogy a zene, úgy azzal együtt a tánc is kifejlődött, újat hozva ez által is a fiataloknak, akik még ma is szívesen „csörögnek” a vérpezsdítő dallamokra és ritmusra.

Akinek mindene a Rock and Roll

S ha már a fiatalok szóba kerültek, akkor említést érdemel egy pécsi olvasónk, Makkai Balázs, akinek gyermekei mellett erről a zenéről szól az élete, hatalmas rajongója a műfajnak. Megkérdeztük, honnan ered ez a rajongás, s mit is jelent neki Elvis és a többiek.
- Ezt egész egyszerűen nem lehet megfogalmazni, nekem a rock and roll MINDENT jelent, így, csupa nagybetűvel. A családi legendák szerint már anyám hasában is erre a zenére forgolódtam, majd mikor már pelenkás kissrác voltam, Chubby Checker nótájára ráztam a popsimat. Amikor pedig elsős lettem, az olvasókönyven elejére felírtam, hogy „elviszpreszli”. Szóval már nagyon korán megpecsételődött a sorsom. – emlékezett vissza a kezdetekre Balázs.

 - Ez a ragaszkodás több, mint hóbort. A rock and roll velem van mindig. Örömömben, bánatomban, jóba-rosszban. Nagy kedvencem Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, a magyarok közül pedig Komár László és Fenyő Miklós. Nekem ez a zene jelent szinte mindent.- foglalta össze gondolatait Makkai Balázs.

Mit lehetne ehhez még hozzátenni, ha nem azt: „Isten éltessen, Rock and Roll!”

- Havassy Anna Katalin -

[2007.04.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sok-sok ezren voltak a TNT együttes...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
beszámolók még