2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Hir6
Kapcsolatok
Erkel Ferenc
Komolyzene

Új Erkel-kötetet mutattak be

Erkel Ferenc születésének 114. évfordulóján, péntek délelőtt a gyulai Erkel-házban mutatták be „A gyulai Erkel Ferenc Múzeum Erkel-gyűjteménye” című kötetet, amelyet sorozatszerkesztőként Nagyné Martyin Emília, szerzőként pedig Németh Csaba történész jegyez.

A könyv a Gyulai katalógusok 12. köteteként jelent meg. A sorozatról szerkesztője a sajtóbemutatón elmondta, elindítása annak idején Havassy Péter gyulai múzeumigazgató ötlete volt, és céljuk a múzeum értékes kiállításainak összegzése, dokumentálása volt. A mostani kötetet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentették meg.

A gyulai Erkel Ferenc Múzeum Erkel-gyűjteménye című kötetről szólva Németh Csaba elmondta, nem véletlenül időzítették erre a napra a bemutatóját, hiszen a nemzeti opera megteremtője halálának 114. évfordulója esik június 15-re. Ehhez hozzátette, hogy a kötetben egyszerre törekedett arra, hogy az Erkel-kiállítást, és az ennél jóval gazdagabb anyagot jelentő Erkel-gyűjteményt vegye górcső alá. Így magát a katalógust bevezető tanulmányok segítségével hozzák közelebb az érdeklődőkhöz.

Erkel Ferenc kéziratos kottáiról írt tanulmányában Németh segítséget kapott Szigetváry Viktortól. A bevezető tanulmány legnagyobb részét Erkel Ferenc kottáiról, személyes használati tárgyairól, valamint feleségének és gyermekeinek tárgyairól írott rész teszi ki. De a tanulmányíró nem feledkezett meg az Erkel-kultusz feldolgozásáról sem.

Németh Csaba a Hír6-nak elmondta, hogy a gyulai Erkel-házban ma is megtekinthető állandó tárlat kis változtatással 1988 óta változatlan. Az azóta eltelt csaknem húsz év megérlelte a tárlat átrendezését, felfrissítését. Erre jó alkalmat teremt, hogy 2010-ben Erkel-év lesz, hiszen ekkor ünnepeljük a nagy zeneszerző születésének 200. évfordulóját.

B. T. T.

[2007.06.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még