2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Táncol az Operaház fantomja
Az Operaház Fantomja vidéken is feltűnik
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Best of Musical
Kapcsolatok
Andrew Lloyd Webber
Legnépszerűbb csengőhangok
Madách Színház
Kapcsolódó események
Az Operaház Fantomja
[2007. szeptember 8.
szombat 19:00]

Jubilál a Fantom

Szeptember 20-án ötszázadik alkalommal mutatják be a Madách Színházban Az Operaház Fantomját. Ezen alkalomból ünnepi hét veszi majd kezdetét szeptember 18. és 25. között, a magyar zeneművészet rangos képviselői valamint a Madách Színház balett együttese a mű zenéjére komponált variációkkal tiszteleg majd Andrew Lloyd Webber csodálatos musicalje előtt.

Andrew Lloyd Webber művét, Az Operaház Fantomját mindenütt nagy érdeklődés és hatalmas siker övezi szerte a világon, de minden előadásnak van egy közös pontja: valamennyi produkció pontos mása az eredeti, 1986-os londoni premiernek.
A bemutatás jogáért folytatott mintegy tizenhat évnyi küzdelem és versengés után 2002 augusztusában nyerte el a Madách Színház Andrew Lloyd Webber: Az Operaház Fantomja magyarországi bemutatásának jogát. Ekkor kezdődtek meg az előkészületek: összeállt a kreatív team, kihirdették a fordítói pályázat eredményét, és kezdetét vette a százötvenkilenc jelentkezőt vonzó meghallgatás.
Magyarországon a Madách Színházat és Szirtes Tamás rendezőt érte az a bizalom, melynek eredményeképpen a Macskák 1983-as, óriási sikerű premierje után két évtizeddel elnyerhette a világon egyedülálló jogot arra, hogy úgynevezett „non-replica” előadásban, azaz az eredeti produkciótól eltérő, önálló művészi interpretációban is színre vigye Az Operaház Fantomját. A kitáruló lehetőségekkel élve így új rendezői értelmezésben, díszlettel, jelmezekkel és koreográfiával látható e páratlan remekmű a Madách Színházban.

Webber elismerően nyilatkozott a premier után

A londoni jóváhagyást követően egy feszített tempóban zajló, minden alkotótól, szereplőtől, közreműködőtől maximális teljesítményt, koncentrációt igénylő, izgalmas, jó hangulatú próbafolyamat vezetett a 2003-as bemutatóig.
A június elsején tartott premieren Lady és Lord Andrew Lloyd Webber is jelen volt a Madáchban, a világhírű zeneszerző pedig elfogadta Szirtes Tamás invitálását, és a szereplőkkel együtt hajolt meg az előadás végén a színpadon. A premiert követő fogadáson egyébként Webber bevallotta, hogy kíváncsian várta Az Operaház Fantomjának első önálló, az amerikai és londoni előadásoktól eltérő változatát, de a produkció látványvilágával, az énekhangokkal és a könnyed, precíz és gördülékeny összmunkával a Madách Színház és Szirtes Tamás a Macskák után másodjára is kivívta őszinte elismerését.

A bemutató óta töretlen sikerrel halad Az Operaház Fantomja az 500. előadás felé.

Az elmúlt négy évben az előadás jegyeinek elővétele jellegzetesen formálta a körút képét: végeláthatatlan sorok, a jegyek pedig hónapokkal az adott előadás előtt elfogytak. Eközben sorban ünnepelték az egymást követő jubileumokat, és az 1 éves évfordulót is. Volt például olyan néző, aki közel húsz alkalommal látta Andrew Lloyd Webber musicaljét, az évek során pedig mintegy négyszázezer néző kísérhette figyelemmel Erik, Raoul és Christine szövevényes történetét.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Madách Színház a 2007/2008-as évadban elindította Az Operaház Fantomja koncertváltozatát is.
Az előadás műfaja szcenírozott koncert, ami annyit jelent, hogy a művészek jelmezben, a darab egyik jellemző díszletében adják elő a darabot, a díszlet közepén pedig egy nagyméretű vetítővászon a Madách Színházi előadás valamennyi díszletképe megjelenik.
A zenei élmény azonos a színházival, tizenhat tagú kórus és huszonegy tagú zenekar segíti a tökéletes hangi megszólalást, így a koncerten a teljes előadás zenei anyaga elhangzik, aminek hossza körülbelül két óra.
A koncert az ország tizenöt városában lesz majd látható, Egertől Miskolcon és Debrecenen át egészen Győrig mutatják majd be a művet. Az utolsó fellépés november 24-én a békéscsabai Városi Sportcsarnokban lesz.

Jubileumi héttel ünnepelnek

Az ötszázadik, jubileumi előadáson valamennyi szereposztás színpadra lép majd szeptember huszadikán a Madách Színházban, és a darab történetében először a nézők Az Operaház Fantomját váltott szereposztással nézhetik meg. A szeptember 18. és 25. közötti héten olyan művészek is közreműködnek majd, mint Varnus Xavér és a Solti György Rézfúvós Együttes, Szulák Andrea és Horgas Eszter, de fellép majd a Gracia és az Adagio is, valamint a Madách Színház balettkara.

-ej-

[2007.09.04.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2007.09.05. 00:48 • [1]
Ez az, az előasdás, amiből elöbb láttam külföldi csatornán részletet, mint itthon. Ez nekem nagyon fura.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még