2021. július 29. | csütörtök | Márta, Flóra nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
LED itzzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Első Emelet
 
Legutóbbi kiadványok
Megyek a szívem után (2010)
Best of Elsõ Emelet 2. - Live DVD (2009)
Best of... 1 - DVD (2007)
Best of (1997)
Kis generáció (1990)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: A 80-as Évek Magyar Slágerei - Karaoke DVD 2 (2006)
Első Emelet: Vadkelet (1989)
Első Emelet: Júlia nem akar a földön járni - Látszat (1988)
Első Emelet: Turné '88 (1988)
Első Emelet: Naplemez (1988)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Első Emelet jubileumi koncert
Első Emelet próba - 2008 január
Kapcsolódó cikkek
Megnéztük az Emelet buliját - képes beszámoló
Kiki és Berkes Gábor megint jól gondolkozott! 
Karácsonyi dal: Első Emelet: Boldog Karácsonyt
Romantikázz velünk - íme 50 remek magyar szerelmes dal
A "legpozitívabb" zongoristával Riz Olivérrel beszélgettünk
     
 
Első Emelet
Megalakulás: 1982.
Web: http://www.elsoemelet.hu
E-mail: info@elsoemelet.hu
Aktív kapcsolat: Berkes Gábor (előadó/zenész, 1982-), Tereh István (előadó/zenész), PMR - Private Moon Records (zenekar, 2007-), Bogdán Csaba (gitáros), Kiki (Patkó Béla) (énekes, 1982-)
Egyéb kapcsolat: Cser György (előadó/zenész, 1982-1982), Kisszabó Gábor (gitáros, 1982-1987), Szentmihályi Gábor "Michel" (dobos, 1983-1990)
 
     

Első Emelet 

A zenekart 1982 augusztus végén a csillaghegyi strandon alakította a Solarisból átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Feri, Tereh Öcsi, akik onnan felhívták telefonon a szintén instrumentális zenét játszó Lobogó együttes billentyűsét Berkes Gábort és felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk. 

Néhány nappal később a legendás ORI büfében tartott megbeszélésen egészült ki a zenekar Cser Gyurival, az énekessel. Első dalaik leginkább a német újhullám stílusjegyeit hordozták magukban, némi punkos beütéssel. Ez az extrémitás a névválasztásban és a külső megjelenésben is megnyilvánult. 

Ebben az időben Nagy Feró - akivel Bogdán Csaba együtt zenélt a Beatricében - sokat segített nekik. Lejárt a próbákra, ötleteket adott, a névválasztásban is szerepe volt, sőt Kisszabó Gabi akkori fellépő ruháját is ő varrta. Az első koncert 1982. november 13-án volt a gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában. Ezt néhány nappal követte a budapesti bemutatkozás az FMH körtermében. 

A zenekar ezt követően rengeteget koncertezett, főleg egyetemi klubokban. 1983 tavaszán a doboknál a szintén Solaris-os Tóth Vili váltotta Rausch Ferit, akit behívtak katonának. 

Az első igazi nagy megmérettetés 1983 nyarán következett, amikor a föloszlott a Hungária és Szikora Robi R-GO néven új zenekart alapított. A nagy nyári /eredetileg Hungáriának tervezett/ turnéjukhoz az Első Emeletet választották előzenekarnak. Itt már több ezres közönség előtt mutatkozhatott be estéről estére az Emelet. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csökkentették a műsoridejüket, mert túl nagy sikert arattak egy bemelegítő produkcióhoz képest. Ezzel egyidőben az LGM stúdióban és a Rádió 8-as stúdiójában elkészültek a csapat első stúdiófelvételei. 

Noteszember az első kislemezen

Az első kislemez is ebben az évben jelent meg. Ezen található az Amerika és a Noteszember. Ezen még Cser Gyuri énekelt, de a közte és a zenekar között fokozódó feszültség miatt ősszel a Kandó kollégiumi koncert előtt bejelentette, hogy távozik az Emeletből. 

A fiúk énekes meghallgatást hirdettek, amire az Emelet egyre jobban csengő neve miatt jónéhányan jelentkeztek. A választás Kikire, az Óceán együttes énekesére esett. Őt Fábián Tibor ajánlotta, aki sok ötlettel segítette a zenekar munkáját. 1984 telén Még egy csere történt. Tóth Vili helyét Michel vette át a doboknál. Ekkor alakult meg a klasszikus Emelet felállás. A tavaszi Pop-Meccs gálán már a szakma szerint Az év ígérete - díjat kapták. 

1984. április 29-én meghívták egy Emelet koncertre a KEK-re Wilpert Imrét a Hanglemezgyártó Vállalattól, akit a teltházas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak. "Együtt sírunk, együtt nevetünk." Ezzel azóta sokat emlegetett mondattal kérte fel az Emeletet tagjait, hogy készítsék el első nagylemezüket. A júniust lázas próbákkal töltötte a zenekar Berkes Gabiék füredi nyaralójában. 

Az új dalok szövegét már Berkes Gabi gyerekkori barátja, Geszti Péter írta, aki a debütáló Dadogós Break után teljes mértékben átvette ezt a szerepet, és feledtette a kezdeti Berkes-Bogdán szövegeket. A jellegzetes Emelet betűtípus Kozma Péter ötlete volt, aki eleinte grafikusként segített, később Fazekas Zsolttal együtt jónéhány videóklipjét, koncertjét rögzítette a zenekarnak. 

A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg. A dupla teltházas lemezbemutató koncert az Almássy téri Szabadidőközpontban volt, ahol a csapat ezidőtájt gyakran lépett fel. Ősszel még egy NDK turné következett. 

1985 tavaszán a Pop-Meccs gálán már jónéhány közönségdíjat begyűjtött az Emelet. 

1985. őszén Svájcban vendégszerepelt csapat. A genfi rádióban élő koncertet is adtak. Megjelent a második nagylemez, rajta a Táncosnő, Édes évek, A film forog tovább slágerekkel. 

1986. februárjában egy nagy sikerű Petőfi Csarnokbeli koncert után a Pop-Meccs gálán már három első helyet gyűjtött be az Emelet. A jugoszláviai Opatijában is felléptek egy fesztiválon. A Tessék választani - című rádiós fesztiválra is meghívták őket, ahol az új slágert, az Állj, vagy lövök-öt csak Állj, mert jövök címmel és szöveggel engedik bemutatni az illetékesek. 

Az év jeles eseménye volt még a Linda filmfelvétellel egybekötött dupla teltházas koncert a Petőfi Csarnokban. Ez volt a zenekar első TV-s koncertfelvétele. Nyáron bearanyozódott a második nagylemez is. Elkészült és ősszel meg is jelent a 3. album. Ezt egy 50 előadásos turné követte, ahol Linda (Görbe Nóra) volt a vendég. 

Lájk, ha kedveled az Első Emeletet

A sok fellépés és összezártság kicsit kikezdte a zenekar egységét. 1987. január elején Kisszabó Gábor és Tereh Öcsi bejelentette, hogy kilépnek, mert megalakították a Step együttest. A négy főre csökkent Emelet - talán egy kicsit a több ezer bátorító levél hatására is - elhatározták, hogy így folytatják tovább. 

Oláh Ali, majd Gay Tamás segítette őket ebben vendégzenészként. Tavasszal egy minden eddiginél nagyobb, 11 állomásból álló Sportcsarnok turnéba kezdtek, ahol 11 előadáson 33 ezer néző igazolta, hogy jól döntöttek. Ezt egy Turnéfilmen meg is örökítették az utókor számára. A kitűnő technikai hátteret itt is, mint mindig az Emeletnél a Berkes Zoli és Micu által vezetett igen kreatív és lelkes csapat biztosította. Ezidőtájt Zákonyi Tamás is segítette a zenekar munkáját. 

Márciusban érkezett egy megtisztelő felkérés. Budapesten adott két koncertet a Kaja`s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Nagy élmény volt a csapat számára ez a bemutatkozási lehetőség, a nagy kedvenc előtt a Budapest Sportcsarnokban. Ekkor jelent meg a második kislemez a Kenguru jobbhorga és az Álmatlanul-al. 

Májusban a pesten koncertező Dire Straits meghívta legújabb Money for Nothing - című videóklipjébe az Emeletet. A videó az év klip-je címet kapta szerte a világon. Közben az első album Viktor Máté botrányos kritikája ellenére hamarosan elérte a bűvös 100 ezres eladási példányszámot, és a zenekar átvehette az első aranylemezt az agárdi Popstrandon, ahol az Emelet kezdte el az egész napos zenekari napok programsorozatát. Később sokan követték ezt a hagyományt. 

Ekkor már havi rendszerességgel működött a KEK-en az igen népszerű Első Emelet klub Turbók János aktív segédletével. A tavaszi Pop-Meccsen már tarolt a zenekar 6 első, 5 második és 2 harmadik hellyel. Ősszel megjelent a negyedik nagylemez. Időközben a harmadik is aranylemez lett, túlszárnyalva a 170 ezres példányszámot. A nyári és őszi turné után decemberben egy KEK koncerttel zárták az évet, amit a TV is közvetített. 

1988 tavaszán - begyűjtve a Pop-Meccsen 11 díjat - újabb koncertturnéba kezdett a csapat, amit a Turné`88 lemezen rögzítettek is. Rendhagyó módon ezévben még egy albumot jelentettek meg Naplemez - címmel. Ez volt az első Emelet CD.  Ősszel "Basszusgitáros kerestetik" - versenyt hirdettek, s mivel Kisszabó Gabi tudta a legtöbb Emelet számot, ezért ő lett a régi-új basszusgitáros a rajongók nem kis örömére. Újra szent volt a béke. 

Az 1989-es évet már ötösfogat-ként kezdték. Turné következett, majd elkészült a 7. album, a Vadkelet. A Popmeccs díjátadón 8 első hellyel csúcsot állítottak fel. Nyáron több év után első magyar zenekarként a szlovákiai Felvidék magyarlakta területein turnézott a zenekar. Az első koncerten Füleken rögtön 5 ezer ember várta őket. Az év végén az Esti Hírlap szavazásán is elnyerték az Év zenekara címet. Megjelent Zétényi Zoltán tollából az Első az Emelet című könyv a zenekar történetével. 1990. tavaszán az Eddával együtt átszerződtek a Proton Hanglemezkiadóhoz. 

Az új album elkészítése előtt Michel bejelentette, hogy session zenészként szeretné folytatni, így elváltak az útjai a zenekartól. Helyére Szörényi Örs került. Ekkor készült a Rádió 8-as Stúdiójában Kis generáció, az Emelet egyik legjobb stúdióalbuma. Ősszel meg is jelent. Élő koncerteket ebben az időben már nem nagyon játszott a zenekar. A Nagy Pista vezette VSZM Közösségi Házban tartottak még klub és sportnapokat. Ez volt a csapat levelezési címe és próbahelye is. 

A korszak lezárásaként 1992 nyarán volt zenésztársuk, Oláh Ali emlékkoncertjén játszott utoljára együtt élőben az Emelet a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A tagok azért nem szakadtak el teljesen egymástól. Kisszabó Gábor szólólemezén Berkes Gabival és Bogdán Csabival dolgozott együtt. Kiki szólóalbumát Bogdán Csabival készítette. Berkes Gabi pedig Geszti Péterrel és Michel-el megalakította Rapülők-et. 

5 év szünet után, 1997-ben a megalakulás 15. évfordulóján egy nagysikerű, teltházas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tért vissza a csapat. A felállás azóta nem változott: Berkes Gábor, Bogdán Csaba, Kiki, Kisszabó Gábor, Tereh István. Ekkor jelent meg a Best Of Emelet válogatás CD és a Dance Party az Emeleten album, ahol ismert hazai előadók dolgozták fel a zenekar slágereit. 

A koncertet a TV is felvette és közvetítette is. 2003-ban Siófokra a Sport1 Fesztiválra kaptak meghívást, ahol emlékezetes előadást tartottak. 2007 júniusában Kiki jubileumi koncertjén a Müpá-ban állt össze három dal erejéig a zenekar. 

2007-ben megjelent az első DVD, mely klipeket, koncertrészleteket és werkfilmet is tartalmaz. A 25 éves évfordulót (Szentmihályi Gábor helyett Hastó Zsolttal a dobok mögött) 2008. február 9-én a SYMA csarnokban, több ezres tömeg előtt ünnepelte az Emelet, majd több kiemelt rendezvényen jelent meg és aratott sikert, régi és új rajongótábor előtt. A sikeres konceret követően 2008. május 8-án Miskolcon az Miskolci Egyetemi Napok (MEN) keretében egy újabb koncert következett. 

A koncertet követő beszélgetések során elhangzott, hogy a „feltörekvő zenekar” további fellépéseket tervez. 2008. szeptember 13-án újra színpadra léptek Nyíregyházán: a gyümölcsfesztivál programjában, követve a korábbi évek sztárelőadóit, 2008-ban az Első Emelet játszott. 2009-ben több állomásból álló koncertet is adtak szerte az országban. A koncerteken Bogdán Csabát Kelemen Tamás helyettesítette.

A csapat 2010 elején "alkotó táborba" vonult és 3 új dal készült. A dalok szövegét a korábbi sikerekhez hasonlóan Geszti Péter írta. A 2010-es évben az együttes úgy döntött, hogy az megújulást több területen is végigviszi. Így született meg az új honlap a www.elsoemeletlive.com. (A nagysikerű múlt dokumentálása továbbra is maradt a régi oldalon.). 

2010-ben több mint 20 koncertet adtak határon belül és túl, továbbá elkészült egy új CD mely tartalmazott több új dalt is és új hangzással a sikeres régi dalok közül néhányat.
 

A koncertezést a csapat 2012-ben is folytatta.  

[2012.08.23.]

Kiadványok
stúdió
Első Emelet: Amerika - Noteszember (1983)Első Emelet: Első Emelet 1. (1984)Első Emelet: A kenguru jobbhorga - Álmatlanul (1985)Első Emelet: Első Emelet 2. (1985)Első Emelet: Első Emelet 3. (1986)Első Emelet: Első Emelet 4. (1987)Első Emelet: Júlia nem akar a földön járni - Látszat (1988)Első Emelet: Naplemez (1988)Első Emelet: Vadkelet (1989)Első Emelet: Kis generáció (1990)Első Emelet: Best of... 1 - DVD (2007)Első Emelet: Megyek a szívem után (2010)
élő (live)
Első Emelet: Best of Elsõ Emelet 2. - Live DVD (2009)
válogatás
Első Emelet: Turné '88 (1988)Első Emelet: Best of (1997)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük a Paddy and the Rats koncertjét a Barba Negrában - képek
Óriási bulit csapott...

Megnéztük a Follow the Flow koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Fura, de mintha telt ház...

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
beszámolók még