2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Palya Bea
Karaván Familia
Legnépszerűbb csengőhangok
Agostones
Szalóki Ági
Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band
Fanfara Complexa

Viharmosta népzene

Idén augusztus végén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a népművészek hagyományos találkozóját. A Budai Vár számos rendezvénye közül talán legszínesebb ez: a Mesterségek Ünnepén nem csak népi kézművesek mutatták be mesterségüket, melyeket egytől egyig ki is próbálhatott a nagyérdemű, de számos táncos- és zenei együttes is bemutatkozott.

Idén tizenöt éves volt a Sziget – visszhangzott az egész országban a hatalmas sajtó és reklámhadjárat. A szabadság, a vadság és az őrület fesztiválja után mindig megrendeztek egy hagyományokról, a múlt jelenben éléséről szóló eseményt, mely bár nem élvez akkora sajtóérdeklődést, jelentősége mégis nagyobb a fiatalok kedvelt éves programjánál. Sokak számára nehéz zenei fesztiválként tekinteni a Mesterségek Ünnepére, pedig ha így teszünk, nincs miért sokallnunk az 1000 forintos napijegyet, főleg, hogy néhány koncertet még a Sziget Világzenei nagyszínpadja is megirigyelhetne.

Mégis nagyon kevesen látogattak csupán a zenei kínálat miatt a Várba. Valahogy nem tudatosult a közönségben a színes felhozatal, s vásári forgatagként tekintettek az eseményre. Azért így is sikerült teltházas, vagyis telt teres fellépéseket látni, az estek fénypontjait jelentő koncerteket nagy érdeklődés övezte. Nem meglepő, hiszen a Palota színpadon láthattuk a Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagját, hazánk legismertebb énekesnőjét Sebestyén Mártát, a mindig újat mutató Palya Bea Quintetet és a gyermekdalairól elhíresült, ám jazzes lemezével berobbant Szalóki Ágit és kíséretét.

Fergeteges faviskó

De érdemes szót ejteni a kisebb programokról is, ugyanis mindig történt valami valahol. A Palota színpadon egymást váltották a néptánc-együttesek, az Oroszlános udvarban felállított Korona színpad hangulatos faépületében pedig délutántól folyamatos volt a zeneszó. Ugyanitt késő esténként fergeteges táncházi hangulat uralkodott, melyet bármelyik másik fesztivál vagy klub megirigyelhetne. A kör alakú tánctéren a koncertek alatt is többször alakult ki felhőtlen hangulat. A kis faépítményben hallhattuk zenélni többek között a Genfi Kodály Stúdiót, Balogh Kálmánt cimbalmon, a neves Fanfara Complexa együttest, vagy éppen a Heaven Street Seven kedvenc cigányzenészeit, a Karaván Famíliát.

Ám nem csak a nézőtereken találkozhattunk zenészekkel: többek között az Agostones együttes rótta köreit a fesztivál területén és környékén szórakoztatva a nagyérdeműt. De ne feledkezzünk meg az Újvilág kert nevű gyermekjátszóról sem, ahol a négyből három napon a Beste zenekar adott elő népzenei feldolgozásokat lurkók számára.

Viharos befejezés

Augusztus huszadikán a programfüzetet azonban elfújta a szél – szó szerint és képletesen is. Az este hat körül lecsapott vihar a programok korábbi befejezését jelentette, az orkán erejű szél és a lezúdult eső elöl a közönség pánikszerűen menekült be a Nemzeti Galéria különféle árkádjai alá, majd miután lecsillapodott az időjárás távozott haza. Ezzel párhuzamosan az árusok is bezárták standjaikat, mi az eső elöl pont egyiküknél húzódtunk meg. Azon tűnődtünk, vajon ha jövőre is vihar lesz augusztus 20-án, időpontot változtat-e a rendezőség. Akárhogy is legyen, 2008-ban is számos népművészeti és népzenei élmény várja a kíváncsi, igazi kultúrára szomjazó érdeklődőket a Budai Várban. Remélhetőleg.

– Molnár András – 
Fotó: Papp Tekla

[2007.09.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még