2024. július 25. | csütörtök | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Palya Bea
 
Legutóbbi kiadványok
Ezeregy szefárd éjszaka (2012)
Ribizliálom (2011)
Én leszek a játékszered (2010)
Egyszálének (2009)
Adieu les complexes (2008)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Kálloy Molnár Péter: A gyermek énbennem (2012)
Kiss Ferenc: Szerelemajtók (2006)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Ég-mozi a színpadról - Palya Bea ad koncertet az Újszegedi Szabadtérin
Palya Bea a tizedikre készül
Palya Bea kvíz - sikerül a telitalálat?
Palya Bea és Juronics Tamás is gyermekeknek mesél
Kiderült! Palya Bea folytatja
     
 
Palya Bea
Születés dátum: 1976. november 11.
Web: http://www.palyabea.hu
Aktív kapcsolat: Palya Bea Quintet (énekes)
 
     

Palya Bea

Palya Bea a kortárs magyar népzenei előadók fiatal generációjának egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalú képviselője.

Európai és keleti dalokat egyaránt énekel, de nem idegen től a dzsessz vagy a megzenésített vers sem, emellett gyereklemezt is készített. Mozgékony egyénisége számtalan közös munkára ösztönzi, alapító tagja volt a Folkestrának és a Kárpátiának, de gyakran lép fel a Kalákával, a Nagy János Trióval vagy az Etnofonnal.

Közreműködött a Chalaban a Zurgó és Kiss Ferenc lemezein is. Önálló elképzeléseinek megvalósítására alakította kvintettjét, melyben kiváló muzsikusok ügyködnek a népzene-világzene, a dzsessz és - mint azt Weöres-lemezük bizonyítja - a költészet vegyítésén.

Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön. A Quintet tagjai: Lukács Miklós – cimbalom, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek, Novák csaba – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek. 2004-ben énekel az Athéni Kulturális Olimpia nemzetközi csapatában.

Első szólólemeze az Ágról-ágra (Orpheia 2003), majd pedig meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom (Gryllus 2004), Gryllus Sámuel hangszerelésével. Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces zene (PB Quintet, Gryllus Samu), amely 2005 decemberében jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban.

2005-ben Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készített zenét, és egy rövid ideig a vásznon is feltűnik majd. A magyar közönség 2006 októberétől láthatja a filmet.

2006 tavaszán lemezszerződést írt alá a francia Naive céggel, majd 2008-ban megjelenik a később Fonogram-díjjal is kitüntetett Adieu les complexes, amely háromszoros platina lemez, és Európa húsz legjobb világzenei albuma közé került.

Az utóbbi években fõként saját mûvészeti terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön. A Quartett tagjai: Szokolay Dongó Balázs - fúvós hangszerek, Bolya Mátyás - koboz és citera, Dés András - ütõhangszerek.

Dés András és Szokolay Dongó Balázs zenész társaival 2009 elején New Yorkban, a Carnegie Hall-ban, majd Washingtonban a Kennedy Centerben adott nagysikerû, telt házas koncertet.

2009-ben érkezett az újabb szólólemez, az Egyszálének, amin dalírói munkássága is nagy hangsúlyt kap, már dupla platina lemez. Bea egyszál magában, zenei kíséret nélkül, kizárólag saját hangjával varázsolja el közönségét.

Bea lényegi része a változás: zenéjében továbbra is meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken, és lemezein a saját szövegeken keresztül egyre inkább Bea személyes, meglepõ intimitású világa tárul elénk.
 

[0000.00.00.]

Kiadványok
stúdió
Palya Bea: Adieu les complexes (2008)Palya Bea: Egyszálének (2009)Palya Bea: Én leszek a játékszered (2010)Palya Bea: Ribizliálom (2011)Palya Bea: Ezeregy szefárd éjszaka (2012)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Rockmaraton 2024 : Újjászületett a legnagyobb rock és metál fesztivál
Mintha nem is telt...

Tom Morellora harminc évet vártunk
Június 01-én Tom Morello lépett fel nálunk, akire harminc...

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
beszámolók még