2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Pavarotti csak nevetett a haláláról szóló híreken
Pavarotti jobban van
Meghalt a világsztár: Luciano Pavarotti 71 évet élt
Kapcsolatok
Luciano Pavarotti
Komolyzene

Elnémult a csodás hang - búcsúzunk Luciano Pavarotti-tól

Szomorú hírre virradtunk. Elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes világsztár, akit az egész zenét kedvelő világ szeretett és tisztelt, művészi nagysága előtt minden szakmabeli fejet hajtott. Súlyos betegség kínozta, 2005-től visszavonultan él. A halál 71 éves korában ragadta el az aranytorkú tenort.

Már szerda este – az AGI olasz hírügynökség jelentése szerint – meg nem nevezett forrásból olyan hírek érkeztek, hogy az olasz sztár nagyon súlyos állapotba került. Veseműködése leállt és az eszméletét is elvesztette. Ezt követően csütörtök hajnalban Pavarotti menedzsere bejelentette: elhunyt az operaénekes.

Emlékezzünk!

A zene történetében egyetlen operaénekes sem ért el hasonló népszerűségi és ismertségi szintet, mint a világszerte ünnepelt tenor, Luciano Pavarotti. Erős, zengő és azonnal felismerhető hangja olyan magasságokba emelte, mely csak a popsztároknak és a hollywoodi ikonoknak jut osztályrészül. Pályafutása alatt 48 lemeze jelent meg, 44 évet töltött színpadon. Külön érdeme, hogy teljes mértékben átalakította az emberek nézetét az opera műfajáról. 4 gyermeket nevelt fel, modenai otthonában élt második feleségével és kislányával Alice-szel.

1935. október 12-én született Modenában egy pék egyetlen fiaként. Édesapja amatőr tenorként énekelt a modenai kórusban, így a kis Luciano első fellépése az apjával egy duett volt. Amikor egy nemzetközi versenyen első díjat nyertek a kórussal, a fiú sorsa végleg megpecsételődött.

Egyre több lehetősége adódott, hogy hangját és tudását fejlessze, míg végül 1961-ben a Bohémélet Rodolfójaként mutatkozott be először a nagyközönség előtt. Hangjának és szenvedélyes előadásmódjának híre futótűzként terjedt, amelynek köszönhetően Olaszországon kívül Amszterdamban, Bécsben, Zürichben és Londonban is színpadra léphetett, később pedig még az amerikai közönség is megismerhette a nevét. Ezt követően sorra játszotta a műfaj kiemelkedő szerepeit a legnagyobb operaházakban. Kirobbanó sikerében megkérdőjelezhetetlen tehetsége mellett elbűvölő személyisége és nyíltszívűsége is közrejátszott.

Egy legenda létrejötte

A legenda azonban csak 1972 februárjában kelt életre. Történt ugyanis, hogy a New York-i Metropolitan Operaházban egy áriában a legkisebb erőlködés nélkül énekelt ki 9 magas C-t. A közönség állva ünnepelte és tizenhétszer tapsolta vissza. A média hamar ráragasztotta a Magas C Királya elnevezést, Pavarotti pedig a maga szerény és mosolygós módján próbált minden felkérésnek eleget tenni. Boldog volt, hogy olyan emberekkel is megszerettette az opera műfaját, akik előtte soha sem érdeklődtek iránta, milliókat tudott a tv-k képernyője elé ültetni, amikor elkezdődtek a közvetítések.

Ez a fantasztikus szeretet adta az ötletet, hogy kilépjen az operaszínpadok világából, és stadionokban, óriási szabadtéri rendezvényeken is megcsillogtassa tudását. Feltett szándéka volt, hogy a legszebb áriákból és a legnépszerűbb dalokból összeállított műsorával azokat is elkápráztassa, akik nem járnak operaházakba. A kilencvenes évekre már túl volt egy 150 ezres Hyde Park-i, egy 500 ezres Central Park-i és egy 300 ezres nézőszámot produkáló párizsi koncerten is.

Arómai futball-világbajnokság döntője előtt több millió tévénéző volt tanúja a 3 Tenor – Luciano Pavarotti, Jose Carreras és Placido Domingo – közel tíz évig tartó sikertörténete kezdetének.

Létrehozott egy Pavarotti és Barátai elnevezésű jótékonysági alapítvány, hogy a koncertekből és a lemezeladásokból származó bevétellel hátrányos helyzetű gyermekeket támogat. 10 év alatt dollármilliókat juttatott el a rászorulóknak a boszniai és iraki árváktól kezdve egészen az angolai iskolaépítési programig.

Megrendült a tenor egészsége

Egészen 2005-ig örvendeztette meg a zenekedvelőket kiváló tehetségével, fantasztikus előadásmódjával, én ekkor bejelentett: megrendült egészségi állapota miatt végleg visszavonul. Menedzsere egy év múlva közölte a nyilvánossággal, hogy a sztáron műtétet kell végrehajtani, s emiatt a búcsúturnéjának minden további állomását le kell mondani.

Nemrég egy mondenai kórházban kezelték és vizsgálták a sztárt, ahonnan augusztus 25-én tért haza. Ám meggyengült szervezete nem bírta tovább a harcot és csütörtök hajnalban végleg elköszönt a földi élettől, végleg megpihent. A világ szegényebb lett egy fantasztikus művésszel, egy karizmatikus emberrel és egy példaképpel. Luciano Pavarotti 71 évet élt.

Lapunk munkatársai ez úton fejezik ki őszinte részvétüket Luciano Pavarotti családjának, szeretteinek, tisztelőinek minden rajongójának.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

–Zene.hu –

[2007.09.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még