2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Rock and Roll tűze 53 éve ég
Látogasd meg Elvis Presley-t Hawaiion!
Kapcsolatok
Elvis Presley
Legnépszerűbb csengőhangok

Elvis karrierje egy ajándékgitárral kezdődött - harminc éve nincs köztünk

Kétségtelen, Elvis Presley neve egybeforrt a rock and roll-ral, nincs is talán a világon olyan ember, aki ne tudná, kit is takar a név: Király. Mert tisztelői is rajongói is így illették. Sokan még most sem hiszik el, pedig a tények arról szólnak: ma 30 éve halkult el végleg a jellegzetese hang.

Számos olyan előadó van szerte a világban, akiről valamilyen formában már mindenki hallott. Nos, kétségtelen: Elvis is közéjük tartozik. Mindenkiből kivált valamilyen érzelmet, legalább egy dalát mindenki fel tudja eleveníteni, szinte majdnem mindenki láthatta már a filmvásznon is. Igaz, hogy már 30 éve halott, de varázsa semmit sem kopott, ma is ugyanolyan népszerű, mint fénykorában. S egyben biztosak lehetünk: neve és életműve nem fog feledésbe merülni, mégha helyenként az oly’ tragikus is volt.

Rövid életrajz

1935-ben január 8-án született Tupelo-ban, Vernon és Gladys Presley gyermekeként egy két szobás házban,. Ikertesvére, Jessie Garon halva született. Kisfiúkorában sokat csúfolták érdekes hajviselete miatt, amelyet már akkor is "belőve" hordott. 12 évesen édesanyja egy gitárt ajándékozott neki. Zenei karrierje ekkor indult el, végül első lemeze 1956-ban jelent meg. Az embereknek rendkívül tetszett Elvis zenéje, mellyel egy új műfajt teremtett: a Rock and Roll-t, s már az első albumja is hihetetlen népszerűségnek örvendett.

Felesége a gyönyörű Priscilla Ann Beaulieu lett, akivel közös kislánya is született, aki a Lisa Marie nevet kapta, ám a pár frigye végül válással végződött.

Elvis időközben rákapott a serkentőszerekre. Ezt a tettét azzal magyarázta, hogy folyton fáradt volt, nem volt ideje pihenni, viszont mindig frissnek kellet mutatkoznia. A szerek hatására folyamatosan gyengült a szervezete, rettentően elhízott, lassacskán teljesen felemésztette szervezetét s gyógyszer. Lassan teljesen tönkrement.

Végezetül 1977. augusztus 16-án szívroham következtében örökre elnémult a jellegzetes hangú világsztár. Milliók zarándokoltak el temetésére, amelyet Memphis-ben tartottak, s ahol Jimmy Carter elnök is beszédet mondott. Az USA államaiban pedig félárbócra eresztették a lobogókat.

Az emlékek és a tisztelet jegyében

Ennek már 30 éve, de sokak még mindig nem fogadják el a megmásíthatatlan. Napjainkban is emberek milliói tisztelik és követik, lemezei még most is szédítő számban fogynak. Nemrégiben éppen egy róla készült broznszobrot avattak fel Hawaii szigetén.

 Számos emlékműsorral emlékeznek meg a Királyról, ezek között van egy több fordulós hasonmásverseny is, amelyen hozzávetőleg 25 versenyző szerepel. Ez az első olyan versengés, amelyre Elvis egykori rezidenciájának Graceland menedzserei hozzájárultak. Az emlékrendezvények a halál évfordulójának apropóján egyébként egy héten keresztül tartanak.

Elvis Presley szenzációs karriert futott be, és az egész világgal megszeretette a Rock and Roll-t. 30 éve, hogy örökre elnémult a hangja, már csak felvételeken él tovább. Ahogy a legendás csípőmozgását is csak filmfelvételek segítségével élhetjük át. Ám egy biztos: ezeket még nagyon-nagyon sokáig. Mert Elvis Presley legendás előadó volt, a legendák pedig örökké élnek.

– H.A.K. –

[2007.08.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még