2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hatalmas az érdeklődés Carreras utolsó magyarországi fellépése iránt
Együtt énekel José Carreras és Kincses Veronika
Kapcsolatok
Kincses Veronika
Komolyzene

Kincses Veronika Montreálban tartja születésnapját - Mi ennek az oka?

Zenerégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt szeptember 8-án! E nap neves szülötte a világhírű magyar operaénekesnő, Kincses Veronika is. A népszerű zenészt lapunk is felköszöntötte.

Ma Mária, Adrienn, Adorján, Adrián, Adriána, Csobán, Engerbert, Enna, Ibolya, Irma, Kilián, Nesztor napja van.

Kincses Veronikát világszerte ismerik. A kitűnő operaénekesnő számtalan országban vendégszerepelt. Fellépett többek közt a bécsi Staatsoperben, a berlini Deutsche Operben, a velencei Teatro La Fenicében, a barcelonai Teatro Liceóban, a buenos airesi Teatro Colonban, valamint a bostoni, san franciscoi és montreáli operák színpadán. A művésznőnek három szólóalbuma is megjelent. Koncertezett Chicagóban és a londoni Royal Festival Hallban, a Lincoln Centerben, de énekelt New York-ban, Singapore-ban, Hongkong-ban, Israelben és a Carnegi Hall-ban is.

1973-ban a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, innen vonult szakmai nyugdíjba négy évvel ezelőtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy búcsút intett volna az énekesi pályának, hiszen még mindig folyamatosan koncertezik – csak most már szabadúszóként. Ezen kívül 2001 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán habilitált egyetemi tanárként éneket tanít a hallgatóknak. A számtalan díjjal is kitűntetett operaénekesnő ma ünnepli születésnapját, amiről nagy örömére az ismerősei sosem feledkeznek meg.

Van egy baráti kör, akivel minden alkalommal együtt ünnepelünk - mondta a művésznő. Általában elmegyünk valahova vacsorázni. Mindig sokat nevetünk, és nagyon jól érezzük magunkat- tette hozzá. Ezen kívül rengeteg virágot kapok, és többen felköszöntenek telefonon is.
Ebben az évben azonban a szokásokkal ellentétben kicsit másképp alakul majd a születésnapi program, ezúttal ugyanis Kincses Veronika egy másik földrészen ünnepel.

A hónap vége felé Montreálba repülök a fiamhoz, Vajda Gergelyhez – újságolta az operaénekesnő. Nekem az lesz a születésnapi ajándékom, hogy meghallgathatom Verdi Álarcosbálját úgy, hogy a gyermekem vezényel. De egyébként is jó érzés lesz odautazni, mert többször énekeltem abban a városban.

A művésznő persze szabadúszóként is gyakran fellép külföldön: az amszterdami Concertgebouw-ban, a salzburgi Festspielhausban, és a római Accademia di Santa Ceciliában a mai napig szívesen látják, de sokszor utazik Amerikába is, ahol a koncertek mellett mesterkurzusokat is tart.  A számtalan külföldi fellépés mellett természetesen Magyarországon is koncertezik. Legutóbb augusztus 30-án, Pécsett az Expo Center színpadán rendezett Mediterrán-esten találkozhatott vele a hazai közönség, ahol a világhírű spanyol tenorral, José Carreras-szal énekelt.

Az estnek igazi megakoncert jellege volt – mesélte Kincses Veronika. 6 és fél ezer ember előtt léptünk fel, akik nagyon élvezték és szerették az egészet. Azt gondolom, ez a koncert jó felvezetés volt az Európai Kulturális fővárosról.

Az énekesnő bár már készített lemezt a spanyol Carreras-szal, a pécsi koncertjük volt az első közös nyilvános fellépésük. Kincses Veronika programjában A víg özvegy, valamint az Adriana Lecouvreur néhány részlete is szerepelt, előadásával pedig elsöprő sikert aratott. Bízunk benne, hogy a külföldi fellépései mellett hamarosan újra láthatjuk őt hazai színpadon.

-Pogonyi Nóra-

Szeptember 8-ai esemény:

1971
Az amerikai National Academy of Recording Arts and Sciences, Elvis Presleynek ítélte a Bing Crosby díjat.

Született:


1929 Christoph von Dohnanyi német karmester
1934 Sir Peter Maxwell Daviesangol zeneszerző, karmester
1941 Antonin Dvořák cseh zeneszerző.
1945 Kelly Groucutt angol zenész az Electric Light Orchestra tagja.
1945 Ron Pigpen McKernan zenész a Dead Grateful Deadből
1948 Budapesten megszületett Kincses Veronika operaénekes, szoprán, érdemes művész. Tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán és Rómában, az Accademia di Santa Cecilián végezte. 1973 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Liszt Ferenc-, Kossuth- és Erzsébet-díjat kapott, valamint Székely Mihály Emlékplakettet és Párizsban a nemzetközi hanglemezdíjat. Három szólólemeze jelent meg. Szerepeiből: Susanna (Figaro házassága), Fiordiligi (Cos fan tutte), Mimi (Bohémélet), Zerlina, Donna Elvira (Don Giovanni), Micaela (Carmen), Pillangókisasszony.
1951 Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, kiváló művész
1979 Alecia Moore azaz Pink énekesnő.

Elhunyt:

1566
Don Carlo Gesualdo itáliai zeneszerző.
1949 Richard Strauss, német zeneszerző
1991 Alex North, amerikai zeneszerző

[2007.09.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még