2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Győri Filharmonikus Zenekar
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
42. Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál - júl. 12
[2007. július 12.
csütörtök 21:00]

Száztizennyolc koncert volt az éves menü Győrben

Az évad során nem kevesebb, mint 118 koncertet adott a Győri Filharmonikus Zenekar. Baross Gábor igazgató a Richter Terembe hívta össze a tagokat, hogy összegezzenek, visszatekintsenek és elbúcsúzzanak a nyugdíjba vonuló zenészektől.

Baross Gábor a zenekar igazgatója az esemény elején elmondta, sajnos veszteségek is érték a Győri Filharmonikusokat, ugyanis, három társukat is elvesztették. Rájuk emlékeztek a zenekar tagjai és a meghívott vendégek egyperces néma felállással.

Ezt követően sor került a visszatekintésre, amelyből kiderült: igencsak sikeres évadon van túl a társaság.

A Kékszakállúval kezdtek

Az évad kezdete most is Bartók Béla jegyében telt el, s a Kékszakállú herceg várával indítottak a zenészek, amelyből remek koncert kerekedett. Ezt a későbbiekben Medvezcky Ádám karnagy is kiemelte, vagy ahogyan ő fogalmazott: a zenekar a darabot szinte már sajátjának tekintheti, annyira jól megtanulták.

1956-ot is méltó módon ünnepelték meg

A forradalom ötven éves évfordulójáról is méltó módón emlékeztek meg a muzsikusok, Beethoven műveket adtak elő, amely a Richter Teremben tartott ünnepi közgyűlésen is felcsendült. Később a műsort iskolai koncertek alkalmával is bemutatták, ezzel téve tartalmasabbá és színvonalasabbá a megemlékezéseket.

További sikeres hangversenyek

Novemberben a 100 éves Kossuth utcai református templomban csendültek fel Kodály Psalmus Hungaricus című művének hangjai, ami azért is volt különleges alkalom, mert a zenekar története során először szerepelt ezen a helyszínen.

A Művészetek Palotájába is ellátogatott az együttes, Antall János vezetésével a Liszt Fesztivál nyitó hangversenyét adták,mégpedig a Szlovák Filharmónia társaságában.  A farsangi időszak sem múlt el koncertek nélkül, remek hangulatú, színvonalas előadásoknak lehetett részese az, aki a győri társaságot választotta szórakoztatóul. Több, nagysikerű ifjúsági hangversenyre is sor került, amelyet Baross úr különösen fontosnak tart, hiszen általa a diákok megismerhetik a komolyzene szépségeit, és szívesen járnak majd a későbbiekben is koncertekre. Kiemelkedő volt még a felvidéki hangversenysorozat is, amelynek során hat koncertet adtak, s 3 városban léptek fel: Galántán, Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen. Ahogy az igazgató fogalmazott: ez misszió kell hogy legyen, és folytatni fogják.

Számos nagysikerű előadásról esett még szó, mi most csak a néhányat ragadtunk ki ezek közül. Azt azonban mindenképp meg kell említeni, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar az évad során 118 koncertet adott, ebből 58 előadásra Győrben került sor, amely fele-fele arányban volt diák-és felnőtt koncert.

A karnagyi dicséret

Medveczky Ádám karnagy is szólt néhány szót a művészekhez, amelyben hangsúlyozta: igazi muzsikusi hozzáállás volt az, ahogy teljesítettek az évad során. Egytől egyig kihozták magukból a maximumot, s ezért mindenkinek kijár a köszönet. Elmondta, hogy a legtöbb elismerést a tavaszi hangverseny után kapták és hogy a győri ifjúság idén is csak nyert a hangversenyek alkalmával.

A jól megérdemelt pihenés kapujában

A Győri Filharmonikus Zenekar két tagjától elbúcsúzott, ugyanis ők a jövő évadtól kezdődően megkezdik jól megérdemelt nyugdíjas éveiket. Név szerint Bertalan András, aki 1962-ben lett a zenekar tagja, s akit az igazgató úgy jellemzett: minden zenész példaképe lehet. Mészáros Sándortól is elköszöntek, ő 32 éven keresztül járult hozzá a csapat sikereihez.

Egy új kollegáról, Bálint Péterről is megemlékeztek, aki szintén nagy tapsot kapott, ugyanis a zenekar értékes tagjává vált és rövid idő alatt bizonyította: helye van a filharmonikusok között.

Még két koncert vár a zenekarra mielőtt ténylegesen is megkezdenék jól megérdemelt nyári pihenőjüket, amely a 118 koncert és a nagy sikerek mellet mindenképpen kijár a muzsikusoknak. Szeptemberben azután majd újra találkozhatunk velük.

– Havassy Anna Katalin –

[2007.07.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még