2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenetörténeti esemény! Újra összeáll az Első Emelet!
Képgalériák
Kiki koncert a Művészetek Palotájában
Kapcsolatok
Kiki (Patkó Béla)
Abebe Dániel "Bebe"
Legnépszerűbb csengőhangok
Bogdán Csaba
Első Emelet
Kapcsolódó események
Kiki – Első Emelet
[2007. június 18.
hétfő 20:00]

Kiki sztárokkal ünnepelte az ötvenet

A Művészetek Palotájában megrendezésre került összejövetelre Kiki 50. születésnapja és a zenekar 25 éves fennállása adott okot.

Ki ne emlékezne a 80-as évek egyik legnépszerűbb együttesére, az Első Emeletre. A sok rock banda között üde színfolt volt a New Wave zenét játszó formáció. Első kislemezük 1983-ban jelent meg és szinte azonnal a toplisták élére került. Több aranylemezzel büszkélkedhetnek, voltak az „Év zenekara”, az „Év előadója” és Kiki, a csapat énekese az „Év énekese” címet is elnyerte. Egyetemi klubokban kezdtek játszani, majd egyre nagyobb koncerthelyszíneket töltöttek meg. 1984 és 1990 között sorban jelentek meg albumaik, 1988-ban kiadtak egy koncert lemezt is, majd 1997-ben egy Best of korongot. Kiki 1994-ben szóló albummal rukkolt elő, „Szerelem sztrájk” címmel. Ezután a Csütörtök 12 formációban énekelt, több film főcímdala illetve zenéje is a nevéhez köthető.

Miért pont ő?

A Művészetek Palotájában megrendezésre került összejövetelre Kiki 50. születésnapja és a zenekar 25 éves fennállása adott okot. Aki csupán egy koncertre számított, annak kellemes meglepetésben volt része. A műsor egyik felét valóban a zenélés alkotta, a másik fele viszont Kiki életébe, pályájába engedett bepillantást. Ez azért is érdekes, hiszen Kiki mindig is elég zárkózott egyéniség hírében állt. Jó ideig polgári nevét is titok övezte.

Az estet Fábián Tibor nyitotta meg. Miért pont Ő? Mert Ő ismertette össze Kikit és az Első Emeletet. A zenekar épp énekest keresett, Tibor pedig az Óceán együttesből ismerte Kikit. Az első meghallgatás ugyan nem hozott teljes sikert, de a második próbálkozás már meggyőzőbb volt és a többi már történelem.

A beszélgetés házigazdája Várkonyi Attila volt, aki igazi jó barátja Kikinek. Itt kell elmondani, hogy Kiki amennyire zárkózott, annyira kíváncsi más emberekre és nyitott a világra. Ezt igazolja Juventus rádiós múltja is. Jó ideig vezette és szerkesztette az Estbeszéd című műsort. Dolgozott a Mentőöv és az In-Team című műsorban is, valamint a Hangárnak (M1) is szakmai tanácsadója volt.

Hogyan ismerkedtek meg?

Első vendégként Kiki Schumeth Istvánt, az Óceán együttes vezetőjét hívta színpadra. István elmesélte hogyan ismerkedtek meg és milyen volt a közös munka. Az elválás zökkenőmentes volt, a mai napig jó barátságban vannak.

A meghívott vendégekkel folytatott beszélgetések között, mintegy felidézve a régmúltat zenei blokkok is kerültek. Az első fellépő zenész Orbán József (100 Folk Celsius) volt. Az Omega együttestől kölcsönözte a „Régi csibészek” című dalt, ami frappáns nyitánya volt az estének. A zenekari kíséretet a Back II Black szolgáltatta az egész műsor ideje alatt.

A következő vendég Fábián Tibor volt, aki a régi időkről és a megismerkedésről mesélt. Arról, hogyan vált akkoriban valaki sztárrá, mit is jelentett a 1980-as években zenélni.

Képeket és videó felvételeket láthattunk Kiki focista múltjából. Ennek kapcsán lépett színpadra Nemcsák Károly. Ám előtte még pár percig vendég volt Szentmihályi Gábor az Első Emelet dobosa.

Nagy meglepetés, kis generáció

Majd Bebe és zenekara folytatta a múltidézést. Nagy meglepetésre a „Kis generáció”-t adták elő, saját stílusukra áthangszerelve. Érdekessége a dolognak, hogy annak idején Bebe nagy álma volt Első Emeletet énekelni, mint az is, hogy a Back II Black együttes tagja lehessen.

Nem ez volt az est egyetlen zenés meglepetése. Varga Miklós a „Madame Pompadour”-t dalolta el, míg Szolnoki Péter a „Bon II Black” zenekar kíséretében a „Mylady”-t adta elő fuvolával. Majd a „Valami Amerika” is felcsendült, immár a másik felével kiegészült Bon Bon előadásában.

Ezután a műsorvezető páros Menyhárt Jánost próbálta szóra bírni, akinek nevéhez fűződik Kiki új nótája is. Ezt az est folyamán meg is hallgathatta a közönség ”Ne haragudj Rám” címmel. Ez az ősbemutató természetesen elsöprő sikert aratott.

Megtudhattuk, hogy a foci mellett a hoki a másik kedvenc sportja az ünnepeltnek, amit rendszeresen űz is. Néhány családi fotón keresztül megismerkedhettünk az ifjú Kikivel, édesanyjával, feleségével és nyomon követhettük kislánya, Csenge nagylánnyá cseperedését. Édesapját is Ő konferálta be, akire „baromi büszke”, hogy mindezt létrehozta. Ezzel nincs egyedül, hiszen talán minden túlzás nélkül mondhatom, hogy egy egész generáció izgult érte.

Színpadon az Első Emelet

A műsor befejező és egyben leginkább várt részében színpadra lépett az Első Emelet. Nem kis fejtörést okozhatott számukra, hogy melyik legyen az a három szám, ami még belefér a műsoridőbe. A számtalan sláger közül nehéz lehetett kiválasztani ezt a bizonyos hármat. A „Csak azért is szerelem”-mel nyitottak, majd a „Táncosnő” csendült fel és végül „A film forog tovább…” című dal hangzott el. Ekkorra már az egész terem állva tombolt és csillogtak a szemek, akár a régi szép időkben az Emelet koncerteken. A zenekar nagy meghatottsággal vette tudomásul, hogy van még itt tennivalójuk és a szűnni nem akaró vastaps hallatán, kaptunk még egy dalt ráadásként (Csak azért is szerelem).

Kiki búcsúzóul a valamikor és valahol szavakkal engedte útjára a rajongókat. Ez némi találgatásra adhat okot, a jövőt és egy esetleges Első Emelet koncertet illetően.

-Audrey-

[2007.06.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még