2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Septeto Nacional
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Septeto Nacional
[2007. július 12.
csütörtök 20:00]
Septeto Nacional (CUB)
[2007. július 13.
péntek este]

Egy csipetnyi Kuba Szegeden

Július 13, péntek, szerencsés napnak ígérkezik a kubai örömzene szerelmeseinek. Ekkor lép fel ugyanis a szegedi Belvárosi Moziban, a Buena Vista Social Club „őse”, az 1927-ben Ignacio Pineiro által alapított Septeto Nacional.

1927-ben alapította meg Ignacio Pineiro stílusmegújító zenekarát, a Septeto Nacionalt Kubában, amely még ma is, több, mint hetven év pályafutás után változatlan erővel önti magából perzselő zenei erejét.

A banda az egyik legünnpeltebb zenekarrá vált Kubában, nem sokkal később pedig népszerű lett az országhatáron túl is. 1928-ban a Septeto Nacional a Sevillai Világkiállítás világszenzációjává váltak. A zenekarban immár főleg az alapítástól számított harmadik generáció tagjai vannak, de élükön ma is a hihetetlen életképességgel és karizmával megáldott Ignacio Pineiro, aki régi a hagyományokat ma is pezsgő élettel és szenvedéllyel viszi tovább.

Műfaj születik


A XIX. század végén a cukornád- és kávéültetvényeken a kubai Orinten két különböző zenei stílus kezdett keveredni: az afrikai rabszolgák által hozott ritmusok és a spanyol dalok öröksége. A keveredés egy új stílust eredményezett, a Son Ortintalt, amelynek népszerűsége a kezdetekben csak néhány földműves-térségre korlátozódott. Hivatalosan komolytalannak és trágárnak bélyegezték. Sikere mégis hamarosan elterjedt a térség nagyobb városaiban.

Ekkoriban a Sont kis három-öttagú kamaraegyüttesek, úgynevezett kombók játszották. A húszas évek kezdetén Havanna az orientálisok (az Oriente lakóinak) erős befolyása alá került, és az ő kulturális hatásuknak köszönhetően a Son a fővárosban egyre népszerűbb lett. A habaneroszok (a havannaiak) beleszerettek az új ritmusba, és azonnal saját zenei stílusjegyeikkel illették, ami a tempó felgyorsításában és a zenekar hattagúra való bővítésében nyilvánult meg.

Egy fiatal zenész, akinek a neve Ignacio Pineiro volt, még mindig nem elégedett meg a Son együttesek hangzásával, azzal, amelyik főleg az énekekre és az ütő- és húros hangszerekre korlátozódott. Ezért 1927-ben megalapította együttesét, a Septeto Nacionalt, amelyben már trombita és más szólóhangszerek is voltak.

A kultikus zenekar koncertjére tehát Szegeden a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos Termében kerül sor, július 13-án, pénteken.

-n-

[2007.06.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még